האם, שנשאה בבטנה את העובר מהמחדל באסותא, ילדה היום (רביעי) את התינוקת. במשקל 2.7 קילוגרם, היא מאושפזת בפגייה בטיפול נמרץ בהשגחה קפדנית, זאת אחרי לילה מורט עצבים שבסיומו החליטו ליילד את האישה, שנשאה את העובר מהמחדל באסותא, בניתוח קיסרי. האם סיפרה למהדורה המרכזית בריאיון ראשון אחרי לידה: "פרצנו בבכי – סוף סוף קיבלנו אותה". בתוך כך, בכירי אסותא ומשרד הבריאות נפגשו, מסתמן: לא יבצעו באופן אקטיבי בדיקות לזוגות נוספים.

פרשת העוברים - סיקור N12

בתום תקופה שבה הייתה העוברית המדוברת במדינה, יש לה שם וזהות וזוג הורים נרגשים ונסערים המקווים לשקט. בינתיים לא ברור מה הקף הבדיקות שיעשו כדי לאתר את ההורים הביולוגיים. "איך שסיפרו לנו שזה לא הם, כאילו ירד לנו איזה סלע מהלב, בום, במכה - פתאום אני נושם", אמר בן זוגה של היולדת.

האם מפרשת החלפת העוברים אחרי הלידה (צילום: חדשות 12)
האם מפרשת החלפת העוברים אחרי הלידה | צילום: חדשות 12

הוא הוסיף כי "אז אתה חושב עוד פעם - הינה, רוצים לבדוק עוד כמויות של אנשים, ואתה אומר לעצמך 'לאיזה מסע, איזה סיוט, איזה ביעות - יש הרבה כינויים לזה, קשה למצוא בדיוק את המושג הנכון, אבל זה לקחת אותך לטלטלה, ואחד טלטלה, אותי ואת אשתי, לקחת אותנו ולטלטל אותנו".

האישה ההרה בבית החולים בזמן הלידה
האישה מפרשת החלפת העוברים בבית החולים בזמן הלידה

עורכי הדין שמלווים את הזוג הזה, אסף שרעף, גלית קרנר ויונתן קניר, ביקשו וקראו היום שוב להקמת ועדת בדיקה יסודית לחקירת המחדל. "אנחנו לכן מבקשים וחוזרים ומבקשים את מה שביקשנו בכל הערכאות, וגם ישירות מאסותא - תנו למשרד הבריאות לסיים את ועדות הבדיקה הבלתי תלויות שלו, תמסרו את כל המסמכים, את כל המידע בזמן הנכון, תעשו הפעם את הדבר הנכון".

מחדל העוברים: עו"ד גלית קרנר ועו"ד אסף שרעף (צילום: N12)
עורכי הדין של האם היולדת, גלית קרנר ואסף שרעף | צילום: N12

אחרי הלידה, האם הנרגשת שיתפה בהתרגשות העצומה. "הלידה עברה די קל", אמרה. "היא מתוקה, סוף סוף קיבלתי אותה. באיזה בכי פרצנו, שנינו".

פגישת בכירי אסותא ומשרד הבריאות - והמסקנות

בכירי אסותא ובכירי משרד הבריאות, ביניהם גם המנכ"ל נחמן אש ופרופ' רוני גמזו, קיימו הערב פגישה בנושא. פרופ' גמזו עבר על כל המסמכים ומצא שיש בין 14-16 זוגות שייתכן ואחד מהם הם ההורים הביולוגיים – אך בסבירות נמוכה בלבד.

אלו המסקנות המסתמנות שאותן יקבלו כנראה באסותא ובמשרד הבריאות: לא יבצעו באופן אקטיבי בדיקות לזוגות נוספים, מכיוון שיהיה קשה למצוא את הוריה הביולוגיים של אותה תינוקת. באסותא יזמנו את ההורים הפוטנציאליים לפגישה, יציגו להם את הממצאים ואם הם ירצו, הם יצטרכו להגיש בקשה לבית המשפט כדי לבצע בדיקות גנטיות.

במהלך הפגישה, פרופ' שוקי שמר ופרופ' גמזו הבהירו הערב למשרד הבריאות שיהיה קשה מאוד למצוא את ההורים הביולוגיים ולכן אין צורך בבדיקות נוספות. גורמים שהשתתפו בפגישה עדכנו שככל הנראה משרד הבריאות יקבל את המלצתם, אך צפוי לדון בכל הסוגיות האתיות והמשפטיות - ורק לאחר מכן יתקבלו המסקנות הסופיות.