נגיף האומיקרון מטייל בשבועות האחרונים בין בתים רבים בישראל וחוצה משפחות גרעיניות למחלימים ומאומתים. בעוד שחלק מבני הבית כבר החלימו, ילדים והורים נדבקים בתקופות שאינן חופפות זו לזו ונחשפים פערים בין ההנחיות הניתנות בבתי הספר והגנים לבין אלה של משרד הבריאות. אתמול (רביעי) אובחנו בישראל 15,282 ילדים והם מהווים כ-40 אחוזים מתוך התחלואה היומית.

תהילה ממודיעין נדבקה בקורונה, חלק מילדיה החלימו וחלקם לא נדבקו והיא מספרת היום ל-N12: "בעלי והבן שלי היו מאומתים לקורונה והחלימו כבר לפני שבועיים. בתחילת השבוע התעוררתי באמצע הלילה מפורקת מכאבים וסבלתי מחום ולחץ דם נמוך. עשיתי בדיקת PCR וגיליתי שיש לי קורונה. הילדים שלי לא מחוסנים והם ממשיכים ללכת למסגרות החינוך. ההנחיות ממש לא ברורות וממונת הקורונה אצלנו בגן נתנה הנחיות לא נכונות להורים. כך למשל באחד הימים הייתה ילדה מאומתת בגן וממונת הקורונה הכניסה לבידוד גם את ילדי הצהרון שכלל לא נפגשו עם הילדה החיובית. אי אפשר לשלוח סתם ילדים לבידוד בלי להיצמד להנחיות וממוני הקורונה מבולבלים בעצמם". N12 עושה סדר בהנחיות: 

האם ילד מחלים יכול ללכת לבית הספר או לגן גם כאשר בן משפחה בבית מאומת? 

ילדים שהחלימו מקורונה ב-60 הימים האחרונים לא צריכים לעשות בדיקות קורונה ביתיות ויכולים לשוב לבית הספר או לגן. ילדים שיש להם תו ירוק בעקבות חיסון - צריכים להיבדק בבדיקה ביתית במקרה שאחד מבני הבית חיובי ויכולים לחזור למסגרת החינוכית. לעומת זאת ילדים ללא תו ירוק, כלומר לא מחוסנים או מחלימים - צריכים להיכנס לבידוד במקרה כזה למשך חמישה ימים ולבצע בדיקה בסוף הבידוד. 

 

בדיקה סרולוגית (צילום: יונתן סינדל, פלאש/90 )
בדיקת דגימת דם במעבדה | צילום: יונתן סינדל, פלאש/90

האם יש הנחיות מיוחדות לגבי מחלימים מאומיקרון?

פרופ' צחי גרוסמן, יו"ר איגוד רופאי הילדים הסביר כי "בישראל מתפשטים כעת שני וריאנטים: האומיקרון וה-BA2. אנחנו לא יודעים על מקרים של הידבקות חוזרת לאחר החלמה מאומיקרון בישראל. הסיכוי לתחלואה חוזרת תוך פרק זמן קצר היא מאוד נמוכה. לכן מחלימים יכולים לחזור למסגרות החינוך, גם אם בן בית נוסף נדבק בקורונה".  

מתי מחלים מאומיקרון צריך להתחסן או להיכנס לבידוד? 

נכון להיום, אין הנחיה ייעודית למחלימים על נקיטה באמצעי זהירות נוספים. חודשיים לאחר ההחלמה - הם צריכים לשוב ולעשות בדיקות קורונה במקרה שנתקלו בחולה מאומת. פרופ' גרוסמן מסביר: "לאחר חצי שנה מההחלמה יש צורך להתחסן שוב אבל תוך זמן קצר מההחלמה אין צורך להיזהר. ההחלמה נותנת מידה של הגנה ואין תיעוד למקרים של אנשים שהחלימו ונדבקו תוך זמן קצר. המחלים פיתח נוגדנים ואמור להיות מוגן לפחות לפרקי הזמן הקצרים. אם מדובר בתא משפחתי מסוים שבו קרוב לוודאי שכולם נדבקו באותו הווריאנט אין צורך לנקוט במידת זהירות נוספת כי ההחלמה מגנה". 

האם יש צורך באישור מרופא ילדים כדי לחזור לאחר ההחלמה?

לא. פרופ' גרוסמן: "גננות רבות דורשות אישור רופא ילדים לאחר ההחלמה, אבל אני מדגיש - אין צורך באישור רופא מעבר למכתב ההחלמה הרגיל שהתקבל מקופת החולים. הדבר מעמיס על רופאי הילדים ועל ההורים ופשוט מיותר. מכתב ההחלמה אמור לספק לגננות את כל המידע שהן צריכות".