תינוק בן שנה ושמונה חודשים הובהל למיון של בית החולים הציבורי אסותא אשדוד בשעות הערב של יום שישי האחרון, לאחר שבלע גרעין אבטיח – מה שגרם לו להיות בסכנת חיים מיידית. הוא הופנה למיון ע"י רופא ילדים, בשל שיעול וקשיי נשימה. התסמינים החלו שלושה ימים קודם לכן, לאחר אירוע בו השתנק ונחנק בעת שהכניס לפיו קליפת גרעין אבטיח. האב טפח על גבו וחלקיקי קליפה יצאו מהפה, אך מאז התפתח השיעול.

עם הגעתו לבית החולים עלה חשד כי עלולים להימצא חלקיקי קליפות בדרכי הנשימה שגורמים לקשיי הנשימה שלו. בצילום החזה לא נראו סימנים לכך, אך יש להבהיר כי לעיתים קרובות לא מוצאים סימנים של גוף זר בריאות בצילום. התינוק הושאר בהשגחה להערכה, במהלך שעות הלילה הידרדר מצבו, קשיי הנשימה החמירו והוא נזקק לחמצן. לפנות בוקר, הוזעק צוות ריאות ילדים ואף אוזן גרון לבית החולים על מנת להעריך ולטפל בתינוק.

הילד שבלע גרעין אבטיח והיה בסכנת חיים (צילום: באדיבות בית החולים הציבורי אסותא אשדוד)
הגרעין שבלע התינוק | צילום: באדיבות בית החולים הציבורי אסותא אשדוד

בחדר הניתוח, הוחדרה מצלמה לדרכי הנשימה של התינוק בהרדמה כללית. אז נראתה קליפת גרעין שכיסתה את החלק התחתון של קנה הנשימה. החתיכה נשלפה בשלמותה, ללא סיבוכים. במקום שבו הייתה הקליפה נוצר אזור דלקתי, והוא טופל למשך מספר ימים בטיפול תרופתי על מנת שרקמה חולה זו תחלים. לאחר הפרוצדורה אושפז התינוק להשגחה ביחידה לטיפול נמרץ ילדים בבית החולים הציבורי אסותא באשדוד, אז שוחרר לביתו בבריאות שלמה.

ההנחה היא כי מצבו של התינוק הידרדר בשל שינוי המנח של הקליפה – בשלב הראשון היא שכבה לאורך, אך בנקודה כלשהי "התהפכה לצד" וחסמה חלק משמעותי של נתיב האוויר. חנק מגוף זר הוא אחת הסיבות השכיחות בארץ לתמותת ילדים, וחנק ממאכלים ובמיוחד פיצוחים הינו מהנפוצים בהם.

הודיה, אימו של התינוק, מסרה ל-N12: "טוב שגילנו ערנות ועלינו על המצוקה בזמן, שאם לא כן עלול היה להיגרם אסון. הימצאות של גרעין והגעה של תינוק אליו יכולה לקרות בכל מקום וזמן ולכן ערנות היא מילת המפתח. אני רוצה להודות לרופאים של בית החולים הציבורי אסותא אשדוד על הטיפול המהיר והמקצועי".

ד"ר אבי חברוני, מנהל היחידה לריאות ילדים (צילום: באדיבות בית החולים הציבורי אסותא אשדוד)
ד"ר אבי חברוני, מנהל היחידה לריאות ילדים | צילום: באדיבות בית החולים הציבורי אסותא אשדוד

ד"ר אבי חברוני, מנהל היחידה לריאות ילדים באסותא אשדוד, הדגיש את הסכנה במקרים האלה: "יש לזכור כי אין  לחשוף תינוקות וילדים עד גיל 5 שנים לפיצוחים. דרכי הנשימה של תינוקות וילדים צרים יותר, ובנוסף הקואורדינציה בבליעה פחות מפותחת. גורמים אלה מעלים את הסיכון להשתנקות וחנק בעת אכילת פיצוחים. בנוסף, אוכל שנשאף סופח נוזלים, תהליך שמחמיר את חומרת החסימה".

"גם בעת אכילה שגרתית של ילדים קטנים יש צורך בהשגחת מבוגר", הדגיש ד"ר חברוני. "ילדים קטנים ותינוקות נוטים להכניס לפה כל חפץ קטן שמגיע אליהם. לכן גם אכילת פיצוחים כשילדים קטנים מסתובבים באזור ועלולים להחדיר לפיהם קליפות פיצוחים שנופלים לרצפה, מצריכה משנה זהירות ועדיף להימנע מכך".

ד"ר שרון אבנת תמיר, מנהלת מחלקת אף אוזן גרון וניתוחי ראש צוואר בביה"ח הציבורי אסותא אשדוד: "מדובר במקרה מסוכן ומאתגר ביותר, שללא ההתנהלות האחראית של ההורים בדבר פינוי מהיר לביה"ח לצד חשד הרופאים על הימצאותו של עצם זר, היה עלול להסתיים בטרגדיה. עצמים זרים אך אורגנים, כמו במקרה הזה – קליפה של גרעין, מאוד קשים לזיהוי וטיפול במקרה של חנק, משום שלא ניתן לראות אותם בצילומי CT. הרופאים במקרה הזה צריכים לשלול דברים אחרים ולהסתמך על ניסיונם".

ד"ר שרון אבנת תמיר  (צילום: באדיבות בית החולים הציבורי אסותא אשדוד)
ד"ר שרון אבנת תמיר, מנהלת מחלקת אא"ג | צילום: באדיבות בית החולים הציבורי אסותא אשדוד

"עם הגעתו של התינוק הוא הוכנס במיידית לחדר הניתוח, שם בעזרתו של ד"ר חברוני התחלנו בניתוח שכלל בשלב ראשון הכנסת צינור על מנת לאבחן", שחזרה ד"ר תמיר. "מרגע שהיה ברור לנו האבחון, עברנו לשלב שני, שכלל המשך טיפול באמצעות צינור קשיח שהוחדר לקנה עם מצלמה זעירה על מנת להוציא את הגוף הזר שהיה עטוף רקמה ומוגלה רבה. הגיל הצעיר של המטופל לצד העבודה שכבר החלה לגדול רקמה סביב העצם וזיהום רב שהתפתח, הפכו את הפעולה למורכבות ביותר. בנוסף לכך, היינו חייבים לפעול בצורה עדינה לשם הוצאתו בצורה שלמה ולעשות את המקסימום שהעצם לא יתפורר, דבר שהיה עלול לשוב ולסכן את המטופל".

"לשמחתנו, חרף האתגרים, הצלחנו להוציא את העצם בשלמותו. התינוק הועבר להמשך טיפול והשגחה במחלקת טיפול נמרץ ואני מאמינה שכבר בימים הקרובים הוא ישתחרר לביתו. חשוב לי לפנות מכאן לכלל ההורים: הטיפול הכי טוב, הוא מניעה. הרחיקו כל דבר קטן מידיהם של תינוקות, אל תגידו 'לנו זה לא יקרה', ובכל מקרה של ספק – אין ספק. גשו במהירות האפשרית אל בית החולים".