לפני חודש וחצי פורסם תחקיר N12 על המנהל המוכר של בית החולים ליס ליולדות באיכילוב, פרופסור יריב יוגב, שכותב מאות חוות דעות רפואיות מטעם חברות הביטוח ומכניס כך מיליוני שקלים. בבתי המשפט הוא קובע שוב ושוב שלא הייתה כל רשלנות, אבל בכמה חוות דעות פנימיות שהגיעו אלינו הוא כותב: "רשלנות הייתה גם הייתה". גם עורכת הדין ל' צפתה בתחקיר – היא החליטה ללכת בעקבות צו מצפונה והסכימה לספר את הסודות שמאחורי הקלעים. "ראיתי בעיניים שלי קוטביות, ממש שחור-לבן, דברים קיצוניים. ליבו ופיו אינם שווים", היא מספרת.

ל' עובדת מטעם חברות הביטוח בתיקי רשלנות רפואית של בתי וקופות החולים. היא חושפת איך השיטה עובדת - רופאים בכירים מאוד כותבים חוות דעות רפואיות כוזבות כדי לחסוך כסף לחברות הביטוח, בעיקר בתחומי גינקולוגיה וילודה. "יש מקרים שאתה יודע שהתיק בעייתי, אני מראש לא פונה לרופאים שאני יודעת שהם סופר הוגנים. אני פונה לרופאים מומחים שאני יודעת שגם אם יש לי בעיה של רשלנות, הם ידעו להפוך את זה איכשהו בחוות דעת", חושפת ל'.

"התביעות האלה מגיעות לעשרות מיליוני שקלים. אם אתה מבין שהתיק בעייתי, אז אתה יודע שיש כמה מומחים, אני קוראת לזה 'הכוכבים', שיכתבו חוות דעת אחרת. יש את הרופאים בקיצון, שהאתיקה היא לנגד עיניהם, ובקיצון השני "הכוכבים" שיכתבו חוות דעת שאין שום רשלנות רפואית, שייתנו חוות דעת תמורת המחיר היפה שהם גובים בזכות הביטוח", מוסיפה ל', ומציינת גם את שמו של הגינקולוג הבכיר, פרופסור רון גונן, מי שניהל את אגף היולדות בבית החולים בני ציון.

 

הצד האפל של תביעות רשלנות בהיריון ולידה (צילום: N12)
ל', "ראיתי בעיניים שלי קוטביות, ממש שחור-לבן, דברים קיצוניים" | צילום: N12

השיטה: חוות דעת כפולות

לבית המשפט מגישים המומחים חוות דעת אחת, שנועדה לחסוך לחברות הביטוח שמשלמות להם מיליוני שקלים, ואילו בחוות דעת נוספת, שניתנת לחברת הביטוח מאחורי הקלעים, הם כותבים את כל האמת המרה על המקרה. "אני לא יכול להבין איך פרופסור לרפואה במדינת ישראל יכול לקבוע שני דברים הפוכים בו-זמנית", תוהה ד"ר רמי מאור, מומחה יילוד וגניקולוגיה.

ל' מסבירה על ההשפעה שיש לאותן חוות דעת מפוקפקות על ההליך המשפטי: "אנחנו בעצם טוענים מול השופט על סמך אותה חוות דעת כוזבת ומקבלים הצעת פשרה שמסתמכת בין היתר גם על חוות הדעת הכוזבת שלנו. חוות הדעת משפיעה, הוא בא עם ההילה הזו - אני, מנהל המחלקה, וגם השופט מבין את זה וגם המומחה של הצד השני מבין את זה, כולם מבינים את זה."

במקרה אחד כתב גונן לחברת הביטוח ש"מאחורי הקלעים ברצוני להדגיש שהתנהלות הצוות שניהל את מעקב ההריון תמוהה ואינה עומדת בסטנדרטים הרפואיים המקובלים, וזאת חרף כל מה שכתבתי, בניסיון לעקוף את הכשלים". אך בבית המשפט סיפק גונן חוות דעת שונה בתכלית. במקרה אחר כתב יוגב בחוות דעת לבית המשפט: "הטיפול הרפואי היה ראוי ונכון", ואילו בחוות הדעת הפנימית העלה קשיים משמעותיים בטיפול הרפואי.

 

הצד האפל של תביעות רשלנות בהיריון ולידה (צילום: N12)
גל וינריב ובנה, "אי אפשר לקנות אותי" | צילום: N12

"אי אפשר לקנות אותי בכספים האלה"

לפני 10 שנים ילדה גל וינריב, אם יחידנית מחיפה, תאומים. התינוקת הראשונה יצאה בריאה לגמרי, אך הלידה של רועי הסתבכה. הוא נולד בלי דופק ועבר החייאה בלידה, והוא היום עם 100% נכות. גל הגישה תביעה באמצעות עו"ד צבי הלוי, והציגה מסמכים שקבעו שהתינוק נפגע קשות במהלך הלידה ושזו כלל לא תועדה על ידי הרופאים כמתחייב. אלא שהמומחה של חברת הביטוח, פרופסור יריב יוגב, כתב לבית המשפט שהוא לא מצא כשלים כלשהם. "הוא כותב את מה שנוח לו לכתוב", היא מספרת בכאב.

למרות חוות הדעת של פרופסור יוגב, לאחרונה חברת הביטוח הציעה לגל פיצוי של כ-5 מיליון שקלים במסגרת הסכם פשרה. "אי אפשר לקנות אותי בכספים האלה, זה לא יקרה", אומרת גל בנחישות. "הם ייקחו את האחריות עליהם, הם ישלמו באמת את מה שמגיע לרועי. כל חודש לרועי זה בסביבות ה-17 אלף שקל, 17 אלף שקל לממן ילד כזה כרגע".

את משרד הבריאות כל זה ממש לא מעניין - שורה של תלונות ופניות זכו פשוט להתעלמות מהדהדת. בין ערמות חוות הדעת ומיליוני השקלים שחברות הביטוח רוצות לחסוך, יש ילדים והורים שברגע אחד עולמם חרב עליהם וכספי הפיצוי אמורים לאפשר להם מעט עזרה בתוך הקושי האין-סופי.

 

פרופ' יריב יוגב (צילום: חדשות 12)
פרופ' יריב יוגב | צילום: חדשות 12

פרופ' יריב יוגב: "הכתבה משקפת חוסר הבנה בסיסי של הנושא. חלק מתפקידי הוא לקיים דו שיח עם הנתבעים לפני הגשת חוות הדעת הסופית, במסגרתה מועלות נקודות במחלוקת הנוגעות למקרה הרפואי. באשר ליולדת ר' כתבתי כי אין להתפשר בתיק, ובכלל המקרים שהצגתם - אין סתירות בין חוות הדעת שהגשתי לנקודות שהועלו על ידי בשיח הפנימי".

פרופ' רון גונן מסר בתגובה: "אני כותב חוות דעת רק בתיקים בהם אני סבור שלא הייתה רשלנות רפואית. אני כותב חוות דעת אחת בלבד, כל הכתוב בה אמת, ואיני כותב חוות דעת "מאחורי הקלעים", דבר שאינו קיים. הציטוטים שהצגתם הם מתוך מסמך משפטי לגיטימי המכונה "הערכת סיכון" שנכתב ע"י עורכי הדין וללא מעורבות שלי, ומשמש אותם להחליט כיצד לנהל את התיק".

משרד הבריאות מסר בתגובה: "ככלל, המקום לברר סוגיה הנוגעת לעדות מומחה במסגרת הליך משפטי - הוא בית המשפט הדן בתביעה. אחריותו של כל מומחה מקצועי, היא להגיש לבית משפט רק חוות דעת שהוא עומד מאחורי האמור בה, מבחינה מקצועית".

_OBJ