על רקע העלייה בתחלואת הקורונה והתפשטות אומיקרון, פרויקטור הקורונה פרופ' סלמאן זרקא מסר היום (שני) הצהרה לתקשורת - ובה אמר כי "אנחנו בגל משולב עם הדלתא, נשמור על שגרת החיים". לדבריו, קצב ההדבקה עלול להביא למספר חולים גדול בפרק זמן קצר. עוד הוא ביקש להבהיר כי אין למשרד הבריאות מדיניות של הדבקה המונית וטען - "הכיתה הירוקה לא תחזור כל עוד יש אומיקרון".

"מערכת הבריאות מתוחה כרגע לאור ריבוי מקרי השפעת, גל האומיקרון לצערי ימשיך לעלות", הוא הדגיש. "אנחנו לא נוכל למנוע את התפשטות הנגיף, פועלים כדי להפחית תחלואה כדי להגן על אנשים, במיוחד אלה שנמצאים בסיכון". 

פרויקטור הקורנה (צילום: משרד הבריאות)
פרופ' זרקא: "מערכת הבריאות מתוחה, גל האומיקרון ימשיך לעלות" | צילום: משרד הבריאות

"גם חולים קשה שאושפזו לאחרונה סובלים מהדלתא"

"הדלתא עדיין כאן, גם חולים קשה שאושפזו לאחרונה סובלים ממנו", הבהיר פרופ' זרקא. "זה עוד יותר מחדד את הפעילות שאנחנו צריכים לעשות כדי למנוע תחלואה, הדבקה ובטח תחלואה קשה. חשוב להתחסן ולקבל את מנת הדחף, אותו מיליון איש שקיבלו שתי מנות ואולי חשבו בטעות שנפטרנו מהנגיף - לצערי האומיקרון מצלצל לכולנו שהקורונה עדיין כאן. קבלו את החיסון השלישי ותגנו על עצמכם".

פרופ' זרקא ציין כי המידע שקיים על מנת החיסון הרביעית הוא מוגבל, אך המליץ לאוכלוסיות בסיכון לקבל אותה. "ראינו שרמת הנוגדנים יורדת עם הזמן ולכן ממליצים להם, לבני 60 ומעלה ולצוותים הרפואיים לקבל מנה רביעית. נאמר בשקיפות - המידע שיש אודות המנה הרביעית הוא מוגבל. מומחים רבים חושבים שיש בדבר תוספת הגנה במיוחד לאוכלוסיות בסיכון".

חיסון נגד קורונה של פייזר (צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש/90 )
פרויקטור הקורונה: "המידע על מנת החיסון הרביעית הוא מוגבל" | צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש/90

"אין לנו שום מדיניות של הדבקה המונית"

פרויקטור הקורונה אמר כי "זה גל דינאמי שיש בו מרכיבים של אי-ודאות. אנחנו לומדים מהניסיון המצטבר בעולם אבל גם את הנתונים שלנו". הוא טען כי "אין לנו שום מדיניות של הדבקה המונית, לחסינות עדר אין ביסוס מדעי".

הוא התייחס לשינוי המהיר בהנחיות וציין: "אנחנו מעדכנים כל הזמן את ההנחיות שלנו על פי המידע שמצטבר אצלנו. אנחנו לא כפופים להחלטה רק כי קיבלנו אותה, אלא מחויבים לבריאות הציבור. נשקף לציבור את האתגרים ואת השיקולים שאנחנו לוקחים בהחלטות שלנו.".

הקורונה בישראל (צילום: ‏אוליבייה  פיטוסי, פלאש/90 )
"גל דינאמי שיש בו מרכיבים של אי-ודאות" | צילום: ‏אוליבייה פיטוסי, פלאש/90

"נכנסים לגל גבוה, צריכים להבין את תמונת המצב"

לדבריו, נבחנת האפשרות שמחוסנים יעברו בדיקת אנטיגן במקום PCR. "נקבל החלטה בימים הקרובים ונפרסם את ההחלטה המעודכנת בחישוב כל השיקולים. כדי שנוכל לעבור את הגל במחיר נמוך יותר של תחלואה קשה ותמותה, כולנו צריכים להבין את תמונת המצב ולקחת אחריות אישית וערבות הדדית".

לנוכח התורים הארוכים לבדיקות הקורונה, אמר פרופ' זרקא: "אנחנו ערים לתורים הארוכים, אבל זה חלק מהתופעה של הגל. לא ניתן להימנע מהתורים באופן מלא. לצד זה אנחנו משפרים את הנושא ומרחיבים את הבדיקות".

תורים עמוסים לבדיקות קורונה (צילום: Avshalom Sassoni/Flash90)
"התורים הארוכים - תופעה של הגל" | צילום: Avshalom Sassoni/Flash90

פרויקטור הקורונה הביע עמדה נחרצת שמנוגדת לזו של שרת החינוך שאשא-ביטון והסביר את ההחלטה לבטל את מתווה הכיתה הירוקה: "חובתנו הראשונה לשמור על בריאות התלמידים לפני שנביא אותם לכיתה ללמוד. ככל שנמצא מתווה - נשמח שהתלמידים יבואו ללמוד אך כלל שאין מתווה כזה, נשמור קודם על בריאות התלמידים ונקווה שהגל יעבור מהר ויוכלו לחזור ללמוד פיזית בכיתה".

בצל ההחלטה של משרד הבריאות לוותר על הגבלות משמעותיות, הוא טען כי "במצב שבו אנחנו נמצאים - הגבלות קלות לא יעזרו או שנלך להגבלות מאוד משמעותיות כמו הסגר הראשון, כי הגבלות אחרות לא יורידו את התחלואה. לכן, אנחנו לא ממליצים כרגע על הגבלות רק כדי להגיד המלצנו".