"הצלת לנו את המשפחה, איך מתחילים להודות לאדם שהציל חיים?" לקבלת הפנים הזו זכה אסאל בן ה-26 כשהגיע לפגוש אדם שגילו כמעט כפול מזה שלו – אדם שהוא לא הכיר עד אותו הרגע, אבל עזר לו לשרוד. "איזה כיף לראות אותך, בריא וחי" – אמר הצעיר לאייל שמש בן ה-50, והלה השיב בהתרגשות: "זה לא מובן מאליו".

שמש, אב לחמישה מחולון, כמעט איבד את חייו לפני שנה במאבק בלוקמיה. שיחת טלפון אחת שימשה לו חבל הצלה – ומאותו הרגע הוא גם היה סקרן לדעת למי הוא חייב תודה. עוד קודם לכן עברו שמש ובני משפחתו דרך ארוכה בעקבות המחלה של אביהם, ותקווה אחת לא עזבה אותם – שהוא יקבל את החיים שלו בחזרה והם ימשיכו לחיות יחדיו.

לקריאת כל כתבות מגזין N12 לחצו כאן

אומנם מור ושמש לא ראו זה את זה מעולם, אך ה"היכרות" ביניהם התחילה מרחוק, והצילה את חייו של שמש. וכעת מתברר שלא רק הוא ניצל: "נפלה בחלקי הזכות לקבל שיחת טלפון אחת, ששינתה את חיי", מספרת בתו של שמש, שהמשיכה את המעגל – שהחל בכלל בשיחת טלפון אחרת, לפני חמש שנים.

אייל שמש ואסאל מור (צילום: N12)
מהרגע שמור קיבל את השיחה, הוא ידע שיתרום לאדם שהוא לא מכיר | צילום: N12

"חשבתי על העובדה שמישהו יזכה לחיים חדשים"

אסאל מור, סטודנט להנדסה כימית, קיבל אז שיחה מעמותת עזר מציון – ובה הודיעו לו שהוא נמצא מתאים לתרומת מח עצם. למור היה כל כך ברור שברגע שהוא יימצא מתאים, הוא לא יהסס לתרום – גם לבן אדם שאינו מכיר. "לאחר כשבוע הודיעו לי שכרגע החולה אינו יכול לקבל את התרומה ושיעדכנו אותי בהמשך", הוא נזכר – ונאלץ להמתין עוד שלוש שנים, עד שקיבל טלפון נוסף. "במהלך השנים האלו חששתי שאותו חולה נפטר, אך לבסוף קיבלתי שוב הודעה שהחולה נמצא מתאים כרגע להשתלה".

בצד השני, במשפחת שמש, ייחלו שאייל יוכל לקבל את התרומה. כדי לשרוד בקרב מול הסרטן נזקק אבי המשפחה לתרומה של מח עצם – הליך שחייב להתבסס על שיעורי התאמה גבוהים בין התורם לנתרם, מה שמקטין את הסיכויים למצוא תרומה שכזו לחולים שמחלתם מידרדרת במהירות.

אייל שמש, החלים מסרטן (צילום: N12)
קיבל תרומת מח עצם, השתקם – והמתין שנה לפגישה עם התורם. אייל שמש | צילום: N12

"הגעתי ליום ההשתלה, התרגשתי מאוד, ולאורך התהליך חשבתי על העובדה שיש מישהו בעולם שהזמן הקצר שאני מקדיש לכך – והתרומה הפשוטה, שנמשכת רק קצת יותר מתרומת דם – יגרמו לו לזכות בחיים חדשים", הסביר מור. רגע לפני המפגש המרגש נזכר אייל: "לא מובן מאליו מה שהוא עשה, חיכיתי לרגע הזה כל כך. קשה לי להסביר במילים את התחושה וההרגשה בזמן שד"ר אוהד בנימיני בישר לי את הבשורה שנמצא תורם".

"לאורך התהליך חשבתי על העובדה שיש מישהו בעולם שהזמן הקצר שאני מקדיש לכך – והתרומה הפשוטה, שנמשכת רק קצת יותר מתרומת דם – יגרמו לו לזכות בחיים חדשים""

אסאל מור, תורם מח עצם

בשנה שעברה קיבל שמש את תרומת מח העצם, מבלי לדעת מי התנדב לעזור לו. אחרי שנה – כפי שמחייב החוק – יכלו השניים להיפגש סוף-סוף, וכך קרה בחודש פברואר. השניים נאלצו להמתין לפגישה, עד שלבסוף התאפשר להם: היא התקיימה בעמותת עזר מציון, שאחראית למאגר הכי גדול במדינה של תורמי מח עצם. "אני מלא הערכה על ההקרבה של התורם להציל חיי אדם. בהחלט לא מובן מאליו שאני יכול להמשיך לחיות עם משפחתי הנפלאה", אמר שמש הנרגש במפגש עם הבחור הצעיר שקשר את גורלו אליו מעתה והלאה.

אייל שמש ואסאל מור (צילום: N12)
החיבוק שאסאל ואייל חיכו לו שנה | צילום: N12

"התרומה קיבלה שם, פנים, משפחה"

בני המשפחה הנרגשים התקשו לעצור את הדמעות והרגשות, וניסו להביע במילים ובחיבוקים את הכרת הטובה שלהם. שמש שיתף את מור במשמעות של הרגע הזה בעבורו: "זה ממש מרגש, עשית מהלך שמאוד תרם, ואפשר להגיד שהציל חיים. אז קודם כול, תודה רבה על הנתינה ועל ההשקעה. אני רוצה לאחל לך שיהיה לך רק טוב".

בפגישה פנה מור לא רק לאייל אלא גם לבני משפחתו. "אני מסתכל עליכם, והאמת – אני חייב להגיד שכשהתקשרו אליי לפני שנה ואמרו לי שנמצאתי מתאים, אוטומטית חשבתי על הבן אדם וגם על המשפחה. והינה עכשיו אני רואה פה את הילדים שלך ואת אשתך. אלה לא רק צרכים של בן אדם אלא של משפחה שלמה. ואני באמת זכיתי". 

אייל שמש ובתו לינור (צילום: N12)
הבת לינור החליטה לתרום גם היא: "להעניק חזרה, כמו שאני קיבלתי את אבא שלי" | צילום: N12

"מאז התרומה צצו מדי פעם מחשבות על האדם שקיבל אותה, לצד התפילות שנשאנו לשלומו. במהלך השנה הזו התגברה הציפייה לקראת הפגישה, וקיבלתי פרטים עליה והוזמנתי אליה", סיפר התורם. "פגשתי אב לחמישה ילדים, ובהם תינוקת בת כשנתיים, ראיתי את ההתרגשות הרבה על הפנים שלהם, מהידיעה הטובה שנמצא תורם ושהמחלה בדעיכה. פגשתי אדם בעל עסק, עם חיים שלמים שבנה. התרומה קיבלה משמעות חזקה יותר, קיבלה שם, פנים, משפחה. הם ואני התרגשנו מאוד – הבן הגדול שלו אמר לי בהתרגשות שהצלתי את אבא שלו".

מור ניסה לעכל את התחושות ולנסח אותן במילים: "זו שמחה אדירה לראות ילד שזכה לעוד שנים עם אביו בזכותי. התרומה, שמבחינתי הייתה קלה מאוד, העניקה חיים לאדם יחיד ובעצם גם לכל משפחתו, חבריו ומכריו.  מעבר להתרגשות ולשמחה הרבה שלי על הצלחת התרומה, מאותו היום קיבלתי משמעות חזקה יותר לחיי – ברוך השם, הצלתי חיים. אני מרגיש שזכיתי".

לינור שמש, תרמה מח עצם (צילום: N12)
בכתה בטלפון לאביה כשקיבלה את הבשורה - מסיבה טובה. לינור שמש | צילום: N12

"מעבר להתרגשות ולשמחה הרבה שלי על הצלחת התרומה, מאותו היום קיבלתי משמעות חזקה יותר לחיי – ברוך השם, הצלתי חיים. אני מרגיש שזכיתי"

אסאל מור, תורם מח עצם

"מה הסיכויים שדבר כזה יכול לקרות?"

בפגישה עמדה מהצד והתרגשה גם לינור, בתו של אייל, שהמשיכה את השרשרת והפכה את האירוע לחלק ממשולש גורלי של הצלת חיים. בזמן שאייל ומשפחתו קיבלו את הבשורה הטובה שנמצא תורם, החליטה הבת לינור שהיא חייבת לתרום גם כן. במשך השנים שסעדה את מיטת חוליו של אביה והייתה לידו בזמן הטיפולים, התחזקה בליבה ההרגשה שאם יימצא תורם לאביה – היא מוכרחה לתת בחזרה.

אז היא עוד הייתה נערה שרק רצתה שאביה יהיה בריא. לפני שנה המזל הפתיע: באופן די נדיר קיבלה לינור את ההודעה שלה חיכתה. עמותת עזר מציון הודיעה לה כי נמצאה מתאימה להצלת חייו של תינוק. "לא יכולתי לבקש יותר מזה", סיפרה לינור ביום המפגש. "כשזה קרה לא הפסקתי לבכות".

אסאל מור, תרם מח עצם (צילום: N12)
"ברוך השם, הצלתי חיים. מרגיש שזכיתי". אסאל, תורם מח עצם | צילום: N12

השיחה ההיא תפסה את לינור בעיתוי חריג: "הייתי באמצע מחזור טירונות עם החיילים שלי ופתאום קיבלתי טלפון, 'לינור, בחודש הבא בדצמבר זה הולך לקרות... תכיני את עצמך'. בן רגע נהיו לי כוחות מחודשים". האב אייל נזכר: "יום אחד היא מתקשרת אליי, ואני שומע אותה בוכה בלי הפסקה. אמרתי לה 'מה קרה?' והיא ענתה 'התקשרו ואמרו לי שנמצאתי מתאימה', ואני אמרתי 'מה הסיכויים שדבר כזה יכול לקרות'. זו איזושהי סגירת מעגל. נבהלתי שהיא בכתה – היא אמרה לי 'אני בוכה מהתרגשות'".

"יום אחד היא מתקשרת אליי, ואני שומע אותה בוכה בלי הפסקה. אמרתי לה 'מה קרה?' והיא ענתה 'התקשרו ואמרו לי שנמצאתי מתאימה'. נבהלתי שהיא בכתה – היא אמרה לי 'אני בוכה מהתרגשות'"

אייל שמש, חולה סרטן שחייו ניצלו - ובתו תרמה מח עצם

ולפני חמישה חודשים זה קרה: לינור תרמה מח עצם לתינוק שהיא לא מכירה. את החודשים עד למפגש איתו היא כבר סופרת לאחור. "ההזדמנות להעניק חזרה את מה שקיבלתי – את החיים של אבא שלי – גרמה לי להתרגש מכל רגע ורגע בתהליך שעברתי".

המאגר של עמותת עזר מציון מונה למעלה ממיליון תורמים פוטנציאליים, רבים מהם צעירים, שסיכויי הצלחת ההשתלה שלהם הם גבוהים יותר. עד כה ניצלו חייהם של 4,058 איש הודות למאגר. "כשמישהו מתקשר אליך ואומר לך שנמצאת מתאים לתרום מח עצם, כבר אין בסיס לכל החששות. היום התרומה לא מתבצעת בחדר ניתוח – התהליך דומה לתרומת דם", מציינת ד"ר ברכה זיסר, מנהלת המאגר הלאומי לתורמי מח עצם של עזר מציון. "בסופו של דבר, מנת הדם הזאת מצילה חיים... הינה פה הצילו חיים. זה פשוט וזה מציל חיים", היא מסכמת.

ברכה זיסר, מנהלת המאגר הלאומי לתורמי מח עצם של עזר (צילום: N12)
"זה פשוט וזה מציל חיים". ברכה זיסר, מנהלת המאגר הלאומי לתורמי מח עצם של עזר מציון | צילום: N12