פריצת דרך: הכלי הטכנולוגי Text Analytics for Health של מיקרוסופט, אשר פיתוחו הובל על ידי קבוצת הבריאות במיקרוסופט ישראל מחקר ופיתוח, מכיל מודלים של הבנת שפה, על סוגים שונים של טקסטים רפואיים. כך, הכלי הטכנולוגי מאפשר לארגוני בריאות, ארגוני טכנולוגיה בתחום הבריאות, חוקרים ועוד - לחלץ מידע ותובנות אשר "מוחבאים" בטקסטים רפואיים וכך לייעל מערכות בריאות וטיפול בחולים.

באמצעות הכלי החדש שפותח בישראל, ניתן בין היתר, לנתח גורמי סיכון, להפיק תובנות רפואיות ברמת האוכלוסייה, לפתח מערכות תומכות החלטה עבור רופאים, לחזות עומסים על המערכת, למצוא התוויות נוספות לתרופות ולהתאים מטופלים לניסויים קליניים. זאת ועוד, הכלי יכול לסייע במענה על מגוון עצום של שאלות, ולאפשר בדיקה של נתונים לא מדווחים, שלמעשה מתחבאים בטקסט ומתארים את הביקור.

כעת, הכלי זמין לשימוש בשפה העברית, ויכול לחולל מהפכה במערכת הבריאות הישראלית ולאפשר שימוש בנתונים ישראליים כדי לשפר את מערכת הבריאות במדינה וגם עבור פריצות דרך רפואיות. קופת החולים "כללית" לבדה, אספה כ-10 טרה של נתונים רפואיים בישראל. ההערכה היא שבישראל כולה ישנם כ-20 טרה של נתונים רפואיים, שיכולים להוות בסיס למחקרים רפואיים מסביב לעולם. 

הצעד הראשון בכל פריצת דרך רפואית הוא זהה – ראשית על חוקרים ורופאים לאסוף מידע, לנתח אותו ולהפיק תובנות על המצב הקיים. הדאטה הרפואית שלנו, פרוסה על פני אלפי תיאורים טקסטואלים, בהם, מסמכי אישפוז, סיכומי ביקור אצל רופאים ופירוט ממצאי דימות.

בתוך הדאטה נוצרות תובנות חשובות שרלוונטיות הן לחיי היומיום שלנו ולבריאות שלנו, והן על מנת להגיע לפריצות דרך רפואיות. אחד האתגרים המרכזיים של תעשיית הבריאות הוא זיקוק תובנות מאוקיינוס המידע הקיים, ויצירת סדר בכאוס -  אתגר שהכלי הטכנולוגי החדש יכול להתגבר עליו.

הדס ביטרן, מיקרוסופט (צילום: Microsoft)
הדס ביטרן, ראש קבוצת הבריאות במיקרוסופט ישראל מחקר ופיתוח | צילום: Microsoft

הדס ביטרן, ראש קבוצת הבריאות במיקרוסופט ישראל מחקר ופיתוח: "במערכת הבריאות יש כמויות עצומות של טקסט רפואי חופשי, המכיל מידע קריטי שיכול להשפיע מהותית על ההחלטות שמקבל הרופא או על דרך הטיפול בחולה. הכלי שפיתחנו (Text Analytics for Health) הופך את הטקסט הרפואי החופשי למידע מובנה. כך, הוא מאפשר לצוותי הרפואה ולחוקרים ללמוד ממנו, לנתח אותו ולהפיק ממנו תובנות. באמצעות התובנות האלה רופאים ורופאות יכולים להתאים טיפול יותר טוב לחולה, לאתר סיכונים, להציף טעויות, ליצר תחזיות, ולקבל החלטות על בסיס מידע רחב יותר מאי פעם".

"פוטנציאל השימוש בו הוא אינסופי. עברית היא אחת השפות הראשונות שנתמכות על ידי הכלי, בגלל האמונה הגדולה שלנו במערכת הבריאות הישראלית והפתיחות של המערכת לחדשנות טכנולוגית. פיתוח התמיכה בשפה העברית הציב אתגרים רבים, כדי לאפשר הטמעה מיטבית של השפה, שיתפנו פעולה עם קופת חולים לאומית ועם בית חולים שיבא".