בתי החולים והקופות פתחו הבוקר (חמישי) בשביתה של 24 שעות בעקבות אירועי אלימות כלפי צוותים רפואיים. ההחלטה התקבלה בעקבות האירוע האלים בבית החולים הדסה הר הצופים, שבו תקפו בני משפחה של מטופל את הצוות וגרמו נזק רב, ואתמול הצטרף לכך אירוע חמור נוסף כאשר בני משפחתו של רוכב אופנוע שמת מפצעיו במרכז הרפואי לגליל בנהרייה ניסו להתפרץ בכוח אל תוך חדר ההלם והכו מאבטחים ואנשים נוספים שנקרו בדרכם.

שביתה כללית בבתי החולים במחאה על האלימות (צילום: ארגון הרופאים המתמחים "מרשם")
שביתה כללית בבתי החולים במחאה על האלימות | צילום: ארגון הרופאים המתמחים "מרשם"

במערכת הבריאות דורשים כעת הצבת נקודות שיטור בכל חדר מיון והגברה של מערך האבטחה - כדי שהשביתה תסתיים.

"העצירה היום של הר"י היא עצירה קריטית", אמרה ד"ר שרון אלרעי פרייס, ראש אגף שירותי בריאות הציבור שהגיעה לעצרת המחאה בשיבא תל-השומר. "יש קו אדום שכל הזמן מתרחק, נחצה וזה נראה נורמלי. כל הזמן יש אירועי אלימות ואנחנו איכשהו מכילים אותם. זה נראה נורמלי שמישהו יתפרץ על רופא במיון או בטיפול נמרץ ולאט לאט הרף עולה. יש טיפות חלב שמוצתות, מטען חבלה שהונח והתפוצץ בלשכת בריאות בנצרת והמשטרה חוקרת".

ראש שירותי בריאות הציבור ד"ר אלרעי פרייס (צילום: יונתן סינדל, פלאש/90 )
ראש שירותי בריאות הציבור ד"ר אלרעי פרייס | צילום: יונתן סינדל, פלאש/90

ד"ר אלרעי פרייס שיתפה על החיים בצל האיומים וההטרדות שהיא עצמה עוברת ממתנגדי חיסונים: "המקום שבו למרות איומים ברורים כמו 'להפוך אותה ללפיד בוער', 'צריך לתלות אותה בכיכר העיר' כולל אנשים ידועים שלא מתביישים בזה, מתרברבים באלימות. ומה המשטרה עושה? אני לא יודעת".

"הורידו לי את המאבטח, המפגינים הודיעו שאני בלי מאבטח ומפה מתחילה מסכת איומים עלי, על הילדים שלי", המשיכה ד"ר אלרעי פרייס. "אמרו שמהכיתה ייעלמו ילדים. אם זה לא איום ברצח מה כן. מה הפתרון? מאבטח. אז די. לא ניכנע, לא נפסיק לעשות את העבודה שלנו אבל המדינה צריכה להגן על הצוותים הרפואיים. זה התפקיד שלכם - תעשו את זה".

אירוע אלימות קשה כלפי צוות בבי"ח הדסה הר הצופים (צילום: דוברות הדסה)
אירוע האלימות הקשה כלפי צוות בבי"ח הדסה הר הצופים | צילום: דוברות הדסה

השביתה היום כוללת את כל בתי החולים הכלליים, הגריאטריים, הפסיכיאטריים והשיקומיים בארץ. בתי החולים הללו עובדים במתכונת שבת וחג, ומרפאות החוץ לא פועלות כלל. השביתה תכלול גם את מרפאות הקהילה, לשכות הבריאות ומשרדי הממשלה. בכל עיר גדולה תפעל מרפאה תורנית אחת. לשכות הבריאות, רופאי בתי הספר ורופאים הממלאים תפקידים אדמיניסטרטיביים לא יגיעו היום לעבודה.

שירותים שלא פועלים ביום השביתה

  • ניתוחים לא דחופים שנקבעו מראש
  • בתי חולים פסיכיאטריים
  • מחלקות שיקום
  • לשכות בריאות וטיפות חלב
  • בתי החולים הציבוריים והקופות פועלים במתכונת שבת

אילו שירותים רפואיים פועלים ביום השביתה?

  • בדומה לנוהל הנהוג בשבתות וחגים, יפעלו היום כרגיל טיפולי חירום - שירותי דיאליזה דחופים בלבד, טיפול נמרץ, חדרי מיון, חדרי לידה, פגיות וטיפולים אונקולוגיים. כל אלו יפעלו היום כרגיל, למרות השביתה.
  • מתן טיפולי פוריות (טיפולי IVF) ייבחן באופן פרטני על-ידי ועדת חריגים שתדון בכל מקרה לגופו. ללא אישור של ועדת חריגים, טיפולים אלו יופסקו.
  • מכוני גסטרו לפעולות שלא ניתן לדחות (אנדוסקופיות), טיפולי יום, אונקולוגיה, סקירות מערכות מאוחרות לנשים בהריון

אחרי ההודעה על קיומה של השביתה, אירע אתמול מקרה חמור נוסף של אלימות במרכז הרפואי לגליל בנהרייה. לאחר שהתבשרו על מות יקירם, רוכב אופנוע בן 28 מאבו-סנאן, ניסו עשרות בני משפחה להתפרץ בכוח לחדר ההלם תוך שהם מכים אנשי אבטחה ואנשים נוספים שנקרו בדרכם. כוח משטרה מתוגבר הוזעק למקום והמאבטחים, שחשו כי הם נמצאים במצב המסכן את חייהם, נאלצו להשתמש בגז פלפל, כדי לגרום להוצאתם של המתפרעים מחדר המיון. בעקבות המקרה נפגעו כמה אנשי אבטחה באורח קל.

"אנחנו בגל אלימות קשה ומתמשך כנגד רופאים וצוותים רפואיים זה מחייב פעילות אגרסיבית של רשויות החוק נגד הפורעים האלימים על מנת להגן עלינו", אמר ד"ר זאב פלדמן, יו"ר ארגון רופאי המדינה, "הזלזול של גורמי האבטחה המקומיים בבקשת הצוות להיערכות לקראת ההידרדרות הצפויה של המטופל מחייב חקירה והסקת מסקנות. אסור שרופאים ורופאות ירגישו מאוימים ויפחדו במקום העבודה שלהם, אסור לתת לפורעים האלימים לשתק מחלקות ומערכים שלמים".

שביתה כללית בבתי החולים במחאה על האלימות (צילום: ארגון הרופאים המתמחים "מרשם")
שביתה כללית בבתי החולים במחאה על האלימות | צילום: ארגון הרופאים המתמחים "מרשם"

בתחילת השבוע, עשרות בני משפחה של מטופל שנפטר ממנת יתר בבית החולים הדסה הר-הצופים, תקפו באלימות את הצוות ביחידה לטיפול נמרץ לב, ניפצו חלונות והשחיתו ציוד ומחשבים. ברגעי האימה האלו, רופאים, אחיות וצוותים סיעודיים חיפשו אחר מקלט ונעלו עצמם בחדרי האשפוז, תוך כדי שהם מנסים להמשיך לטפל בחולים. המשטרה עצרה מאז חשוד אחד בלבד שנחקר ושוחרר.

ממשטרת ישראל נמסר: משטרת ישראל רואה בחומרה רבה את תופעת האלימות נגד עובדי ציבור ובכלל זה אלימות המופנית כלפי סגל רפואי, בבתי חולים ובמרפאות ומובילה מדיניות מחמירה ותקיפה למיגורה. באשר לדבריה של ד"ר אלרעי פרייס, מטעמים ברורים, איננו נוהגים להתייחס לרמות איום הנקבעות לאדם, או לסל האבטחה הנלווה אליהם. בכל הנוגע למאוימים ללא קשר למקרה זה או אחר, משטרת ישראל מקיימת הערכת מצב מיוחדת לבחינת רמת איום וקביעת סל אבטחה הנדרש לנבחרי ועובדי ציבור מאוימים.