ההתמודדות עם מחלות השיטיון לרבות אלצהיימר, מייסרת לא רק את סביבת החולים אלא גם את החוקרים. תקציבי עתק נשפכים כבר עשרות שנים בתחום עם הישגים מוגבלים ביותר. ולכן ממצאיו של מחקר חדש, לפיו גרייה חשמלית מסוימת שיפרה בקרב אנשים מבוגרים עם בעיות זיכרון קלות את תפקוד הזיכרון לטווח קצר עורר עניין רב.

המחקר מצא שבאמצעות 4 טיפולים יומיים של גירוי בתדר גבוה לשני אזורים במוח אנשים מבוגרים שיפרו את תוצאות מבחני הזיכרון שלהם. בשיחה עם N12 סיפר ד"ר שריי גרובר מאוניברסיטת בוסטון, אחד מעורכי המחקר, על ההפתעה מהממצאים: "אנחנו נרגשים מהממצאים האלה. אנחנו לא מכירים מחקר אחר שבדק שיפורים סלקטיביים בהיבטים מסוימים של תפקוד הזיכרון. יתרה מזאת, שימור השיפורים אלה לטווח הארוך זה מאוד יוצא דופן".

 

בדרך לפתרון בעיות זיכרון (צילום: חדשות 12)
בדרך לפתרון בעיות זיכרון | צילום: חדשות 12

השיפור במבחני הזיכרון החזיק מעמד לפחות חודש שלם אצל המבוגרים. הגירוי לא החיה תאי מוח מתים, אבל לדעת החוקרים המחקר מוכיח פוטנציאל להפעיל אחרת את מה שעדיין חי ואולי בעתיד יוכל גם לשפר את החיים למי שכבר אובחנו עם דמנציה.

פרופסור מיכל שניידר-בארי, מנהלת המרכז לחקר המוח בבית החולים שיבא, מסבירה על ההשלכות שעשויות להיות למחקר: "התרופות שיש היום למחלת אלצהיימר הן תרופות שהן לא מאוד מאוד מוצלחות. ולכן יש חשיבות רבה במחקר כזה שלוקח זווית אחרת לגמרי במדע ובאופן שהמוח מתפקד ומביא משהו חדשני שיכול להיות שאחרי עוד הרבה מחקר על אוכלוסיות קליניות עם מחלת אלצהיימר, נראה שיש שם שיפור ואז נוכל לעבוד עם זה לאורך שנים".