אלברט בורלא, מנכ"ל חברת התרופות פייזר ואבי החיסון שהגיע ראשון לקו הגמר, הגיע לישראל כדי לקבל את פרס "בראשית" בדיוק בשבוע שה-FDA אמור לאשר את חיסון הבוסטר המעודכן לווריאנט האומיקרון. בריאיון למהדורה המרכזית הערב (ראשון) הוא הסביר כי ייתכן שהעולם ייכנס למחזוריות של חיסון דחף שנתיים, המליץ לחסן ילדים בכל גיל וגם החמיא לשני ראשי הממשלה בישראל - הקודם והנוכחי - על הרצון להקדים תמיד את שאר העולם.

מתי אוכל להיכנס למרפאה ולקבל את חיסון הקורונה המותאם לאומיקרון?

"זה תלוי במשך הזמן שייקח לרגולטורים לבדוק את הנתונים ובתקווה לאשר את החיסון החדש. כבר התחלנו בייצור ויש לנו מנות מוכנות. אז נחכה לשמוע השבוע מה-FDA, ב-28 ביוני, כשהם ידונו במהי התרכובת הנכונה של החיסון החדש - והוא יהיה מוכן מיד עם הינתן האישור".

אז לקחו בערך שבעה חודשים מהרגע בו התגלה האומיקרון ועד עכשיו. האם זה משך הזמן שייקח לביצוע ההתאמות לווריאנטים השונים של הקורונה?

"זה אמור להיות שלושה חודשים. אני חושב שברגע שיאושר החיסון הזה נגד הווריאנט החדש, בתקווה, נהיה מסוגלים לתהליך עדכון של פחות משלושה חודשים שבו נבצע התאמה של תרכובת החיסון בהתבסס על הווריאנט הכי עדכני".

ישראל מתחסנת (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
בורלא: "חיפשנו מדינה שנהיה בטוחים שהיא מסוגלת להוציא לפועל היטב מבצע החיסונים". תמונת ארכיון | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

יש לך ילדים שהם גדולים יותר. האם היית נותן את החיסון לילדך אם הוא היה בן 4 בשלב הזה או שהיית מחכה לחיסון המותאם לאומיקרון?

"הייתי נותן את החיסון עכשיו אם היה לי (ילד בן 4), אבל אין לי. וכפי שאמרתי להורים, צריך להתייעץ עם רופא הילדים ולקבל החלטה בעצמם".

אני חושבת שאפשר לומר שהחיסונים שינו את חוקי המשחק במאבק נגד הקורונה. אבל אם היית יכול לשפר אותם בדרך קסם, עם העובדה שהשפעתם דועכת די במהירות, האם זה היה משהו שהיית מתעכב עליו? היעילות דועכת תוך 6-4 חודשים.

"את צודקת, אבל אנחנו עובדים על חיסון שהשפעתו תוכל להימשך לפחות כשנה. אני חושב שמנקודת המבט של בריאות הציבור זה יהיה אידאלי, כי כשמתחסנים באופן שנתי זה קל לזכור וקל לאנשים לקבל".

מנכ"ל פייזר, אלברט בורלא בריאיון ליונית לוי (צילום: חדשות 12)
מנכ"ל פייזר, אלברט בורלא בריאיון ליונית לוי | צילום: חדשות 12

אז זה יהיה הדבר האידאלי, להתחסן פעם בשנה ואז תהיה הגנה מפני מחלה חמורה או גם מפני הדבקה?

"אני לא חושב שעלינו להרפות מהניסיון לספק הגנה מהדבקה. כמובן שהגנה מפני מוות, אשפוז ומחלה חמורה זה חובה. אך תמיד כדאי שנשאף להגן מפני הדבקה".

האם אי פעם נדבקת בקורונה?

"לא נדבקתי אף פעם. אני מחוסן ארבע פעמים. אשתי נדבקה".

אתה סוג של נס מהלך.

"כן, נכון. מסרתי את הדנ"א שלי למעבדה שלנו, כדי שיוכלו לבחון אותו, אולי ימצאו משהו".

בנימין נתניהו ונפתלי בנט (צילום: AP / FLASH 90, פלאש 90)
בורלא על נתניהו ובנט: "שניהם היו מודאגים מהקורונה וחששו מפגיעה חמורה בכלכלה ובבריאות" | צילום: AP / FLASH 90, פלאש 90

כשאתה מסתכל על הדרך בה פייזר ואתה התנהלתם והיחסים שלכם עם ממשלת נתניהו, היחסים שלכם עם ממשלת בנט, תוכל לספר לנו קצת על ההבדלים ביניהם?

"אתמקד במה שדומה בשתי הממשלות. לשני ראשי הממשלה היה חשוב מאוד נושא הקורונה. הם היו מודאגים וחששו שזה יביא לפגיעה חמורה בכלכלה ובבריאות, והם עשו את המירב כדי להגיע לפתרון".

כשמסתכלים מנקודת המבט של פייזר ומדוע היא בחרה בישראל, האם אפשר לומר שקיבלתם עסקה טובה מהישראלים וגם את מאגר הנתונים שעזרו בהמשך הפיתוח? האם זו תהיה הערכה מדויקת?

"אכן, מפני שחיפשנו מדינה שנוכל להיות בטוחים שהיא מסוגלת להוציא לפועל היטב מבצע התחסנות, כך שאם נספק להם כמויות הולמות (של מנות) הם יוכלו להראות לעולם מה מבצע חיסונים יכול להשיג".

כשמסתכלים על עניין מתנגדי החיסונים הם מתבטאים בחריפות, הם מאיימים על בכירים במשרד הבריאות. הם הגיעו עד אליך והמציאו סיפורים לגביך. האם זה משהו שציפית לו? כלומר, האם ציפית שנחייה בעולם שבו זה לא ברור שמדע ונתונים הם האמת והשאר זה פשוט פייק ניוז?

"לא, לא ציפיתי לכך כלל. רוב האנשים שלא מתחסנים הם אנשים טובים, אכפת להם מעצמם, ממשפחתם והם מפחדים, מסיבה אחת או אחרת. אבל יש קבוצה קטנה שבמכוון מפיצה מידע כוזב ומכוונת אל אותם אנשים. הקבוצה הקטנה הזו שעושה את זה, באמת, יש להם דם על הידיים, עליהם להפסיק".

אמרת שהיית כאן בפעם האחרונה לפני 40 שנים?

"כן. כשהגעתי לראשונה הייתי ילד ובאתי עם תחושה של גאווה. עכשיו - היו לי דמעות בעיניים כשנחתי. אם זה לא היה מביך אותי, הייתי כורע על ברכיי לנשק את האדמה. זה מאוד מרגש לדעת שבתור יהודי אתה מגיע לבקר בארץ הקודש. אי אפשר לתאר את זה".

מחאת מתנגדי החיסונים לילדים
בורלא על מתנגדי החיסונים: "יש קבוצה קטנה שבמכוון מפיצה מידע כוזב - יש להם דם על הידיים"

אתה חתן פרס "בראשית" של 2022. אחד מהנימוקים שציינו כשהעניקו לך את הפרס זה שלקחתם עליכם המון סיכונים וגם סירבתם לתוכנית המימון הממשלתית עבור פיתוח החיסונים. כשאתה מסתכל לאחור על ההחלטה הזו, זו החלטה מאוד נועזת, לא כך?

"זו אכן הייתה, אבל גם התקופה דרשה החלטיות נועזת. ובאותו זמן מה שהיה חשוב ביותר זה להתקדם במהירות, אבל לא רציתי (הגבלות מהממשל), רציתי שלמדענים שלנו תהיה יד חופשית להתקדם. ולכן אני חושב שהצלחנו לסיים ראשונים".

אבל היית יכול גם להיכשל בענק.

"זה היה יכול להיות כישלון ענק, זה היה מאוד כואב מבחינה כלכלית, אבל זה לא היה מפיל אותנו. וגם לעולם היו דאגות גדולות יותר אם היינו נכשלים, כי אז היינו נמצאים בתקופה מאוד קודרת".

אני יודעת שאולי זו שאלה טיפשית, מתי זה ייגמר? מתי נפסיק להתעסק עם הקורונה?

"אני חושב שהווירוס יהיה איתנו למשך שנים רבות, כפי שאמרתי. אבל אנחנו יכולים לקבל את חיינו בחזרה. אנחנו יכולים לחיות את החיים שחיינו לפני הקורונה. ואני חושב שכבר אפשר לראות את זה. מה שקורה כרגע, בתמונה הגדולה, אלה החיים שחיינו בעבר וזה רק החשש שזה עלול להשתנות בחזרה. אני חושב שעם הכלים החזקים שיש בידינו, זה לא ישתנה בחזרה. אני אופטימי".