היתרונות של הבוטנים: רוב הישראלים שאיתם שוחחנו הביעו פליאה כששאלנו אם אכילת בוטנים יכולה לסייע לדיאטה שלנו, אבל מחקר חדש שנערך בארה"ב ובאוסטרליה מצא שאכילת 35 גרם בוטנים מומלחים קלות, פעמיים ביום, חצי שעה לפני הארוחה - תגרום לנו לרדת במשקל.

"לקחו קבוצה של 120 אנשים וחילקו אותה לשתי קבוצות משנה", הסבירה הדיאטנית הקלינית שרון ארגמן. "קבוצה אחת צרכה במשך תקופה מסוימת כמות מבוקרת של בוטנים, והקבוצה השנייה לא צרכה בוטנים כלל. אחרי חצי שנה ראו שיש הבדל משמעותי בין הקבוצות, והקבוצה שצרכה בוטנים ירדה משמעותית במשקל".

לדברי ד"ר ליאת ברזילי יוסף, מנהלת המרפאה לטיפול בהשמנה בבית החולים מאיר, "נמצא שאכילת בוטנים שמכילים שומן לפני ארוחה מגבירה את תחושת השובע ולכן מפחיתה את צריכת הקלוריות בארוחה".

גם המוכרים הוותיקים בשוק מופתעים מהתוצאות. "אני לא חשבתי שבוטנים זה משהו שהוא מרזה או בריאותי", אומר מוטי, שבבעלותו עסק לפיצוחים. מוכר אחר כבר מתחיל בפעולות השיווק של הבוטנים ללקוחות: "הייתי בטוח שמשמינים מזה, הגיע הזמן שיקנו יותר בוטנים, זה מרזה".

בוטנים (צילום: 123rf)
בוטנים | צילום: 123rf

מתברר שעם כל הכבוד למשקל, אכילת בוטנים במידה יכולה לסייע לערכים בריאותיים נוספים, חשובים לא פחות. "תכולת המלח הנמוכה יחסית בבוטנים מפחיתה את לחץ הדם. חומצת האמינו ארגינין מרחיבה את כלי הדם", מסבירה ד"ר ברזילי יוסף. "הדבר הנוסף שיש, מינרלים כמו מגנזיום, שגם הם אחראיים על לחץ הדם".

הדיאטנית הקלינית שרון ארגמן מפרטת את היתרונות התזונתיים שבבוטנים: "הם גם עשירים במגנזיום, הם גם עשירים בוויטמין B, בוויטמין E, יש בהם המון סיבים תזונתיים. ומעבר לזה המליחות היא גם מעודנת, אז קצת מלח לא יזיק לאף אחד".

אומנם מדובר במחקר ראשוני שבדק מספר מצומצם של אנשים, אבל הוא מזכיר לנו שלפעמים אפשר לשבור כמה חוקי טאבו שנוגעים לדיאטה ולמזון שלנו, והעיקר - לשמור על מינונים.