הישראלים מתייבשים שבועות וחודשים כדי להשיג תור לרופא מומחה. אבל הערב (ראשון) הראנו ב"תוכנית חיסכון" כיצד ניתן להשיג פגישה עם מומחה תוך ימים בעזרת תשלום של מאות או אלפי שקלים. מחלקות "תיירות המרפא" בבתי החולים הציבוריים מקבלות תוך זמן קצר מטופלים מחו"ל. "התנהלות לא לגיטימית של בתי החולים", האשים הד"ר עדי ניב יגודה, מומחה לניהול מערכות בריאות.

בבתי החולים הציבוריים הגדולים בישראל, אלה שממומנים בכספי הציבור, קיימות מחלקות תיירות מרפא, שנותנות שירותים למטופלים שמגיעים מחו"ל. בעוד הישראלים נאלצים לחכות חודשים כדי לראות רופא, תיירי המרפא יוכלו להשיג תור כמעט מהיום להיום. הטיפול – בתשלום של מאות שקלים או אלפים בודדים.

כך למשל, התור שהוצע לנו למומחה עיניים בבית החולים איכילוב כרוך בכמעט שלושה חודשי המתנה. עם זאת, במחלקת תיירות המרפא – ניתן לקבוע תור כמעט מיד. "ניתן לסדר ייעוץ רפואי תוך מספר ימים", אמרה אחת העובדות במקום. "המחיר נע בין 640 ל-1,500 שקל".

עומס בחדר מיון, אילוסטרציה (צילום: יוסי זילגר, פלאש/90 )
מחכים חודשים לתור. ארכיון | צילום: יוסי זילגר, פלאש/90

"תיירות מרפא ידועה ומוכרת בישראל והיא גם חוקית תחת רגולציה", הסביר הד"ר עדי ניב יגודה, מומחה לניהול מערכות בריאות. "מה שלא חוקי ולא לגיטימי זו ההתנהלות שאנחנו רואים בבתי החולים. כאשר יש הפליה ברורה ופסולה של המטופל הישראלי למול תייר המרפא שמקבל את הכל בזמן קצר ובאיכות גבוהה".

גם בבית החולים רמב"ם בחיפה התופעה מוכרת. בעוד בבית החולים לא היה ניתן לקבוע תור לנוירולוג, במחלקת תיירות המרפא המציאות הייתה שונה. "תוך שבועיים אפשר לסיים את האבחון", מסרו לנו במחלקה  והוסיפו כי גם תור ל-MRI אפשר יהיה להשיג תוך מספר ימים.

בית החולים רמב"ם בחיפה (צילום: משה שי, פלאש 90)
תור לנוירולוג? רק במחלקת תיירות המרפא. בית חולים רמב"ם, ארכיון | צילום: משה שי, פלאש 90

"כולם משתמשים באותם משאבים מוגבלים – רופאים, מכשירי MRI ומכשירי CT", פירט הד"ר עדי ניב יגודה. "העובדה שהמטופל הישראלי נדחק בתור כי יש מישהו אחר שיודע לשלם כסף היא מזעזעת".

תגובת בית החולים איכילוב: "תייר מרפא אינו מקבל שום עדיפות. הטיפול ניתן רק על פי המצב הרפואי, זמינות הצוות הרפואי בדומה למטופל ישראלי וכפי שקובע מקצועית מנהל התחום. סך כל פעילות תיירות מרפא באיכילוב עומדת על פחות מאחוז מסך כלל פעילות בית החולים".

 תגובת בית החולים רמב''ם: "במהלך אפריל טופלו במערך הנוירולוגי ברמב"ם 879 מטופלים - 877 מהם היו ישראלים ורק 2 תיירים - הרבה פחות ממכסת תיירות המרפא שמתיר משרד הבריאות. הטיפול בתיירים מתבצע מחוץ לשעות עבודה רגילות המוקדשות לטיפול בישראלים".