אחרי הריקול הגדול בתולדות המדינה: משרד הבריאות פרסם היום (ראשון) את ממצאי הביקורת שנערכה במפעל של שטראוס. "בביקורת נמצאו ליקויים מהותיים בנהלי החברה ובהתנהלותה", נכתב בהודעת משרד הבריאות. מהממצאים מתברר שיונים נכנסו למפעל ושהוזמן מרחיק יונים. עוד עולה כי לקוח של המפעל התלונן על ערכים גבוהים מהמותר - אך התלונה לא טופלה כנדרש. במשרד הבריאות הוסיפו כי "מתוך כ-300 דגימות שנלקחו, כ-30 נמצאו חיוביות לסלמונלה".

סיקור נרחב של הריקול של שטראוס ב-N12:

על פי ממצאי הביקורת, בחודשים האחרונים בוצעו במפעל עבודות תחזוקה במקביל להמשך תהליכי ייצור השוקולד במפעל מבלי שנלקחו בחשבון הסיכונים הפוטנציאלים העלולים להשפיע על תהליך הייצור ובקרת האיכות של המפעל.

ביקור משרד הבריאות במפעל שטראוס (צילום: ד"ר נעה טריקי, משרד הבריאות)
ביקור משרד הבריאות במפעל שטראוס | צילום: ד"ר נעה טריקי, משרד הבריאות

בממצאים התייחסו במשרד הבריאות גם ליונים שנכנסו למפעל. "במהלך הביקורת של משרד הבריאות עדכן המפעל כי מספר שבועות לפני כן הייתה חדירה של יונים לאתר הייצור במפעל", נכתב. "המפעל עדכן כי הנושא טופל מיד ואף הוזמן מרחיק יונים, יחד עם זאת נדרש היה מהמפעל לעשות בדיקות מקיפות האם חדירת היונים השפיעה על בטיחות המוצר".

במשרד הבריאות הוסיפו שנמצא כי הצוות המקצועי של בקרת האיכות במפעל התחלף בשנה האחרונה וכי חסר באופן זמני במפעל תקן של מנהל בטיחות מזון במפעל: "דבר זה מעיד על כך שמערך בקרת האיכות והבטיחות של המפעל לוקה בחסר".

שוקולד שטראוס (צילום: פלאש 90)
שוקולד שטראוס, ארכיון | צילום: פלאש 90

מהממצאים מתברר שלקוח של המפעל אף דיווח על ערכים גבוהים מהמותר - אך התלונה לא טופלה כנדרש. "במהלך הביקורת של משרד הבריאות התברר כי לקוח של המפעל דיווח למפעל על ערכי אינדיקטורים לסלמונלה גבוהים מהתקן המותר בנוזל השוקולד, אולם התלונה לא טופלה כנדרש ולא בוצעו בדיקות להימצאות חיידק סלמונלה", נכתב בהודעת משרד הבריאות.

עוד עולה כי נמצא כשל מהותי בתהליך ההפשרה של השומן החלבי של השוקולד והוא לא נעשה על פי הוראות ההפשרה והאחסון של היצרן, דבר שעלול לגרום לזיהום. במשרד הבריאות הוסיפו כי "יודגש כי דוח תחקיר מלא הועבר לחברה להתייחסות ותגובתה כבר ביום שלמחרת הביקורת, כנדרש על פי החוק. המפעל אמור לתת את תגובתו לממצאי הדוח תוך 14 ימים".

במשרד הבריאות גם עדכנו כי על פי תוצאות הבדיקות שנערכו עד כה נשלל הקשר בין אירוע ריקול השוקולד בבלגיה לבין האירוע בישראל. "מתוך כ-300 דגימות שנלקחו עד כה באירוע (מקו הייצור של המפעל, מחומר גלם ומוצרים בתהליך, ממוצרים סופיים בתוך המפעל ובדרכי השיווק), נמצאו עד כה כ-30 דגימות חיוביות לסלמונלה", נכתב. "הדגימות החיוביות עד כה הן מתוך המפעל בלבד". 

משרדי חברת שטראוס בכרמיאל (צילום: מיכאל גלעדי, פלאש 90)
משרדי חברת שטראוס בכרמיאל, ארכיון | צילום: מיכאל גלעדי, פלאש 90

"בעדכון נתוני הבוקר היומי על אירועי הסלמונלה דווחו עד כה 21 מקרים (בגילאים שונים) בעלי קשר אפידמיולוגי" עדכנו במשרד הבריאות, "לכאורה, מאירוע השוקולד. נלקחו תרביות מ-16 מהמטופלים, ותוצאות יתקבלו בימים הקרובים".

בעקבות מסיבת העיתונאים של הנהלת שטראוס, שבה דיווח המנכ"ל על הימצאות יונים במפעל בעקבות השיפוץ, מגיעה תביעה ראשונה של בעל מניות בשטראוס נגד החברה. התביעה, שהוגשה אמש (שבת) לבית המשפט המחוזי תל אביב, דורשת מההנהלה לחשוף את המסמכים הקשורים בריקול, ביניהם כל דיווח שקיבלה החברה על חשד להימצאות סלמונלה וכן מסמכים המעידים על קיומן של יונים במפעל. 

עפרה שטראוס (צילום: חדשות 12)
יו"ר קבוצת שטראוס, עופרה שטראוס, במסיבת עיתונאים | צילום: חדשות 12

מגיש התביעה הוא בעל מניות פרטי בשטראוס, אורן ראול דה לנגה, המחזיק ב-12% ממניות החברה. לטענתו הצהרות נציגיה הבכירים של החברה מבהירים כי הזיהום במוצרים, שהביא לריקול העצום ולנזק משמעותי לבעלי המניות, נובע מהתנהלות כושלת של החברה ושל נושאי המשרה בה.

יו"ר קבוצת שטראוס, עופרה שטראוס, התייחסה לראשונה ביום חמישי לריקול במסיבת עיתונאים שערכה. "אני מסתכלת בעיניים שלכם ומתנצלת שאכזבנו אתכם, מצטערת על כל עוגמת הנפש שאתם עוברים בגללנו", אמרה שטראוס. מנכ"ל הקבוצה גיורא בר-דעה סיפר: "אלו ימים שמקבלים בהם החלטות לא פשוטות באי-ודאות, אנו מודעים לכך שיש את היום למוחרת ורוצים לשמור על האמון".

מנכ"ל החברה בישראל, אייל דרור, סיפר על ליקויים שהתגלו ושהחברה חשפה בפני משרד הבריאות, אך הבהיר כי הוא לא יודע אם יש קשר בין המקרים לריקול המוצרים. "בשבועות שלפני הגילוי הראשון עשינו שיפוץ במפעל שלא התנהל לפי הנהלים ואולי זה סיכון שהשפיע", הודה דרור. "היו כמה ימים שזוהו יונים במפעל. זה לא אמור לקרות וזה קרה לא לפי הנהלים".