אחרי 8 חודשים של טיול גלישה בברזיל, א' חזר לארץ כשהוא סובל מגירודים בלתי פוסקים בכף הרגל שלו. כמה שבועות אחרי חזרתו הגירודים התגברו והוא פנה לקבלת טיפול רפואי בקופת החולים מכבי, שם הרופא אמר לו כי ככל הנראה תולעת חדרה לגופו ונכנסה מתחת לעור. בשיחה עם N12 א' משחזר: "התולעת זזה מתחת לעור בין האצבעות".

היעד האחרון בטיול של א' וחבריו היה העיירה קאקוארה שבברזיל. לעיירה מגיעים בעיקר בשביל לגלוש, ורוב הזמן הולכים ממקום למקום יחפים. יומיים לפני חזרתם לארץ התחיל א' להרגיש גירוד ברגל שמאל: "בהתחלה לא ייחסתי לזה כל כך חשיבות. לאחר שחזרתי לארץ תחושת הגירוד התגברה".

תולעת בתוך העור (צילום: מכבי שירותי בריאות)
תולעת בתוך העור | צילום: מכבי שירותי בריאות

"בכל יום הפס האדום זז מהזרת לאצבע לידה", סיפר א'. עם פנייתו לקבלת ייעוץ רפואי בקופת החולים, הרופא שלו, ד"ר יונתן שפירא, שאל אותו אם בילה לאחרונה זמן ממשוך בחוף הים. לאחר שנענה בחיוב,  ציין הרופא כי ככל הנראה מדובר בתועלת בתוך הרגל, רשם לו כדורים אנטיביוטיים והפנה אותו לבית החולים. "הופתעתי מאוד שיש לי תולעת ברגל", אמר א', "לקח לי זמן לשכנע את ההורים שלי, הם היו בטוחים שמדובר בעקיצה".

ד"ר יונתן שפירא, מומחה רפואת עור במכבי שירותי בריאות, הסביר: "זה נקרא 'התולעת העורית הנודדת' (CLM), יש הקוראים להן 'תולעי חול', כיוון שהן חיות בעיקר בחולות, והיא נגרמת על ידי זחלים של טפילים ממשפחת תולעי הקרס".לדבריו, הטפילים חיים במעיים של כלבים, חתולים וחיות בר.

"מדובר במקרה נדיר", ד"ר יונתן שפירא (צילום: מכבי שירותי בריאות, חדשות)
ד"ר יונתן שפירא | צילום: מכבי שירותי בריאות, חדשות

"מדובר במחלה הגורמת אמנם לסבל רב לחולה עקב הגרד העז אך היא לא מסוכנת, אלא אם כן מתפתח זיהום חמור שאינו מטופל", הסביר ד"ר שפירא. "הגירוד לעיתים כל כך עז עד כדי פציעה עצמית והתפתחות זיהום חיידקי משני. בדרך כלל הריפוי הוא טבעי - תהליך שיכול להמשך שבועות עד חודשים, ואפילו עד שנה. לאחר טיפול תרופתי מתאים, נדידה של הזחלים בתוך העור נעצרת ומופיעה הקלה תוך 48 שעות".