המשמעות של חוסר בשעות שינה: ההמלצה המקובלת למבוגרים היא לישון כשמונה שעות בכל לילה – אבל מה קורה כשישנים פחות? מחקר חדש שהתפרסם לאחרונה גילה ששינה של פחות מחמש שעות ממש לא בריאה ויכולה לגרום לנו לפתח מחלות.

אנשים ישנים (צילום: 123RF‏)
שינה, ארכיון | צילום: 123RF‏

"במשך 25 שנה דיווחו כ-8,000 מטופלים מדי לילה כמה שעות ישנו. החוקרים גילו ששינה קצרה של פחות מחמש שעות יכולה לפתח מחלות קרדיווסקולרית שפוגעות בלב ובעורקים, מחלות נוירולוגיות כמו פרקינסון ומחלות במפרקים", סיפר ד"ר עלא מחאמיד, מנהל השירות ביחידה לאבחון הפרעות בשינה במרכז הרפואי לשיקום לוינשטיין כללית. לפי החוקרים, בני 60-50 שישנים פחות מ-5 שעות בלילה נמצאים בסיכון גבוה יותר של 30% לפתח מחלות – ובקרב בני 80-70 זה כבר מטפס ל-40%.

"זה לא בשליטה, אני לא אומרת לעצמי 'עכשיו תקומי' כי אני צריכה לעשות משהו מסוים", מספרת ברכה מרקוביץ בת ה-73 ממגדלי הים התיכון בכפר סבא על החיים ללא הצורך בשעות שינה מרובות. "אני מתעוררת ואני ערנית, אז אין סיבה שאני אשכב במיטה". גם נשיא ארה"ב לשעבר דונאלד טראמפ התבטא כי הוא הולך לישון ב-12 עד 1 בלילה ומתעורר בסביבות 5 בבוקר.

לא ישנים מספיק? אתם בסיכון (צילום: N12)
"אין סיבה שאני אשכב במיטה", ברכה מרקוביץ' (משמאל) | צילום: N12

"צריך לזכור ששינה היא הצורך השלישי בחשיבות לקיום שלנו אחרי אוויר לנשימה ומים לשתייה. אנחנו חייבים לישון כדי להתקיים", הסביר הפסיכולוג והמומחה לשינה ד"ר עמית גרין, פסיכולוג ומומחה לשינה מאסותא. "בזמן השינה קורים המון תהליכים, בהם תהליכים פיזיולוגיים, כמו הורמון הגדילה שמופרש בזמן השינה. אנחנו יודעים שאנשים שישנים מעט סובלים מחרדות, דיכאון, הפרעות פסיכולוגיות וירידה ביכולות קוגניטיביות".