מאז החל שיווקה בישראל, אלפי ישראלים החלו לקחת את התרופה אוזמפיק, שמיועדת לחולי סוכרת, בכלל למטרה אחרת - לרדת במשקל. כפי שפרסמנו לראשונה ב"מהדורה המרכזית" אמש (חמישי), עקב מדיניות מקלה של הרופאים במתן אישור מיוחד לשימוש בתרופה שלא למטרתה המקורית, נוצר מחסור בבתי מרקחת רבים ברחבי הארץ. עם זאת, התרופה ווגובי (Wegovy) צפויה לנחות בישראל בתחילת ינואר 2023 - ולהקל את הביקוש.

לימור קשקש, בת 51 מנתניה, מטופלת בתרופה אוזמפיק כדי לרדת במשקל: "השתמשתי כחודשיים, וזה די עזר, ושהגעתי לקחת את המינון הגבוה, זה מגיע בהדרגה, אז נגמר המלאי", היא מספרת. "למרות כל חיפושיי, כולל בתי מרקחת פרטיים, לא נמצא מלאי. כשראיתי שאני לא מצליחה להשיג את האוזמפיק, חזרתי לסקסנדה, שהיא פחות חזקה מהאוזפמיק".

התרופה לסוכרת שמורידה במשקל (צילום: my practical diet, youtube)
התרופה לסוכרת שמורידה במשקל | צילום: my practical diet, youtube

התרופה אוזמפיק מכילה את אותו החומר הפעיל שנמצא בתרופת הרזיה חדשה בשם "ווגובי", שנחשבת לפורצת דרך כי היא מביאה לירידה ממוצעת של 18% ממשקל הגוף לאחר טיפול של שנה - נתון שמתחיל להתקרב לניתוחים בריאטריים שבחלקם, הרופאים כורתים את מרבית נפח הקיבה - אך ללא ניתוח.

"היתרונות הם שכיום, זו התרופה שברוב המטופלים היא ברמת יעילות גבוהה מאוד, היא מורידה בממוצע 9 עד 10 ק"ג", מספר פרופ' איתמר רז, יו"ר המועצה הלאומית לסוכרת ומנהל היחידה לסוכרת בבית החולים הדסה עין כרם בירושלים.

נכון לעכשיו, התרופה ווגובי לא משווקת מחוץ לארה"ב עקב ביקושי שיא שהיצרנית מתקשה לעמוד בהם. לכן, בישראל נותנים את התרופה אוזמפיק שכאמור, מיועדת בכלל לחולי סוכרת, אבל מכילה את אותו החומר הפעיל, אם כי במינון נמוך יותר. כאמור, התרופה תגיע ארצה בינואר 2023.

תרופות רזיה (צילום: צילום מסך)
מחסור בתרופות להרזייה | צילום: צילום מסך

למרות המינון הנמוך ותופעות הלוואי, הישראלים לא נרתעים, מתנפלים על האוזמפיק יותר מבכל מדינה אחרת בעולם, ולוחצים על הרופאים במטרה לקבל אישור מיוחד לשימוש בתרופה. "התרופה עצמה לא מתאימה לכולם, ולכן צריך להתאים את התרופה למטופל, ולא את המטופל לתרופה", טוען ד"ר רז הגואל, מנהל המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה. גם פרופ' רז סבור כי יש להפעיל שיקול דעת בחלוקת התרופה: "הטעות הייתה שהתחילו לתת את התרופה להרבה אנשים שההשמנה שלהם היא מינימלית, והתוצאה הייתה של ניצול יתר".

מטופלים רבים עדיין מתקשים להשיג את התרופה, שעולה בממוצע כ-400 שקלים בחודש, בגלל בעיות של מלאי מוגבל. בבתי המרקחת שומרים את התרופה קודם כל לחולי הסוכרת, ובמשרד הבריאות קבעו כי רק מי שה-BMI שלו מעל 30, ושלא הצליח לרדת במשקל לאחר 3 מפגשים עם תזונאית, ושלא הצליח לרדת אפילו 5% ממשקל גופו לאחר 12 שבועות של טיפול בתרופת ההרזיה "סקסנדה" - זכאי לקבלת אישור שימוש באוזמפיק למטרות הרזיה.

סקסנדה, כמו הוויגובי או האוזמפיק, עובדת בצורה זהה: היא גורמת לגוף להפריש חלבון שמביא להתפרקות איטית יותר של המזון בקיבה - מה שמייצר תחושת שובע ממושכת. עם זאת, הסקסנדה פחות חזקה. מטופלים במשך שנה מורידים בממוצע 11% ממשקל הגוף, לעומת החומר הפעיל בתרופה אוזמפיק, שבמינון גבוה שלו המטופלים ישילו 18% ממשקל גופם.