מקדם ההדבקה בישראל אמנם עדיין מתחת ל-1 אך לא בהרבה והבוקר עמד על 0.84. מדי יום התגלו בשבוע האחרון כ-3,000 מאומתים בממוצע, ירידה קלה בלבד מהשבוע שקדם לו. בבתי החולים מאושפזים כעת 550 חולים, מתוכם 191 מוגדרים במצב קשה. מספר הנפטרים עלה הבוקר ל-10,698 קורבנות. 310 מהם מתו בחודש מרץ. באפריל, ממנו עדיין אין נתונים סופיים, מתו לפחות 138 בני אדם כתוצאה מקורונה.

בשבוע שבו ירדו המסכות בישראל כמעט בכל מקום למעט בבתי חולים, מרפאות ובתי אבות, התגלו גם נשאים של הווריאנט החדש BA.4 בקרב חוזרים מחו"ל. יש סברה שהווריאנט אחראי לעלייה התלולה במקרים בדרום אפריקה בשבועיים האחרונים, מסביבות 1,500 מקרים ליום ל-6,500 אתמול. כבר יש עליה קלה בכמות האשפוזים. עדיין מוקדם לדעת האם העליה בתחלואה שם תביא בעקבותיה עליה בתמותה. בדרום אפריקה בטוענים בתוקף שאין עליה בתמותה, אך לפחות לפי הגרפים, נראה כאילו בשבוע שעבר נרשמו שם יותר מתים מאשר בשבוע שקדם לו.

הכתבה פורסמה במקור באתר מכון דוידסון לחינוך מדעי

 עוד לא ברור אם גם בישראל נראה עליה כזו בעקבות חדירת הווריאנט החדש. בדרום אפריקה חלף זמן רב יותר מאז גל תחלואת האומיקרון מאשר בישראל. מה שאנחנו כן רואים זה שהתחלואה באומיקרון כשלעצמה לא מביאה להגנה קהילתית ארוכת טווח נגד הקורונה כפי שאנשים שונים קיוו שיקרה, כך שמגפת האומיקרון לא מבשרת על סוף מגפת הקורונה. הווריאנטים החדשים, BA.4 ו-BA.5 התגלו כעת גם בארצות הברית. הם כנראה מדבקים יותר מהווריאנטים הקודמים של האומיקרון וכמו קודמיהם מתגברים על החסינות שהושגה בעקבות מחלה או חיסונים.

האוסטרלים גם הם כבר גילו את ה-BA.4. רוב האוסטרלים שחלו בקורונה חלו רק לאחרונה, החל מסוף 2021 כשאפילו הקשיחות האוסטרלית כבר לא הספיקה כדי להחזיק במודל אפס הדבקה מול האומיקרון, ועם זאת, למרות התחלואה הטרייה, ההערכה היא שכבר עשרות אלפים חלו שם יותר מפעם אחת. מדי יום מתגלים באוסטרליה בסביבות 40 אלף חולים כבר כמה חודשים. מספר המתים הגיע ל- 7,238, כשני שליש מהם מתחילת השנה. בניו זילנד הסמוכה גם גילו מקרה ראשון של הווריאנט, והוא בוודאי נוכח בעוד מדינות שלא עושות בדיקות סדירות לריצוף הווירוסים.

גם אם יסתבר שהאומיקרונים החדשים אינם קטלניים יותר מקודמיהם, עדיין התפשטותם מלמדת על כך שלמרות התחלואה הנרחבת בחודשים הקודמים עדיין ווריאנטים חדשים יכולים לבוא ולהדביק את המחלימים ללא מעצורים, וככל שמדינות בעולם מורידות מגננות, כך הווירוס מתפשט יותר ומעלה את הסיכון להופעה של וריאנטים נוספים עם תכונות שונות.

מדינה אחת שעדיין מנסה לשמור על הגנותיה היא סין, שנאחזת במדינות אפס ההדבקה שלה למרות כושר ההדבקה המשופר מאוד של האומיקרון. לאחר ששנגחאי נמצאת בסגרים כבר זמן רב, הווירוס מתפשט כעת בבייג'ינג. אמנם בינתיים לא מוטל שם סגר, אך ההגבלות שם הולכות ומחמירות, והגיעו לסגירת בתי ספר ומסעדות. רבים חוששים שהמדיניות שעבדה עבור סין עד כה, כבר לא יכולה לעבוד מול האומיקרון ותביא לפגיעה כלכלית. ובינתיים הכאוס מתגבר, וכך גם מספרי החולים ומספרי המתים.

 מכון דוידסון