מה אם היינו מספרים לכם, שבעיות בשינייםהמתמחה בחשיכה ד"ר יואב אורבך בעל מרפאת שיניים "TED" Total esthetic dentistry בירושלים, מציין כי החיידקים השכיחים במחלות חניכיים למשל, הם אותם חיידקים שנמצאים בגוף בעת מחלות שונות, בעיקר במחלות לב. לכן, אנשים עם בעיות לב צריכים לשמור במיוחד על היגיינת פה כדי למנוע את הישנות המחלה.

אז נכון, אומנם כאב בלסת הוא לעתים רק כאב לסת, אבל בכל זאת, הנה כמה סימנים שלדברי ד"ר אורבך ממש לא כדאי להתעלם מהם.

כיבים ואפטות

ד"ר אורבך מציין כיבים שהמראה שלהם לבן או אדום ולא ניראה אחיד. לדבריו, מראה כזה יכול להיות סימן מחשיד לסרטן בחלל הפה. "אנשים שמעשנים מעל חצי קופסה ביום במשך חמש שנים ומעלה, או כאלה המרבים בצריכת אלכוהול הם בסיכון מוגבר. אנחנו עדין לא יודעים מהו האפקט של סיגריות אלקטרוניות. בכל מקרה, אם מרגישים בלוטה קטנה או גוש נוקשה בלסת קרוב לבלוטות, שאינו חולף כעבור שבועיים, כדאי להיבדק משום שזה יכול להעיד על מחלה גידולית, ורצוי ללכת לבדיקה".

שינוי בצבע השפתיים

"השפתיים שלנו אמורות להיות ורודות ואחידות", מבהיר ד"ר אורבך. "שינוי צבע המתבטא למשל בהופעת נמש על השפתיים, משנה את הגוון הוורוד. נמשים על השפתיים בעיקר בשפה התחתונה, יכולים לאותת על סרטן העור בחלל הפה". אגב, לדבריו זה לא חייב להיות נמש חום. גם נמשים כחלחלים עדינים שעלולים לסמן בעיה.

ריח רע מהפה

לפי ד"ר אורבך, שינויים בריח בפה יכולים להעיד על כל מיני מחלות. "כיוון שהפה קשור לחלל הבטן, תופעה כזאת יכולה להעיד על משהו בנלי כמו אכילת מזון עם תבלינים חזקים, אך לעיתים גם על מחלת חניכיים מתקדמת או לדלקות בסינוסים. לדבריו "רופאי השיניים מפתחים רגישות לגוונים שונים של ריח פה, וכל ריח מעיד על דבר שונה. יש ריח פה שמעיד על סוכרת למשל, ואם הריח חזק ומתוק זה יכול להעיד על מצב מסוכן של מחלה זו".

ריח רע מהפה (צילום: shutterstock |  9nong)
ריח רע מהפה עלול להיות סימן למשהו גדול יותר מתחושה לא נעימה | צילום: shutterstock | 9nong

יובש בפה

מחלות אוטואימוניות כמו השיוגרן למשל, מובילות לכך שמערכת החיסון תוקפת את בלוטות ההפרשה, ובפרט את בלוטות הפרשת הרוק ואת בלוטות הפרשת הדמעות. ד"ר אורבך מסביר כי המחלה תוקפת יותר נשים מגברים, ואחד הסימנים המובהקים שלה הוא יובש בכל הרקמות הרטובות, לרבות בעיניים (עד כדי תחושת חול בעיניים) וגם בצימאון תמידי הנגרם עקב יובש בפה.

כאב בלסת 

"כאב חד בשיניים ובלסתות בזמן מאמץ או בשעת פעילות גופנית (אפילו מינורית) יכולים להעיד על בעיה בלב. כאב כזה בדרך כלל נוכח בצד שמאל אך לא תמיד. יש אנשים שבזמן התקף לב מרגישים את הכאב הזה. כאבים בשרירים ובלסתות המופיעים לאו דווקא בזמן פעילות גופנית יכולים להעיד על על בעיות בחניכים".

כאבים המלווים בשחיקה

כאבים בשרירים ובלסתות שמלווים בחריקת שיניים, בשחיקה, ובשינויים בצורת השן, יכולים להעיד גם על תסמונת דום נשימה לילי - הפרעת נשימה חסימתית בשינה. רופא השיניים יכול להבחין בשיניים עצמן וברקמות הפה. "מצב של דום נשימה לילי הוא מצב של ירידה בכמות החמצן שמגיע למוח באמצע הלילה, שלרוב מלווה בנחירות, שלעתים נשמעות כמו חריקות קטנות, כיוון שהגוף מנסה לאותת שאין לו אוויר והוא מנסה לפתוח את דרכי האוויר. אירועים כאלה יכולים לקרות פעמים רבות במשך הלילה לפעמים 30 פעם והם מעלים את הסבירות לאירועים מוחיים, שבץ, אלצהיימר, דמנציה ומחלות לב.

בחורה עם כאב שיניים (צילום: 
engin akyurt, unsplash)
אל תתעלמו מכאב בלסת | צילום: engin akyurt, unsplash

שינויים בצורה ובמרקם האמייל 

"הידוק, שחיקה ושינויים בצורה ומרקם של האימייל של השן, יכולים להעיד על הפרעות אכילה. בדרך כלל, אלה מרמזים על בולימיה המלווה בהקאות ועלייה בחומציות הפה. לכן, רופאי השיניים הם לעיתים המאבחנים הראשונים של בולימיה. שחיקה חומצית בפה יכולה להעיד גם על ריפלוקס. הפרעה שבה תוכן חומצי, שנשאר בקיבה, עולה לוושט".

חניכיים מדממות

"חניכיים מדממות ומעט גדושות ללא סיבה ניכרת לעין, המופיעות אצל נשים בגיל הפוריות, לעתים יכולות להעיד על הריון".

לסיום, שימו לב להמלצה של ד"ר אורבך שתעזור לכם להימנע מכל התענוגות המפוקפקים הללו: "כדאי להקפיד שהבדיקה השנתית אצל רופא השיניים תהיה מקיפה ותכלול: צילום פנורמי, בדיקת רקמות הפה, העור סביב הפה, חלל הפה, הלשון, הלחיים, החך, בדיקת השפתיים ושינויי צבע ומישוש בלוטות לימפה בראש צוואר". 

ד"ר אריאל כהן, רופא שיניים המתמחה בהשתלות ובשיקום הפה, מוסיף כי ישנן גם תרופות שעלולות לסכן את מצב הפה. "תרופות לאוסטאופורוזיס למשל, אמורות לבנות עצם באזור הירך אבל בלסתות זה גורם דווקא לאיבוד של עצם. יש מטופלים שלוקחים תרופות ללחץ דם או ללב, או תרופות לכולסטרול שפוגעות בחניכים. אצל המטופלים הללו חשוב להקפיד על נקיון שיניים תכוף יותר. לעתים אנשים יכולים להגיע לאשפוז כי הם הזניחו ולא נבדקו כמו שצריך, וכשמתחיל כאב כבר יש זיהום קשה, שדורש אנטיביוטיקה לווריד. בדיקה תקופתית שכוללת צילום פנורמי יכולה לאתר חיידקים מסוכנים או פצע חשוד שעלול להתגלות כסרטני, לכן חשוב מאוד להקפיד על כך".