בעקבות החשד להרעלת מזון בסניף של רשת "ג'פניקה" בכפר סבא לפני כ-3 שבועות, שוחחנו עם ד"ר דוד דביר, ראש אגף רפואה ראשונית בקופת חולים מאוחדת, ועם ד"ר גליה בר-חמא, מומחית ברפואת משפחה וסגנית רופאה מחוזית במכבי שירותי בריאות - כדי להבין מהם התסמינים של ההפרעה, ממה כדאי להיזהר ולמה כדאי לשים לב.

ד"ר דביר הסביר שהרעלת מזון הוא נושא רחב, והדגיש שלעיתים קרובות כלל לא ניתן לדעת ממה נגרמה: "יש את ההרעלות שמתפתחות בתוך כמה שעות מאכילה של אותו מזון, אבל זה יכול לקחת גם כמה ימים - אז אתה לא יודע אם מדובר במחלת מעיים שמקורה בווירוס שנדבקת בו, או שזו בעצם הרעלת מזון".

"הסימנים של הרעלת מזון הם בדרך כלל בחילה, הקאות, כאבי בטן, ולעיתים גם שלשולים וחום", הדגיש ד"ר דביר. הוא הסביר כי היא נגרמת מחיידקים ומווירוסים שנכנסים אלינו לגוף דרך המזון שאכלנו, אך סייג: "לפעמים אנחנו נדבקים מהילדים שלנו או מווירוסים שעוברים בדרך אחרת. בדרך כלל אנחנו נקשר את זה לביקור במסעדה או למזון שאכלנו".

התסמינים שאנו חווים הם כתוצאה מהתמודדות הגוף עם הזיהום

ד"ר בר-חמא ציינה כי יש להבחין בין הרעלה לבין חיידקים שעלולים להופיע במזון, כמו סלמונלה: "הרעלת מזון היא מצב שבו אדם בולע חומר שהוא לא אמור לבלוע. סלמונלה לדוגמה, מגיעה לעיתים קרובות דרך אוכל שלא בושל עד הסוף, כמו ביצים, חלב ועוף - הרעלת מזון זה השם העממי". כמו כן, היא הסבירה שהתסמינים שאותם אנו חווים הם תוצאה של התמודדות הגוף עם הזיהום: "בעצם נכנס מזהם והגוף מזהה את זה - ומגייס את כל מערכת החיסון כדי להיפטר מהזיהום. בגלל זה אנחנו רואים שלשולים והקאות".

עוד הסבירה ד"ר בר-חמא כי תסמינים של זיהום שמקורו במזון מופיעים בדרך כלל בין 8 ל-48 שעות מרגע האכילה. לדבריה, הזיהום עלול להיגרם בשל אכילה של מזון שאיננו מכירים, מוצר שעמד הרבה זמן בחוץ ואולי התקלקל, או מזונות רגישים שעמדו מחוץ לקירור בדוכנים או במסעדות. ד"ר דביר ציין כי יש לשים לב למזונות שאנחנו קונים בשווקים או במקומות לא מזוהים. "במקרים כאלה שתייה של חלב מפוסטר - עלולה להפוך למתכון למשהו בעייתי", הוא מוסיף, ומדגיש ש"יש להקפיד על רחיצה של פירות וירקות, על טמפרטורה נכונה במקרר הביתי ועל שמירת ניקיון הידיים וכלי האוכל".

כמו כן, כאשר אנחנו סועדים במסעדה, ציין ד"ר דביר שאנחנו יכולים להתרשם מרמת הניקיון וההיגיינה במקום. "אם אנחנו רואים שמטפלים בבשר בלי כפפות, שמעבירים אוכל ממקום למקום או שיש מזון שזרוק על הרצפה - אז כמובן שצריכים להימנע", אמר. כמו כן, המליץ לצרוך ביצים ובשר שבושלו עד הסוף.

שוב: סכנת סלמונלה בביצים (צילום: חדשות 2)
מומלץ לצרוך ביצים שבושלו עד הסוף, אילוסטרציה | צילום: חדשות 2

"חשוב להיזהר ממקומות שבהם מוגשים סלטים שמכילים מיונז או מרכיבי ביצים שלא טופלו כמו שצריך ובטמפרטורה הנכונה", הוסיפה ד"ר בר-חמא, אך ציינה כי בדרך כלל בטוח לאכול ביצים בישראל, למרות שמגיעים מדי פעם דיווחים על מציאת סלמונלה.

"בהרבה ממקרי הסלמונלה - התסמינים עוברים מאליהם"

כמו כן, ד"ר בר-חמא מדגישה שחשוב לשמור על היגיינה בסיסית: "חשוב לשטוף ידיים עם מים וסבון אחרי כל יציאה משירותים - כי החיידקים האלה קיימים בצואה". עם זאת, היא מרגיעה ומוסיפה כי "בהרבה ממקרי הסלמונלה - התסמינים עוברים מאליהם".

"במקרים שבהם יש הצטברות של מקרי סלמונלה ממקור אוכל מסוים - עושים בדיקת צואה ומאתרים את מקור הזיהום", הסבירה ד"ר בר-חמא, והדגישה שכל מקורות המזון בארץ עוברים בדיקות של משרד הבריאות, גם במסעדות וגם במפעלי מזון, ונותנים דגימות תקופתיות.

החשד להרעלת המזון בסניף "ג'פניקה" בכפר סבא עלה בעקבות תלונות של 17 לקוחות, ש-12 מתוכם התלוננו על תסמינים של מחלת מעיים. בעקבות האירוע נערכה ביקורת של משרד הבריאות במסעדה וכן במסעדת משלוחים סמוכה של אותה הרשת.

בביקורת התברואה שערך משרד הבריאות ב-2 סניפים של הרשת התגלו שורת ליקויים חמורים – בעקבותיהם זומן בעל העסק לשיחת הבהרה, והמסעדות נסגרו לאלתר. לאחר תיקון הליקויים הן נפתחו מחדש ושבו לפעילות. במקביל, בימים אלה נבדקת תלונה דומה לגבי סניף נוסף של הרשת בכפר ויתקין.