התפרצות מחלת אבעבועות הקוף בכמה מדינות במערב מטרידה את המומחים - אך היא עדיין רחוקה מאוד מהגדרות מפחידות שהורגלנו בהן בשנתיים האחרונות. בישראל יש חולה מאומת אחד, ומצבו טוב. פרופ׳ נחמן אש הסביר הערב (ראשון) בריאיון במהדורה המרכזית - מה הם כללי ההתנהגות לצוותי הבריאות ולמי שחוששים שחלו 

אבעבועות הקוף - סיקור N12

עד כמה המחלה הזאת אלימה?

״המחלה הזאת בדרך כלל קלה״, מסביר פרופ׳ אש, ומציין מה התסמינים: ״היא גורמת לאי נוחות, חום, פריחה. היא לא מגיעה למצבים קשים בדרך כלל״.

עם זאת, הוא מחדד כי ״אצל אנשים עם מחלות רקע ועם כשל של מערכת החיסון - המחלה יכולה להיות קשה, ובמקרים חריגים גם יכולה לגרום למוות״.

היא מדבקת דרך העור. יש הנחיות כלשהן לציבור?

״במקרים שיודעים על מקומות שבהם יש חולים ומופיעים סימפטומים – יש ללכת לרופא ולבדוק במה מדובר. לגבי הימנעות - אם יודעים על חולה - לא להתקרב ולא להיות במגע הדוק״, אמר פרופ׳ אש.

עוד הוסיף פרופ׳ אש: ״בדרך כלל אנחנו לא יודעים על החולים שסביבנו, צריך באופן כללי להימנע ממגעים הדוקים. יכול להיות שיש עוד מקרים בישראל שאנחנו לא יודעים עליהם, ושיגיעו חולים נוספים מחו"ל״.

״תקופת הדגירה היא ארוכה״, הסביר פרופ׳ אש ואמר: ״המחלה יכולה להדביק כמה ימים לפני שמופיעה הפריחה. באופן כללי צריך להיזהר בתקופה הזאת״.

האם שוקלים לחסן עובדי מערכות בריאות ומי שבא במגע הדוק עם המאומתים?

״המחלה לא מצדיקה חיסון נרחב״, אמר פרופ׳ אש. ״יש מצבים שמקבלים החלטה לחסן צוותים מטפלים או אנשים שהיו במגע - לפי שיקול דעת״.

מה כרגע יותר מסוכן למדינת ישראל - אבעבועות הקוף או מחלת הפוליו?

״שתי המחלות מסוכנות. אבל את מחלת הפוליו אנחנו רוצים להכחיד באמצעות חיסון, ואבעבועות הקוף היא, כאמור, לא מחלה קשה, ואני לא מעריך שתהיה התפרצות גדולה״.