הקורונה עדיין כאן: על רקע השמועות על וריאנטים חדשים, איסורים שונים בעולם והחשש מחזרתו של נגיף הקורונה לחיינו, שוחחנו עם הפרופסור אייל לשם, מומחה למחלות זיהומיות בבית החולים שיבא תל השומר, ושמענו האם הפחד מוצדק – ומה ניתן לעשות, אם בכלל, על מנת למנוע הידבקות בווירוס ששינה את חיי העולם כולו.

האם החיסונים יעילים והאם החששות מהידבקות אכן מוצדקים?

מבחינת חשש אנחנו רואים לאורך זמן שהחיסונים עדין מגנים היטב מפני מחלה קשה, גם מהווריאנט הנוכחי. ההמלצה למי שנמצא בקבוצת סיכון, לחולים במחלות כרוניות ולמבוגרים לוודא שהם קיבלו את כל החיסונים ולהשתדל לא להיות במגע עם אנשים חולים.

אני לא חושב שיש סיבה לחשוש. מיליון ישראלים כבר נדבקו פעם אחת ולכן יש להם תוספת הגנה. לרוב הישראלים שבריאים בדרך כלל הקורונה אינה מסוכנת בצורה חריגה.

פרופ' אייל לשם (צילום: החדשות12)
הפרופסור אייל לשם | צילום: החדשות12

את החיסונים האחרונים לא כולם קיבלו כמו בסבבים הראשונים, עד כמה הם עוד מגנים עלינו?

לאנשים צעירים ובריאים שקיבלו את החיסונים יש מידת הגנה טובה נגד מחלה קשה. הם עדיין בסיכון להידבק והם לא מונעים את ההדבקה, אבל לא סביר שיפתחו מחלה קשה. לאנשים עם גורמי סיכון מומלץ בכל מקרה, אם עוד לא נדבקו בקורונה בחודשים האחרונים, להשלים את החיסון האחרון כדי לקבל תוספת הגנה.

יש חולים שנדבקו בחודשים האחרונים ומתארים את התסמינים של הווריאנט הנוכחי כקשים יותר. מה ההבדלים בין הווריאנט הנוכחי לקודמיו?

קשה מאוד להשוות בין הווריאנטים, כי כל וריאנט וכל אוכלוסייה שנדבקת היא שונה. חלק גדול מהאנשים שנדבקו לאחרונה נדבקו כבר בפעם השנייה, ולכן אפשר להגיד שבאופן כללי ההבדל שאנחנו רואים הוא בעקבות העובדה שרוב האוכלוסייה גם מחוסנת וגם כבר נדבקה. לכן את כל החולים קשה ואת המחוברים למכונת הנשמה אנחנו רואים בצורה נמוכה, ורק באנשים עם גורמי סיכון - זו הזווית של בריאות הציבור ושל רופא בבית חולים. מה שכן, לעיתים וריאנט כזה או אחר יכול לגרום ליותר כאבי ראש, או חום.

חיסון (צילום: Komsan Loonprom, shutterstock)
חיסון נגד קורונה | צילום: Komsan Loonprom, shutterstock

אין צפי אם כך שהווריאנט הנוכחי יחזיר אותנו לסחרור של סגרים וכל מה שעברנו בשלוש שנים האחרונות?

מאחר שלרוב האוכלוסייה יש הגנה מצוינת מפני הדבקה קשה, אני חושב שסגר, וסגירת מערכת החינוך למשל, לא עומדים על הפרק. מערכת האשפוז יכולה לטפל באנשים שנדבקו. יחד עם זאת, המחלקות הפנימיות מאוד עמוסות והמצב בהן קשה, מה שמחייב התייחסות מערכתית להגדלת משאבי האשפוז וחיזוק הרופאים והאחיות - אבל זו הבעיה שאנחנו רואים כל חורף, גם בשפעת וגם בקורונה.

מה לגבי ההחלטה של דרעי לקבל תיירים רק עם בדיקות?

סין נמצאת בגל קורונה חריג גם בהשוואה למדינות אחרות כי מצד אחד היא פתוחה לגמרי, ומצד שני כמעט אף אחד לא נדבק והחיסון הסיני נחשב פחות יעיל במניעת הדבקה. לכן ההחלטה בהחלט סבירה, והיא דומה להחלטה של מדינות אחרות. סביר לבדוק אנשים שנכנסים ממדינה שיש בה קורונה, אבל צריך לזכור שיש קורונה גם בארץ והבדיקה היא לא כל כך יעילה עבור כל אדם שהוא א-סימפטומטי.

בדיקות קורונה בסין (צילום: Xinhua News Agency, Getty images)
בדיקות קורונה בסין | צילום: Xinhua News Agency, Getty images

פעם היינו שואלים "מתי הקורונה תעבור?", ואתה התבטאת בעבר ואמרת שצריך ללמוד לחיות איתה. אתה עדין דבק בזה?

אנחנו כבר חיים עם הקורונה: הולכים לבית הספר ולעבודה, נפגשים ומקיימים פעולות תרבות, ורובנו לא נמצאים בסיכון למחלה קשה. לכן אפשר בהחלט להתייחס לזה כאילו למדנו לחיות עם הקורונה כיוון שהיא לא משבשת את חיינו.

האם היא עתידה להעלם?

אני חושב שהקורונה הפכה להיות וירוס שיתגבר בגלים, בדומה לווירוסים נשימתיים אחרים. יש לנו אמצעיים טובים גם למניעה של מחלה קשה וגם לטיפול, ולכן כמו עם וירוסים אחרים צריך להגן על האוכלוסיות בסיכון - אבל נכון לומר ששאר האוכלוסייה נמצאת בסיכון נמוך.