המחקר החדש והמעודד: הנתונים מישראל מצביעים כי מנת חיסון רביעית משפרת פי 3 את ההגנה מתחלואה קשה בקרב בני ובנות 60 ומעלה לעומת מחוסני מנה שלישית בלבד. המחקר שפורסם הלילה (בין שלישי לרביעי) מעיד על יעילות הבוסטר השני, שלושה חודשים אחרי שהחל מבצע החיסונים.

מתן המנה הרביעית בישראל התחיל ב-2 בינואר, עם התפשטות גל האומיקרון והעלייה בתחלואה. הבוסטר השני ניתן בתחילה לאוכלוסיה מעל גיל 60 ולאנשים בסיכון, ולאחר מכן גם לאוכלוסיות צעירות יותר. מחקר חדש שהתבסס על נתונים של מעל למיליון אנשים מעל גיל 60, שהיו רשאים לקבל את המנה הרביעית, בחן את ההגנה שהיא מספקת.

המחקר הראה כי שיעור התחלואה הקשה בקרב מחוסני המנה הרביעית היה נמוך פי כ-3 לעומת מחוסנים במנה שלישית בלבד, וכי המוגנות לא דעכה לאורך כל תקופת המחקר. שיעור המקרים המאומתים בקרב מחוסני המנה הרביעית היה גם הוא נמוך בכפי 2 לעומת מחוסני מנה שלישית בלבד.

חיסון קורונה (צילום: BaLL LunLa, shutterstock)
שורת מחקרים הגיעה לממצאים דומים בנוגע לחיסון הרביעי | צילום: BaLL LunLa, shutterstock

עם זאת, במשרד הבריאות הדגישו שההגנה כנגד הדבקה דעכה במהלך 8 השבועות של המחקר. במטרה להימנע מהטיות בין מי שבחרו להתחסן במנה רביעית ומי שבחרו שלא, המחקר השווה גם את שיעורי התחלואה של מקבלי המנה הרביעית מהשבוע השני ואילך, לעומת שיעורי התחלואה בשבוע הראשון לאחר קבלת המנה הרביעית, בו תוספת ההגנה של החיסון עדיין חלקית. בניתוח זה התקבלו תוצאות דומות של שיפור ברמת ההגנה.

המחקר החדש מצטרף לשורת מחקרים קודמים בהם נמצאו ממצאים דומים על מועילות החיסון הרביעי - מחקרים של מכבי, כללית, ומשרד הבריאות הניבו כולם ממצאים דומים. כל המחקרים בדקו מועילות בקרב בני 60 ומעלה, ביחס למנה שלישית בלבד.

המחקר עסק בתקופה שבין 10 בינואר ל-2 במרס: הוא התפרסם בכתב העת המדעי "The New England Journal of Medicine" לאחר ביקורת עמיתים. המחקר בוצע על ידי צוות חוקרים ממכון ויצמן למדע, ממשרד הבריאות, מהטכניון, מהאוניברסיטה העברית, וממכון גרטנר במרכז הרפואי שיבא.