עד כמה יעיל החיסון הרביעי? שני מחקרים שמתפרסמים הערב (שבת) מספקים מידע חדש לגבי יעילות החיסון הרביעי במניעת תמותה עבור האוכלוסיה המבוגרת: משני המחקרים עולה כי הסיכון לתמותה פוחת בלפחות 72% - בהשוואה למי שקיבל את מנת החיסון השלישית בלבד.

הערב פורסמו נתוני הקורונה המעודכנים, שמעידים על ירידה קלה נוספת במספר החולים קשה - מ-300 ל-290. גם מספר המונשמים ירד מ-131 ל-123. אתמול אובחנו 11,663 מאומתים חדשים מתוך 58,199 בדיקות. מקדם ההדבקה ירד מעט ל-1.4. השבוע צפוי להתקיים דיון במינהל התרופות והמזון האמריקני (ה-FDA) בנושא אישור מנת בוסטר נוספת, זאת כשלושה חודשים לאחר תחילת מנת החיסון הרביעית בישראל.  

התזמון הדחוף של הפרסומים הללו, עוד לפני השלמת הליך ביקורת עמיתים, נעשה בצמוד להחלטת ראש הממשלה ושר הבריאות שניתנה רק לפני יומיים - לתמרץ את קופות החולים ב-100 שקלים על כל מתחסן מעל גיל שישים במנה הרביעית.

המחקר הראשון שמתפרסם הערב נעשה על ידי צוות החוקרים של "כללית", יחד עם אוניברסיטת בן-גוריון, וממנו עולה כי בקרב מקבלי מנת החיסון הרביעית נצפתה הפחתה של 78% בשיעור התמותה מקורונה. יחד עם זאת, יש לציין כי המחקר טרם עבר הליך של "ביקורת עמיתים" עבור פרסום בכתב עת רפואי יוקרתי.

החוקרים סקרו נתונים של 563,465 מטופלי כללית בני שישים עד מאה. תקופת המעקב נעשתה בין ינואר לפברואר 2022, וההשוואה נעשתה בין אלו שחוסנו בשלוש מנות - לבין אלו שקיבלו את המנה הרביעית. לדברי צוות המחקר, גודל הקבוצה הרחב אפשר הערכה מדויקת יותר של הקשר שבין קבלת מנת חיסון רביעית לבין שיעורי התמותה הנובעים מתחלואה בקורונה.

"תוצאות המחקר מלמדות באופן חד-משמעי כי הבוסטר השני מפחית את הסיכון לתמותה מקורונה"

ד"ר דורון נצר, ראש אגף רפואה בקהילה בכללית, אמר: "עם פרוץ הגל החמישי שנבע מווריאנט האומיקרון, עלתה השאלה לגבי יעילות מתן חיסון בוסטר נוסף - למניעת תחלואה חמורה ותמותה. ההנחה הרווחת במרבית המדינות היא שלמרות שיעורי ההדבקה הגבוהים במיוחד - וריאנט האומיקרון גורם לתחלואה קלה בלבד. לכן, לכאורה אין צורך במנת חיסון נוספת ועדיף להקדיש את האמצעים והמאמצים למתן המנה הראשונה לאוכלוסיות שטרם התחסנו".

לדבריו, "תוצאות המחקר שערכנו מלמדות באופן חד-משמעי כי חיסון הבוסטר השני קשור בצורה מובהקת בהפחתת הסיכון לתמותה מקורונה, לרבות מווריאנט האומיקרון. מהתוצאות עולה כי החלטת משרד הבריאות להמליץ על מתן מנת חיסון נוספת לאוכלוסייה המבוגרת, עוד טרם נבדק הנושא בצורה מחקרית, הצילה חיים רבים בישראל, עם ירידה של כמעט פי 5 בסיכון לתמותה".

אישה מתחסנת נגד קורונה (צילום: מיכאל גלעדי, פלאש/90 )
אישה מקבלת חיסון קורונה, ארכיון | צילום: מיכאל גלעדי, פלאש/90

מחקר נוסף שפורסם היום הוא של מכון המחקר והחדשנות של מכבי KSM. המחקר בדק את יעילות החיסון מינואר ועד למרץ 2022, בקרב כ-100 אלף מבוטחי מכבי בני שישים ומעלה, אשר היו זכאים לקבלת המנה הרביעית (כלומר, כאלה שקיבלו את המנה השלישית לפחות ארבעה חודשים קודם לכן). הניתוח בוצע על נתונים מותממים (ללא פרטי זיהוי), ובאישור ועדת הלסינקי. 

הממצאים מדגימים כי שיא יעילות המנה הרביעית נגד הדבקה בקורונה מתרחש כשלושה שבועות לאחר החיסון, עם 64% ירידה יחסית בסיכון להידבק, בהשוואה למחוסנים ב-3 מנות בלבד. בשבוע 8 לאחר החיסון, הירידה היחסית בסיכון להידבק - יורדת לכפי שהייתה בשבוע הראשון לאחר החיסון, ועומדת על 29%. כלומר, הדעיכה ביעילות היחסית של המנה הרביעית אל מול השלישית, ככל הנראה מתרחשת מוקדם יותר, לעומת הדעיכה היחסית של המנה השלישית אל מול השנייה. החוקרים ממכון מכבי הוסיפו ש"נדרשים מחקרים נוספים, ארוכים יותר, כדי לקבוע את משך ההגנה הניתנת על ידי המנה הרביעית לאורך זמן, וכיצד משפיעה חשיפה חוזרת לאותו חיסון על יעילות זו כנגד וריאנטים שונים לאורך זמן".

מכללית נמסר: "פרסום המחקר הוא בעקבות פרסומו באתר research Square לבקרת עמיתים ואינו קשור לתמרוץ על חיסונים".