דוח חדש של משרד הבריאות מגלה שישראל נמצאת מעל הממוצע העולמי בהיקף הסרטן באוכלוסייה, אבל לגבי תמותה מסרטן היא הרבה מתחת לממוצע. כך חשפנו היום (שני) ב"תוכנית חיסכון", בה אמר הפרופסור גבי ברבש בריאיון כי בעוד כמה שנים הבדיקות יהיו יעילות עד כדי כך, שבדיקת דם פשוטה תגלה תאים סרטניים בגוף.

"יכולים להיות הבדלים בין האוכלוסיות השונות, אבל מערכת הבריאות בישראל וקופות החולים מפעילות מערכות מסודרות ומובנות של גילוי מוקדם ונותנות טיפול זמין ונגיש לכולם", אומר הפרופ' גבי ברבש בריאיון לקרן מרציאנו.

הסרטן הקטלני ביותר בישראל הוא סרטן ריאות, כך לפי משרד הבריאות. "זה מקום מספר 2 בגברים ובנשים מבחינת תמותה", מסביר פרופ' ברבש. "האמצעי לזהות סרטן ריאות הוא זמין בבדיקת סי-טי. בכל המאמרים, כשבדקו גילוי מוקדם על ידי סי-טי, הבחינו בהפחתה בתמותה. הבעיה היא היעילות של הבדיקה: צריך 300 בדיקות בשביל להציל אדם אחד".

פרופסור גבי ברבש
פרופסור גבי ברבש

"החלק הקשה הוא שאצל 30 אחוז מהחולים יש מערכת שלמה, כמו שבנו סביב סרטן השד, שצריך לבנות: רדיולוגים, רופאי ריאות ופתולוגיה", הוא ממשיך. "להערכתי, פריצת הדרך שתהפוך את הבדיקה ליעילה היא שילוב של בינה מלאכותית. מערכות, שכבר נבנות, יודעות להסתכל על סי-טי ולהחליט – סרטני או לא סרטני. זה יקרה כנראה בעוד כמה שנים".

למי כדאי ללכת להיבדק?

"כשאני רואה אדם מעל גיל 50 עם היסטוריה של 20 שנות עישון שלא פסק מלעשן, אני שולח אותו לבדיקה", מסביר הפרופסור. "מי שמתאים לגילוי סיטי מוקדם הם מעשנים בני 50-80 שעישנו לפחות 20 סיגריות ביום במשך 20 שנה, וללא הפסקה ב-15 השנים האחרונות".

בתקופה האחרונה דובר הרבה על פיתוחים שמזהים סרטן באמצעות בדיקת דם. "בשנים הקרובות נראה כ-20 חברות גדולות בעולם שמתעסקות עם זיהוי של חלקיקים של DNA של חומר גנטי המופרש מתאי גידול לדם, וכך ניתן יהיה לגלות סרטן בבדיקת דם פשוטה. זה עדיין בפיתוח, ויקרה תוך כמה שנים".

כשמדובר על טיפול ולא על מניעה, הפרופסור ברבש סבור כי ייתכן שגם טיפולי הקרנות יוחלפו בשיטות מתקדמות בעוד כמה שנים. "הטיפולים המתקדמים יותר הם הטיפולים האימונותרפיים שמתכנתים מחדש את מערכת החיסון בכדי להילחם בגידול. אלה טיפולים יעילים בסרטן כמו מנלומה וסרטן ריאות, אבל הניסיון איתם בחלק מהמקרים הוא שהם יעילים באופן זמני. עדיין לא פיצחנו את הטיפול בסרטן ואני בונה יותר על טיפול מוקדם בשלבים מוקדמים", אומר הפרופ'.