ראש הממשלה בנימין נתניהו עבר הלילה (בין שבת לראשון) הליך להשתלת קוצב לב בבית החולים שיבא תל השומר. הקוצב מסוג MICRA, שהושתל בגופו של רה"מ נתניהו, נחשב יקר יותר מקוצב רגיל. בית החולים שיבא צפוי לפנות למשרד הבריאות בבקשה לקבלת החזר כספי עבור הקוצב. גורמים בכירים בבית החולים הדגישו: הפנייה לקבלת התשלום נעשית לאחר הטיפול.

בשימוש בקוצב היקר אין צורך באלקטרודות ובחתך כפי שנעשה בהליך רגיל, ולרוב מדובר בקוצב שמושתל בקרב חולים עם מערכת חיסון חלשה. את הליך השתלת קוצב זה מוכשרים לבצע רק כמה בתי החולים בודדים בארץ, בהם, שיבא תל השומר, מאיר, שערי צדק והדסה עין כרם. 

"קוצב לב - במקרה של הפסקת דופק או פרפור"

ד"ר אהרון מדינה, קרדיולוג בכיר בבית החולים רפאל, הסביר: "יש אינדיקציות קודמות מדוע השתילו לו את הקוצב. נתחיל מזה שרה"מ נתניהו כנראה איבד הכרה. אני מניח שלא מצאו לזה סיבה ברורה, אבל שמשהו נראה לרופאים חשוד ולכן השתילו לו בשבוע שעבר את השבב שמנטר הפרעות בקצב הלב".

ד"ר מדינה, שמשמש גם כמנהל יחידת אלקטרופיזיולוגיה קרדיולוגיה בבית החולים שמיר אסף הרופא, הסביר כי "יש כמה סיבות רפואיות מוגדרות לאובדן הכרה. אחת מהן היא התייבשות. סיבה אחרת יכולה להיות הפרעות בקצב הלב. כלומר, שהלב פועל לאט מדי או מהר מדי. לכן, לפי סל הבריאות במדינת ישראל, כל מי שמאבד הכרה משתילים לו את השבב שהשתילו לראש הממשלה בשבוע שעבר".

שתל תת עורי שהושתל בגופו של ראש הממשלה (צילום: אלכס קולומויסקי, פלאש 90)
שתל תת עורי הושתל בגופו של רה"מ וניטר הפרעת קצב | צילום: אלכס קולומויסקי, פלאש 90

"השבב שהשתילו לראש הממשלה הקליט הפרעות קצב וחייב השתלת קוצב לב", הוסיף הד"ר. "יש שתי אפשרויות: קוצב לב רגיל, שמושתל אם הלב הפסיק לפעום לכמה שניות. במצב כזה יש סכנה שמשך זמן הפסקת הדופק יתארך וזה יכול להיות מסוכן. המקרה השני הוא או הפרעות קצב, כמו פרפור פרוזדורים - שעשה הפסקה ארוכה בדופק עד שהדופק השתלב".

הקרדיולוג הבכיר סבר: "כנראה שהפסקת הדופק היא הסיבה שגרמה ככל הנראה לאובדן הכרה של נתניהו ולכן השתילו לו קוצב לב". עוד פירט הד"ר: "קוצב לב לא נותן לדופק לרדת. מכוונים אותו על מספר מסוים, וכל עוד הדופק העצמוני קיים - הקוצב לא מתערב. ברגע שהדופק מנסה להגיע מתחת למספר שקבעת הוא נותן את החשמל ללב, שמתכווץ בגלל זרם חשמלי שעובר בתוך שרירי הלב".

ד"ר אהרון מדינה, קרדיולוג בכיר בביה"ח רפאל (צילום: גל מדינה)
ד"ר אהרון מדינה, קרדיולוג בכיר בביה"ח רפאל | צילום: גל מדינה

על הניתוח הסביר הד"ר: "זה ניתוחון, לא ניתוח גדול. לא דרושה בשבילו הרדמה מלאה ומספיק טשטוש או הרדמה מקומית, תלוי באופי של המטופל והמעמד שלו. זו פעולה יחסית פשוטה ולא מורכבת. ברוב המקרים היא לוקחת הרבה פחות משעה. למעשה, מחדירים אלקטרודות לתוך וריד ראשי הממוקם סמוך לכיס הקוצב שהרופא יצר לפני כן, שם מניחים את הקוצב בגודל 4 ס"מ. דרך הווריד האלקטרודות של הקוצב מושחלות ללב".

על אופן ההתאוששות מניתוח זה הסביר הרופא: "זה מורכב כי זה תלוי בבן אדם. אנחנו מבקשים לנוח מנוחה פיזית. לא לעשות כושר, שום פעילות פיזית כמה ימים אחרי ההשתלה. לאחר מכן אפשר לחזור לפעילות מלאה. מנטלית הניתוח לא אמור להשפיע. חסר הנתון מה מצבו הרפואי של ראש הממשלה - אם אלו רק הפסקות בדופק הקוצב פותר את הבעיה לחלוטין. לחץ מנטלי לא אמור להשפיע לכן הוא יכול להשתתף בפגישות עבודה ולהמשיך בעבודתו".