הריטואל הזה הפך כבר לחלק משגרתן של נשים ונערות רבות - מריחה של לק ג'ל על הציפורניים, לק שמיובש באמצעות מנורת UV - מנורת אולטרה סגול. מחקר חדש שפורסם בירחון המדעי Nature קובע שלשימוש במנורה עלול להיות השפעה מזיקה על גופה של המשתמשת ולגרום לתחלואת סרטן.

"במחקר חקרו תאים שמדמים תאי אדם או יונקים והראו שאם מקרינים אותם עם המנורה - הם עלולים לגרום למוטציות ב-DNA, ואנחנו יודעים שמוטציות כאלו עשויות אחר כך להביא לסרטן בעור", הסביר ד"ר גיל טאובר, מומחה לרפואת עור במכבי שירותי בריאות.

לדברי ד"ר טאובר, החוקרים "לא הוכיחו הוכחה חותכת ישירה, אבל אנחנו יכולים להסיק שעל ידי המוטציות האלה בתאים, אם נקרין את התאורה על נשים ונערות שמשתמשות במכונה הזאת, הן יכולות לפתח סרטן בעור". 

הלק שמורחים על האצבעות אינו מזיק, אך האם יש אפשרות לייבשו ללא המנורה?

"אני לא יודע, אבל לחומר עצמו אנחנו יודעים שיש הרבה תגובות אלרגיות. כדי שהוא יהיה עמיד, ויש שם דבק שצריך לייבש - אנחנו צריכים להשתמש במנורה של UV או מנורות לד, ושתיהן גורמות נזק בדיוק כמו שאנחנו אומרים שמיטת שיזוף גורמת לנזק".

"ההבדל היחיד הוא שפה אנחנו משזפים חלק קטן ובמיטת שיזוף אנחנו משזפים את כל הגוף. כלומר, זה לא דבר חדש, אלא משהו שידוע לנו. הנחמה היא שמדובר על חלק מאוד קטן בגוף, ולכן אנחנו אומרים שהסיכון פוחת".

מה היית ממליץ לנשים שחלקן משתמשות במנורת הייבוש אפילו פעמיים בחודש? האם יש להימנע מכך? להוריד את המינון?

"אנחנו לא יכולים להימנע מאורח החיים המודרני והרבה דברים שאנחנו עושים הם לא כל כך בריאים. אין סיבה לוותר על הלק ג'ל, ומה שמומלץ זה שרבע שעה לערך לפני שהיד או הרגל נכנסת למנורה - למרוח מסנן קרינה עם SPF - 50 SPF גבוה, כדי למנוע את נזקי השמש לעור, או להשתמש בכפפות חצי, אותן כפפות שקצות האצבעות נשארות חשופות - ואז זה יכול להקטין את החשיפה. בדיוק כפי שנמליץ למרוח קרם הגנה על הפנים או לא להיכנס למכונת שיזוף".