פרשת החלפת העוברים רחוקה מלהסתיים: ועדת הביקורת של משרד הבריאות התכנסה לראשונה היום (חמישי) על מנת לדון בפרשת העוברית ולבדוק אילו תהליכים נעשו עד כה בבית החולים אסותא בראשון לציון, מהם הכשלים שיש במחלקה ומה הפעולות שצריך לנקוט. במקביל, כמעט אלף מטופלות ומטופלים חתמו על עצומה לביצוע בדיקות גנטיות בתינוקת שנולדה זה עתה, ולא לוותר על בירור זהות הוריה הביולוגיים.

לאחר שפורסם כי ייתכן שלעולם לא תיוודע זהות הוריה הביולוגיים של התינוקת מפרשת העוברית, המטופלות צפויות להיעזר בייעוץ משפטי כדי שבית החולים ובית המשפט יסכימו לבצע בדיקות גנטיות. "מטופלות הפוריות רוצות תשובות" – הגיבה א', אחת המטופלות שייתכן והיא האם הביולוגית, שמיאנה לבית החולים, משרד הבריאות וכלל הציבור.

פרשת העוברים - סיקור N12

האם מפרשת החלפת העוברים אחרי הלידה (צילום: חדשות 12)
האם מפרשת החלפת העוברים לאחר הלידה | צילום: חדשות 12

"להיות מטופלת פוריות זה לאבד מהאינטימיות שלך, מהיכולת שלך לנהל שגרת חיים כלשהי", כותבת א'. "זה להיות חולה נפשית ופיזית במהלך היותך מטופלת פוריות, להימצא בסכנת חיים, לא להצליח להביא ילד לעולם. זה להצליח להיכנס להיריון ולעבור הפלה, זה להצליח להיכנס להיריון ולעבור לידה שקטה, זה לעשות כל יומיים בדיקת דם ואולטרסאונד וגינלי. זה להזריק כל יום, לקחת כדורים כל יום, להיות בסיכון גבוה יותר לחלות בסרטן".

"זה להתבייש ללכת לבית מרקחת ולצאת עם כמה שקיות מלאות בתרופות", היא מוסיפה. "זה לא להחזיק במקום עבודה כי את כבר לא אותה אישה שהיית וכרגע עובדת בלהביא ילד לעולם, זה להישבר מכל אישה הרה שתראי, מכל משפחה שהיא גדולה ממך, בעלך, בן זוגך והכלב שלך. זו בדידות! הרשימה עוד ארוכה, אבל לתשומת לבכם: אחרי שלא נשאר לנו על מה לסמוך, אסותא, הבית שלנו כבר לא מעט שנים ושל האוצר הכי יקר לנו – הפקרתם אותנו".

היריון (צילום: N12)
האם ההרה מפרשת העוברים | צילום: N12

עוד ממשיכה א': "משרד הבריאות, איפה הייתם לפקח שלא יהיו טעויות כאלה? על מי נסמוך עכשיו? שלא יהיה לכם ספק, אנחנו דורשות ועדת חקירה! דורשות שתימצא האם של התינוקת כי זו יכולה להיות כל אחת מאיתנו. מישהו מכם היה מוותר על השכר שלו לאחר עבודה כל כך קשה? אז לאחר שנים של עבודה קשה מבלי לקבל שכר, כי חלקנו טרם חובקות ילד, אנחנו לא מעוניינות "לתרום" את הילדים שלנו! אנחנו רוצות אותם כאן איתנו".

הרב הראשי לישראל דוד לאו הכריע הלכתית את זהות אם התינוקת, וכתב כי יש לראות באם ה"פונדקאית" שיולדת את הוולד כאם הביולוגית. עוד ציין הרב הראשי כי במקרה כזה עולה שאלה נוספת של יוחסין, ועל כן יש צורך להמשיך לבדוק מי הם ההורים שאחראים להפריה ולחפש אותם, על מנת למנוע בעתיד חשש של נישואי אח ואחות.

פרופ' שוקי שמר יו"ר אסותא התייחס למחדל השבוע ואמר כי "האירוע הזה קשה וטרגי, בלתי נסבל, רע שקרה ואסור שיקרה בעתיד". מצד שני, לדבריו, מערכת הבריאות ואסותא הביאו ילדים רבים דרך הפריה - "רואים התאמה מלאה בין ההורים ובין הביצית. קרה דבר קשה שאסור שיקרה ונהיה בקשר עם כל מי שתרצה מהמטופלות, כל הסיוע הרגשי וכל מה שיצטרכו. אני לא אשקוט עד שאדע שעשינו כל מאמץ כדי להגיע למצוא מה שצריך".

פרופ' יהושע שוקי שמר יו"ר אסותא (צילום: N12)
פרופ׳ שוקי שמר יו״ר אסותא | צילום: N12

בביה"ח שיבא התייחסו בהמשך למצבה של התינוקת שנולדה הבוקר בבית החולים, ומסרו: "זו תינוקת מאוד מיוחדת, שעברה לפני כמה שבועות הליך תוך-רחמי בתור עוברית. עשינו צנתור לתינוקת בגלל שהיה לה מום מאוד קשה. מדובר בצנתור מאוד מורכב שנעשה פעמים בודדות בארץ. אנחנו מאוד שמחים שההליך עבר בהצלחה. האימא הצליחה לסיים את ההיריון וללדת במועד. אנחנו עוד בודקים את התינוקת, הדרך עוד ארוכה. היא תזדקק לעוד פרוצדורות, אבל כרגע היא הגיעה למועד, נולדה במצב טוב, היא ורודה, חיונית ואנחנו פה ממשיכים את הדרך איתה".