המודעות לגבי אורתורקסיה, אובססיה לאכילה נכונה או בריאה נמצאת בשנים האחרונות בעליה, למרות שאינה מוכרת (עדיין) רשמית כהפרעת אכילה במדריך האבחוני של הפרעות נפשיות (DSM). בניגוד לאלו שמתמודדים עם אנורקסיה נרבוזה או בולימיה נרבוזה, אנשים עם אורתורקסיה מתמקדים בעיקר בבריאות של המזון ולא בירידה במשקל. זה מתחיל להיות בעייתי כאשר רעיונות של אכילה נקייה חוצה את הגבול לאובססיה לא בריאה שעלולה להשפיע על הבריאות הנפשית והגופנית. 

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

ד"ר סטיבן בראטמן, רופא מקליפורניה, טבע את המונח בשנת 1996. המונח נגזר מהמילים היווניות "אורתוס", שפירושו "נכון", ו"אורקסיס", שפירושו "תיאבון". אי ההכרה הרשמית עד כה בתופעה מובילה לכך שמטופלים רבים המגיעים לאבחון מקבלים בדרך כלל אבחנה של אנורקסיה ולא ברור מתי אורתורקסיה תקבל אבחנה משלה. "רופאים ואנשי מקצוע בתחום הבריאות עדיין מתלבטים לגבי הצעדים הבאים כי ישנה מחלוקת בספרות האם אורתורקסיה היא ספציפית הפרעת אכילה או האם היא קשורה להפרעה טורדנית כפייתית", אמרה לורן סמולאר, מנהלת תוכניות בכירה באיגוד הלאומי להפרעות אכילה.

אישה אוכלת (צילום: Josep Suria, shutterstock)
צילום: Josep Suria, shutterstock

הפרעה "מקובלת"

אחת הבעיות עם אורתורקסיה היא שבמובנים מסוימים היא מקובלת יותר מבחינה חברתית מהפרעות אחרות. התאוצה של השנים האחרונות בכל מה שקשור לקידום אורח חיים בריא ברשתות החברתיות עשויה גם לשחק תפקיד בהתפתחות התופעה. באינסטגרם יש למעלה מ-26 מיליון פוסטים עם ההאשטאג #eatclean ואפליקציות של יומני מזון מאפשרות לנהל מעקב מדוקדק אחרי המאכלים שאנחנו מכניסים לגוף. 

גורמי סיכון אינדיבידואליים נוספים כוללים נטיות לפרפקציוניזם, חרדה גבוהה וצורך בשליטה. גורמים חברתיים כמו ידע בתזונה, הכנסה גבוהה יותר, גישה למזון "נקי" (למשל, תוצרת אורגנית), שימוש במדיה חברתית וסטיגמה או הטייה במשקל קשורים גם להתנהגויות הקשורות לאורתורקסיה.

סיכונים אפשריים

הסובלים מאורתורקסיה חולקים תכונות התנהגותיות ופסיכולוגיות רבות כמו אלו שסובלים מהפרעות אכילה אחרות. לאורתורקסיה יכולות להיות השלכות חמורות שגורמות לתת תזונה ולהשלכות בריאותיות חמורות אחרות כמו גם לבעיות קרדיווסקולריות נוספות. כאשר הגוף לא מקבל מספיק קלוריות, הוא מתחיל לפרק את הרקמות והשרירים שלו. ומכיוון שהלב הוא שריר, תת תזונה עלולה לגרום לדופק להיחלש ולהאט. הגבלת קלוריות עלולה לגרום גם לבעיות במערכת העיכול וכן לאמנוריאה, היעדר מחזור.

איך מאבחנים?

כדי להבהיר את ההבחנה בין אכילה בריאה לאורתורקסיה, הציעו צוות חוקרים את הקריטריונים הבאים לאבחון הכוללים שני חלקים: התמקדות אובססיבית באכילה בריאה והתנהגות המשבשת את חיי היומיום 

1. התמקדות אובססיבית בתזונה בריאה

החלק הראשון הוא התמקדות אובססיבית באכילה בריאה הכרוכה במצוקה רגשית מוגזמת הקשורה לבחירת מזון. זה יכול לכלול:

  • התנהגויות או מחשבות. האדם חווה התנהגויות כפייתיות או עיסוק נפשי בבחירות תזונתיות שלדעתו יקדמו בריאות מיטבית.
  • חרדה עצמית. שבירת כללי תזונה שנכפה על עצמם גורמת לחרדה, בושה, פחד ממחלות, תחושת טומאה או תחושות גופניות שליליות.
  • הגבלות חמורות. הגבלות תזונתיות מסלימות עם הזמן ויכולות לכלול ביטול של קבוצות מזון שלמות, תוספת של ניקויים מסוכנים או צומות, או שניהם.

2. התנהגות שמשבשת את חיי היומיום

החלק השני הוא התנהגות כפייתית המונעת תפקוד יומיומי טיפוסי. זה יכול לקרות בכל אחת מהדרכים הבאות:

  • בעיות רפואיות. תת תזונה, ירידה חמורה במשקל או סיבוכים רפואיים אחרים הם דוגמאות למצבים בריאותיים שיכולים לנבוע מסוג זה של התנהגות כפייתית.
  • הפרעה באורח החיים. מצוקה אישית או קושי בתפקוד חברתי או אקדמי עקב אמונות או התנהגויות הקשורות לאכילה בריאה עלולים לגרום להפרעות באורח החיים.
  • תלות רגשית. דימוי גוף, ערך עצמי, זהות או שביעות רצון יכולים להיות תלויים יתר על המידה בציות לכללי התזונה הנכפים על עצמם.

תזונה מומלצת לנשים (צילום: shutterstock)
צילום: shutterstock

5 סימני אזהרה שעשויים להצביע על אורתורקסיה

עיסוק בהרגלי אוכל והרגלי אכילה
המטרה של אכילה נקייה הופכת לאובססיה עם השלכות שליליות אפשריות. הם עלולים לחוות דאגה מתמדת לגבי הערך התזונתי של כל דבר ולבחון באופן אובססיבי את תוויות המזון והמרכיבים. תכנון ארוחות וטכניקות הכנת מזון יכול לקחת שעות על גבי שעות.

כללי תזונה קיצוניים
אנשים עם אורתורקסיה עשויים להימנע ממזונות מסוימים. סירוב לאכול כל דבר שנחשב "לא בריא" או "לא טהור". פריטים אלה מכילים בדרך כלל סוכר, שומן, מלח, מוצרי חלב או GMO ומרכיבים מלאכותיים.

שינויים במצב הרוח ומצוקה רגשית
אורתורקסיה עלולה לגרום לחרדה קשה ולדאגה לא הגיונית. תסמינים אלו גורמים לרוב לתנודות במצב הרוח ולשינויים פתאומיים ברגשות.
הציפיות הלא מציאותיות של בחירות מזון בריא החופפות להפרעה זו וחשיבה מתמשכת על אוכל יכולה להוביל לסערה רגשית על תכנון ארוחות, הכנת מזון ואכילה.

ההפרעה יכולה גם לגרום ל:

  • רגשות בושה
  • רגשות אשמה
  • תיעוב עצמי
  • הזנחת אחריות יומיומית
  • יחסים מתוחים עם חבר ומשפחה
  • בידוד
  • רמות מוגברות של מצוקה

"טוב" לעומת "רע"
אלו הסובלים מאורתורקסיה נוטים לסווג מזונות בהקשר של קבוצות "טובות" ו"רעות". סוגי המזון ה"טובים" הם מזונות נקיים או "טהורים" העומדים בקריטריוני איכות תזונתיים מחמירים. המזונות ה"רעים" יפסקו ועשויים אפילו להיחשב רעילים.

הם עלולים לחוות תחושת הישג מוגברת בעת אכילת מזון "טוב" ותחושת אשמה הרסנית בכל פעם שאוכל "רע" נאכל. הסטת המטוטלת בין שכר לעונש יכולה לגרום לתנודות במצב הרוח, כפי שצוין לעיל.

קיבוע מזון שמשפיע על אינטראקציות חברתיות
כאשר הגבלות תזונתיות נוקשות גובות מחיר בחייו החברתיים של אדם, זה עלול לאותת על מערכת יחסים לא בריאה עם אוכל. מי שחווים בידוד חברתי או אפילו הפרעה למערכות יחסים עקב כללים נוקשים סביב אכילה והימנעות ממזון עלולים לסבול מצורה זו של הפרעת אכילה.