כידוע, בני האדם נולדים ללא שיניים, ובשנים הראשונות לחיים בוקעות שיניים נשירות - "שיני חלב". בשנות הילדות המאוחרות, החל מגיל חמש - שש, בוקעות השיניים הקבועות שמחליפות את השיניים הנשירות. אלה לא ניתנות להחלפה ואמורות ללוות אותנו במהלך כל חיינו.

עששת היא מחלת השיניים הנפוצה ביותר הפוגעת בכ-90% מהאוכלוסייה בעולם כולו בשלב כזה או אחר. יחד עם זאת, חשוב לדעת כי מדובר במחלה הניתנת למניעה באמצעות שמירה על כללי היגיינת פה מוכרים – צחצוח שיניים, שימוש בחוט דנטלי וניקוי שיניים תקופתי אצל שיננית. חוסר טיפול מוקדם בעששת עוד בשלב הראשוני גורר צרות בריאותיות שונות – החל מחור קטן ועד לצורך בעקירה.

המחלות שעלולות להיגרם מעששת

מחקרים הראו כי נוכחות של עששת קשורה גם בשורה של מחלות, שאינן קשורות בהכרח לתחום השיניים. אולם, יש לציין כי רוב המחקרים כיום הם אפידמיולוגיים וכי ההוכחות לקשר בין מחלת עששת השיניים לתחלואה כללית קשה הוא נסיבתי ולא סיבתי.

דמנציה

אנשים שסבלו מאובדן שיניים משמעותי בעקבות עששת היו בסיכון גבוה יותר לפתח דמנציה, כך על פי מחקר שהתבצע לאחרונה. החוקרים בדקו אנשים במצבי בריאות דנטליים שונים והצליחו להראות כי מוקדי עששת לא מטופלים אשר הביאו לאובדן שיניים, עשויים להביא להיווצרות דמנציה בקרב מבוגרים. מבין הנבדקים במחקר, אלו שנותרו עם עשר שיניים או פחות היו בעלי סיכויים גבוהים יותר לפיתוח אלצהיימר או צורות אחרות של דמנציה, לעומת בעלי 11 שיניים ומעלה.

נכלל בביטוח: טיפולי שיניים לילדים (צילום: rf123.com, Claudia Otte)
החיידקים המזיקים יכולים לגרום אפילו לדמנציה | צילום: rf123.com, Claudia Otte

בעיות זיכרון

מחקר נוסף, הצליח להראות את הקשר בין נוכחות של חיידקים פתוגניים (גורמי מחלה) בחלל הפה לבין בעיות הזיכרון של הנבדקים. המחקר בחן אלפי גברים ונשים מגיל 60 ומעלה באמצעות מגוון מבדקי זיכרון, והשווה את הישגיהם במבדקים ביחס לנוכחות חיידקים הגורמים לדלקת בחניכיים. הנבדקים עם רמה גבוהה מאוד של חיידקים היו בעלי סיכוי כפול להיכשל במבדק הזיכרון המבוסס על אריתמטיקה מנטלית, כשאף אחד מהם לא הצליח לזכור רצף של שלוש מילים שהוצגו להם במסגרת המבדק. מסקנת החוקרים הייתה כי ישנן מספיק עדויות בשטח כדי לקשור בין בריאות פה ירודה לדמנציה.

החוקרים אמנם לא הצליחו להוכיח את טיב הקשר בין העששת לדמנציה, אולם הם העלו השערה לפיה החיידקים הגורמים לחורים בשיניים עלולים לפגוע בכלי הדם העורקים - פגיעה אשר קושרה בעבר לדמנציה. מעבר לפגיעה בעורקים, חדירת החיידקים למערכת הדם פוגעת גם במערכת החיסונית של הגוף. התאים החיסוניים תוקפים את המזהמים שחדרו לגוף ויוצרים דלקת. במשך הזמן, הדלקת הזאת עלולה לפגוע בדפנות העורקים ובנוסף לדמנציה היא יכולה ליצור בעיות הקשורות למערכת הלב וכלי הדם.

עד כמה הקשר של נוכחות חיידקים בזרם הדם מסוכנת? את זה ניתן ללמוד גם ממצבם של חולים הסובלים ממחלות כליה מתמשכות ובקרב אלה מהם שעברו השתלת כליה. אלה מתמודדים בנוסף למחלתם הבסיסית גם עם דלקת חניכיים ועששת מפושטת שנמצאה בשכיחות גבוהה יותר מזו שבאוכלוסייה הכללית. מחקרים נוספים הראו כי בקרב אנשים הסובלים מדלקת חניכיים והיגיינת פה ירודה יש שכיחות גבוהה יותר של מחלות כליה.

סכנה לבריאות הלב

בנוסף לסכנות הנוירולוגיות שצוינו, מסתבר שעששת עלולה להביא גם למגוון של מחלות מסוכנות. בשנים האחרונות פורסמו מחקרים רבים וכתבות רבות בעקבותיהם על הקשר בין מחלות לב ודם לעששת ולאובדן שיניים. בנוסף, נראה כי הסובלים ממחלות שיניים וחניכיים נמצאים בסיכון גבוה יותר לסרטן הפה. החומרים המופרשים לדם בעקבות העששת גורמים נזק לדופן כלי הדם. הנזק הזה יכול ליצור חסימה בכלי הדם המגיעים לשריר הלב. בנוסף, חלבונים שקשורים למחלת העששת יכולים להגביר את הסיכון למחלות לב שונות כמעט פי שלושה.

התקף לב (אילוסטרציה: Shutterstock)
גם בעיות לב הם חלק מהצרות שיכולות להיגרם עקב הזנחת השיניים | אילוסטרציה: Shutterstock

דלקות בקרום הלב והמוח

זיהום חיידקים הגורמים לעששת שאינה מטופלת עלול להגיע לזרם הדם ולגרום לדלקת קרום הלב ולדלקת קרום המוח. מצבים אלו מסוכנים ביותר ועלולים להעמיד את המטופלים במצב מסכן חיים.

 חשוב לציין כי מעבר לשכיחות המוגברת לתחלואה במחלות קשות, נוכחות של מוקדי עששת בשיניים פוגעת גם בהתנהלות היום-יומית, הן בהיבט אסתטיקת הפנים והחיוך ועד לפגיעה בדימוי העצמי. מעבר לכאב ולסבל הגופני שהם גורמים הם אף מקשים על האכילה והשתייה ויכולים להוביל למצב של תת תזונה בקרב מבוגרים. יתרה מכך, נמצא כי מטופלים שאינם מסוגלים ללעוס בצורה תקינה עשויים לפתח עם הזמן מחלות במערכת העיכול.

_OBJ

לסיכום, שמירה על הגיינת הפה וביקורת שגרתית אצל רופא השיניים והשיננית, תורמים במניעת היווצרות מוקדי עששת ודלקות חניכיים; וכך שומרות על בריאות הפה בפרט ובריאות הגוף בכלל, מה שמונע תחלואה רב מערכתית ומשפרת את איכות החיים. אל תחכו שיכאב, קבעו כבר היום תור לבדיקה.

 

הכותב הוא ד"ר ולדימיר בלוך, מומחה ברפואת הפה, מנהל רפואי במרפאת תהילה אשקלון מרשת "כללית סמייל"