כשהרופאים ראו את צילומי המוח של אנה קוזמה, בת ה-18 מאוקראינה, הם לא האמינו שהיא תינצל. הכול החל ממחלת חום פשוטה שבאופן נדיר הידרדרה לפרכוסים ולפגיעה מוחית. אנה חולצה משדה הקרב באוקראינה לאחר הפלישה הרוסית והגיעה בטיסת חילוץ מיוחדת לטיפול בבית חולים בישראל. 

יוליה, אימה של אנה, סיפרה בשיחה עם N12: "אנה לא זוכרת כלום ממה שקרה. היא סבלה מחום גבוה באוקראינה והדבר הבא שהיא זוכרת הוא שהיא התעוררה בישראל. הביאו אותה בטיסת חילוץ מיוחדת לבית החולים שערי צדק ומאז היא אושפזה לתקופה של שלושה חודשים".

במשך ימים, אנה, שלא סבלה ממחלות רקע, הייתה מורדמת ומונשמת. ד"ר סטפן מאוסבך, מנהל מחלקת טיפול נמרץ נוירולוגיה בבית החולים שערי צדק, תיאר: "באוקראינה היא פיתחה מחלת חום וקיבלה טיפול על ידי רופא משפחה. אחרי שבוע היא איבדה את ההכרה. כשהיא הגיעה אלינו היא פרכסה בכל הגוף. עשינו טיפול בהרדמה עמוקה והורדנו את הפעילות המוחית כדי להפסיק את הפרכוסים".

בת 18 מאוקראינה שקיבלה טיפול רפואי בישראל (צילום: בית החולים שערי צדק)
בת ה-18 חולצה משדה הקרב באוקראינה | צילום: בית החולים שערי צדק

במשך שלושה חודשים אנה הייתה מאושפזת במצב קשה. ד"ר מאוסבך שחזר: "כשקיבלתי את צילום MRI מוח אמרתי לעצמי אין שום סיכוי שהיא יוצאת מזה בחיים. הנזק היה כל כך משמעותי, בדרך כלל זה מצב שאין ממנו דרך חזרה. היא לא זוכרת את האירוע וגם קיבלה תרופות שפוגעות בזיכרון".

הרופאים תיארו כיצד הבינו שהמקור לפרכוסים אינו במרכז המוח ושמדובר באירוע נדיר. "התחלנו טיפול במכשיר שנקרא 'אנקונדה' ועשינו שימוש בגז הרדמה בטיפול נמרץ", אמר ד"ר מאוסבך. "לאחר יומיים חל שיפור משמעותי והצלחנו להעיר אותה. לאחר מכן הכנסנו אותה לדיאטה קיטוגנית – שידועה בסיועה לטיפול בפרכוסים אצל ילדים. בהמשך היא התאוששה והצלחנו לגמול אותה מהנשמה".

מהלך נוסף שסייע לשפר את מצבה הוא השתלת קוצב וגאלי במוח, על ידי ד"ר גוסטבו רייז, מנהל נוירוכירורגיה ילדים. לאחר מכן, חלה ירידה משמעותית בפרכוסים.

רופאים, בת ה- 18, אוקראינה, ניצלה, ישראל (צילום: בית החולים שערי צדק)
הרופאים לא האמינו שתינצל, צילום המוח של אנה | צילום: בית החולים שערי צדק

ד"ר רוני אייכל, מנהל המחלקה הנוירולוגית, סיפר: "בהתחלה הרושם שלנו היה שלא נצליח להציל אותה. מדובר במקרה נדיר של מצב רפואי – מחלת חום שמתפתחת במהירות למצב של אפילפסיה קשה לטיפול. המטופל עובר למצב של 'קומה' ללא הכרה ועם פרכוסים בלתי פוסקים. מאוד קשה לטפל באמצעות תרופות, כך שהחולה שברוב המקרים סובל מנזק מוחי קשה, לא חוזר לעצמו ובמקרים רבים קיימת סכנת מוות. חולים בדרך כלל לא משתפרים אחרי כל כך הרבה זמן במצב של פרכוסים קשים".

כיום, אנה מתאוששת ונמצאת בשיקום. "להפתעתנו הגדולה היא התאוששה", אמר ד"ר אייכל. "מבחינתנו זו גאווה ישראלית שאנחנו מסוגלים לקבל חולים מורכבים ולתת להם טיפולים שרק במדינות מפותחות מאוד יודעים לתת".

יוליה, אימה של אנה, סיכמה: "הטיפול של אנה עדיין לא הסתיים לחלוטין, אבל עכשיו המצב שלה הרבה יותר טוב. אנחנו ממשיכים בשיקום בבית החולים ועדיין לוקח קצת זמן כדי להחלים. אנחנו אסירי תודה לרופאים ובמיוחד לד"ר מאוסבך שהציל את חייה".