משרד הבריאות החליט בימים האחרונים לעצור את הניתוח הקיסרי הצרפתי - טכניקת לידה מתוכננת שעשויה להקל על היולדות לחזור לשגרה במהירות. נשים שעומדות בפני לידה והתכוונו לעבור את הניתוח שוחחו עם N12 וקראו למשרד הבריאות לחזור בו. הן מתכוונות להגיש עתירה לבג"צ נגד ההחלטה לעצור את הניתוחים בטענה כי לא הוצגו נתונים מספקים שמוכיחים כי אכן קיים סיכון בניתוח, וכי לנשים יש זכות לקבל החלטה על גופן.

הדר עוזיאל, שנמצאת בחודש השמיני להריונה, צפויה לעבור ניתוח קיסרי צרפתי בעוד כ-7 שבועות. "גם את הבת הבכורה שלי ילדתי בניתוח קיסרי צרפתי ואין לי מילים לתאר עד כמה הלידה הייתה מדהימה וכמה התייחסו אליי ולמצב שלי".

הדר עוזיאל לאחר ניתוח קיסרי צרפתי
הדר עוזיאל לאחר ניתוח קיסרי צרפתי

עוזיאל הוסיפה: "התכוננתי ללדת גם הפעם בקיסרי צרפתי ופתאום אמרו לנו שאסור לעשות את הניתוחים האלו עד להודעה חדשה. אני כרגע ממש אובדת עצות ולא יודעת מה אני הולכת לעשות. אני קוראת למשרד הבריאות לעצור רגע את ההחלטה הזו שיש לה השלכות קריטיות על חייהן של נשים רבות. תבדקו את הנתונים - יש רופאים מיומנים שהתנסו בניתוח הזה. משרד הבריאות צריך לפנות לרופא שהביא את הניתוח הזה לארץ ורק לאחר מכן לקבל החלטה מושכלת. גם ההחלטה להשהות את הניתוחים מהיום למחר לא ברורה - מה הדחיפות לעצור את הניתוחים בבת אחת?".

"ההחלטות מתקבלות מעל הראש שלנו - הרגשה של חוסר אונים"

"במוצאי השבת קיבלתי את הבשורה שכרגע הניתוחים הופסקו. מלא לחץ, חששות. אני לא ישנה בלילות", סיפרה רעות אפל, שצפויה לעבור בימים הקרובים ניתוח קיסרי צרפתי. "זה הגוף שלי ואני רוצה להחליט איך ללדת ולהתאושש מהר. מאות נשים מעידות שהן עברו חוויה חיובית עם הניתוח הקיסרי הצרפתי והצליחו לחזור לשגרה כמה שיותר מהר. אמרו לי שזה אפשרי ופתאום שבוע לפני מודיעים לי שזה לא אפשרי. אני מרגישה כבולה וההחלטות מתקבלות מעל הראש שלנו. ההרגשה היא של חוסר אונים".

רעות, הייתה אמורה ללדת בימים הקרובים בקיסרי צרפתי
רעות אפל, הייתה אמורה ללדת בימים הקרובים בקיסרי צרפתי

רונה יניב שילדה פעמיים, הראשונה שבהן בניתוח קיסרי רגיל, סיפרה על ההבדלים בין שני ההליכים. "בלידה הראשונה שלי ילדתי בניתוח קיסרי מתוכנן וזו הייתה חוויה מאוד טראומטית ומלחיצה. הייתי קשורה למיטה ולא הייתי מעורבת בניתוח, כשהתינוק יצא מיד הוציאו אותו מהחדר ולא ראיתי אותו עד סוף ההתאוששות שנמשכה 6 שעות. ההחלמה הפיזית מהניתוח הקיסרי הייתה מאוד קשה, במשך שבועות לא הצלחתי לתפקד לבד".

רונה יניב לאחר ניתוח קיסרי צרפתי
רונה יניב לאחר ניתוח קיסרי צרפתי
מייקי נולד בניתוח קיסרי צרפתי
מייקי, בנה של יניב שנולד בניתוח קיסרי צרפתי

יניב מתארת את הפערים בהשוואה לניתוח הקיסרי הצרפתי: "בלידה השנייה ילדתי בניתוח קיסרי צרפתי. בניתוח יש תפירה תת-עורית ועדינה שלא פוגעת לי ברקמות השריר, תוך כדי שהתינוק איתי ואין רגע שהוא מופרד ממני. ההחלמה שלי הייתה החלמה מדהימה, נעזרתי סך הכל באופטלגין וביום למחרת קמתי כאילו לא עברתי כלום. זה היה מטורף. בתור מי שזכרה את החוויה הרעה מהניתוח הקיסרי הרגיל, לא האמנתי שהצלחתי לחזור לשגרה במהירות. הרופאים הזהירו אותי שזה ניתוח מסוכן, אבל כשמשרד הבריאות קורא להפסיק את הניתוחים האלה - אין לי ספק שמעורבים כאן שיקולים של אגו וכסף".


תגובת משרד הבריאות: "משרד הבריאות דואג לבריאותן של המטופלות והיילודים. על פי נתונים עדכניים שהצטברו בארץ בתקופה האחרונה, שיעור סיבוכים ליולדות וליילודים בניתוח קיסרים צרפתיים גבוה יחסית מהניתוח השגרתי ועל כן, הנחה משרד הבריאות להשהות את ביצוע הניתוחים בכל בתי החולים".

"בעקבות הדיווחים, המשרד פנה למועצה הלאומית לרפואת נשים ונאונטולוגיה בבקשה לבדוק את הנושא. הדיון אמור להתקיים בזמן הקרוב ולאחריו יוחלט במשרד על צעדים נוספים. חשוב להבהיר כי הצעד המשהה את הניתוחים מיועד להגן על היולדות והילודים. הדיווחים הקיימים בידינו והדיון שנערך בפורום המקצועי מעלים חשש לסכנה אמיתית. הראיה החשובה ביותר היא העובדה שהרוב המוחלט של בתי החולים, בהנחיית מנהלי המחלקות החליטו לא לקיים את הניתוח מלכתחילה או לחליפין, מי שקיים את הניתוח, עצר מיוזמתו בעקבות הדיון".