ממצאים מטרידים: דוח ההתמכרויות של ישראל לשנת 2022 שהוצג היום (שלישי) לנשיא המדינה יצחק הרצוג ולראש הממשלה נפתלי בנט, מעלה כי 1 מכל 7 ישראלים מתמודד עם התמכרות, כשהאוכלוסייה הפגיעה ביותר הם צעירים בגילי 35-18 מכל המגזרים. לפי הדוח, ב-5 השנים האחרונות מעל לחצי מיליון ישראלים הצטרפו למעגל ההתמכרות, זינוק של 25% משנת 2018.

מכורים (צילום: 123rf)
ההתמכרות לתכנים פורנוגרפיים עלתה משמעותית | צילום: 123rf

חוששים לפנות לעזרה

הדוח פורסם על ידי המרכז הישראלי להתמכרויות ומצביע, בין היתר, על עלייה של 34% בהתמכרות למין ופורנוגרפיה, עלייה של 15% בהתמכרות לסמים ותרופות מרשם, ועלייה בהתמכרויות להימורים לעומת שנת 2018. "הדו''ח חושף את הבטן הרכה של החברה הישראלית ומצביע על צורך לשינוי מיידי במדיניות של כל הגורמים הנוגעים לתופעת ההתמכרות", מציין פרופסור שאולי לב-רן, מייסד ומנהל אקדמי של המרכז הישראלי להתמכרויות.

לצד נתוני ההתמכרות, ישנה עלייה של 48% בעישון קנאביס ועלייה של 25% בשתיית אלכוהול. מעל 90% מהסובלים מהתמכרות לא פונים לקבלת טיפול. רבים מהם חוששים מסטיגמות וחשים בושה - מה שמקשה על קבלת טיפול מתאים ומעכב את היציאה ממעגל ההתמכרות.

באשר לבני הנוער, התמונה הקשה ביותר היא בקרב תלמידי התיכון. 14% מהם מדווחים על שתיית אלכוהול מספר פעמים בחודש ובסופי השבוע, 11% מדווחים על שימוש קבוע בקנאביס בתדירות שבועית או חודשית, 13% הודו שעסקו בהימורים לא חוקיים ו-27% צופים באופן יומיומי בתכנים פורנוגרפיים.

בחורה מעשנת קנאביס ושותה אלכוהול (צילום: Joshua Resnick, shutterstock)
בני הנוער צורכים יותר אלכוהול וסמים | צילום: Joshua Resnick, shutterstock

"משפחות נוספות ישלמו מחיר יקר"

שיעור ההתמכרות הגבוהה בקרב הישראלים משפיע על כלל החברה הישראלית שכן, נלווה לכך מחיר כלכלי עצום. מהדוח עולה שהעלות הכלכלית הישירה למשק מהתמכרויות מוערכת בכ-7 מיליארד שקל בשנה. ההשפעה השלילית על המשק מוערכת ב-4.2 מיליארד שקל וההוצאות הציבוריות על טיפול בהתמכרויות והשלכותיהן מוערכות ב-2.8 מיליארד שקל.

"למדינת ישראל יש את הפתרונות וחלקם כבר נכנסו למסלול של יישום וצפויים להתחיל לעבוד בעוד כשלוש שנים. לצערנו, זהו זמן רב שבו יתווספו למעגל ההתמכרויות מכורים חדשים ומשפחות נוספות ישלמו מחיר יקר. נדרשת תוכנית פעולה בעלת פוטנציאל ליישום מהיר ומתן מענה למי שזקוק לו'', הוסיף פרופ' לב-רן.

קורונה, התקהלות (צילום: מרים אלסטר, פלאש 90)
הקורונה הובילה לעלייה בשיעור ההתמכרות | צילום: מרים אלסטר, פלאש 90

ענבל דור-קרבל, מנכ"לית המרכז הישראלי להתמכרויות, שמה את הדגש על השפעותיה של הקורונה ומציינת כי מרבית המדינות המפותחות בעולם חוו עלייה בשיעור המכורים בשנתיים האחרונות: "לאורך כל תקופת הסגרים הוזהרנו מפני השלכותיה של המגיפה על החוסן החברתי והיכולת של יחידים להתמודד עם הלחץ והבדידות בהם היו נתונים, לצערנו כעת ממש ניתן לראות את הביטוי לכך במצב ההתמכרויות במדינת ישראל".

הסקר בוצע על ידי מחלקת המחקר של המרכז הישראלי להתמכרויות (ICA) בקרב 3,300 משיבים ובוצע במדגם מייצג של האוכלוסייה הבוגרת בישראל בגילאי 18-70, וכולל יהודים וערבים, חילונים, דתיים וחרדים, משתתפים מכל הארץ ומכל השכבות הסוציואקונומיות.