אפליה בחדרי הלידה: מתחת לפני השטח, ובניגוד להנחיות משרד הבריאות, החלו מחלקות שונות ברחבי הארץ, ובפרט מחלקות יולדות, לבצע הפרדה בין מטופלות שמשתייכות לקבוצות אוכלוסייה שונות. בתחקיר שפרסמנו אמש (שלישי) ב"תוכנית חיסכון", בדקנו האם הצוותים הרפואיים אכן מבצעים בשטח הפרדה על בסיס שייכות או אדיקות דתית.

בית החולים אסף הרופא: "לא נשים אותה עם ערבייה"

בבית החולים אסף הרופא התקשרנו למחלקת היולדות, שם נתנו לנו תשובות סותרות - והפנו אותנו לרב של בית החולים. הצגנו את עצמנו כבני זוג מבני ברק וביקשנו לשהות בחדר עם נשים מהמגזר הדתי. הרב מיהר להשיב: "לא נשים אותה עם ערבייה".

לדברי הרב: "אם בדיוק באותו הזמן יהיו כמה לידות כאלה של נשות המגזר החרדי, כן (ישובצו באותם החדרים), אבל זה לא עובד לפי בקשתך. אם הלידה תיערך ברביעי ובחמישי, משתדלים לשים אותם בחדרים של שומרי השבת כבר מראש. אבל בימות החול, ביום ראשון, ובשני - זה חדר רגיל".

בית החולים בילינסון: "אפשר לעשות השתדלות"

גם אל מול הנציגה של מחלקת היולדות בבית החולים בילינסון הצגנו את עצמנו כמשפחה חרדית, וביקשנו לשהות בחדר הלידה עם נשות המגזר. "אני חושבת, אפשר לעשות השתדלות, אבל אם הספוט היחיד שפנוי זה בחדר עם מישהי שהיא לא חרדית, אז אני לא יכולה להבטיח", ענתה המזכירה במחלקה.

"אנחנו יכולים לעשות השתדלות", הוסיפה. "אנחנו תמיד עושים השתדלות לתת את כל מה שהיולדות שלנו מבקשות". כששאלנו אם ניתן לבצע הפרדה מנשות המגזר הערבי - ענו בבית החולים: "נעשה השתדלות, כן". למרות שענו כך, הם טענו שהם גם "משתדלים לא להפלות", אבל מי שמבקשת ללא ערביה - "הם ישתדלו".

בית החולים לניאדו: "משתדלים מאוד לעשות סדר - חרדית עם חרדית"

בבית החולים לניאדו בנתניה ביקשנו לשהות בחדר לידה עם נשות המגזר החרדי. "בדרך כלל אנחנו עושים את זה, בית החולים הוא חרדי", ענו בבית החולים. "משתדלים מאוד לעשות סדר - בחדר חרדית עם חרדית", הוסיפה הנציגה עימה שוחחנו.

אישה בהריון (צילום: 123rf)
"לא נשים אותה עם ערבייה, נעשה השתדלות". אילוסטרציה | צילום: 123rf

רק לפני כמה שנים התעוררה סערה לאחר ששר האוצר כיום, בצלאל סמוטריץ', שהיה חבר כנסת אז, תמך בהפרדת יולדות וכתב בטוויטר: "טבעי שאשתי לא תרצה לשכב ליד מישהי שהרגע ילדה תינוק - שאולי ירצה לרצוח את התינוק שלה עוד עשרים שנה. הכי טבעי והכי נורמלי בעולם". 

הציוץ הזה גרר לא מעט תגובות מצד חברי כנסת שיצאו נגד דבריו. נדגיש שלפני הנחיות משרד הבריאות - אין להפריד בין מטופלים שלא מצורך רפואי, ואין להפריד מטופלים מסיבה אמונית או דתית.


מבית החולים בילינסון נמסר בתגובה: "מדיניות בילינסון חדה וברורה. אנחנו נוהגים שווה עם כל היולדות, אין אישור להפרדה מכל סוג שהוא בין יולדות. מענה הנציגה אינו משקף את מדיניות בית החולים ואנו מצרים על דבריה של הנציגה. נפעל מיידית ונחדד את הנושא באופן מקיף למנוע הישנות". 

מבית החולים לניאדו נמסר בתגובה: "דברי היסוד של בית החולים לניאדו אומרים בפירוש כי הטיפול הרפואי יינתן 'ללא הבדל דת, גזע ומין'. במדיניות האשפוז של יולדות בלניאדו אנו רואים לנגד עינינו אך ורק את רווחתן ובריאותן של היולדות".

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "אין להפריד בין מטופלים שלא לצורך רפואי. אין להפריד בין מטופלים מסיבה שקשורה לאמונה או לדת. אם נעשית הפרדה כזו - המשרד יבדוק את הנושא ויפעל מול בתי החולים".

בבתי החולים האחרים הכחישו את הדברים ואמרו כי הם נגד הפרדה בכל צורה שהיא.