לקראת הדבקה מאסיבית באומיקרון? מקבלי ההחלטות לא אומרים את זה בקול, אך נראה שישראל צועדת לעבר מדיניות של הדבקה המונית בפועל - זאת למרות שבכירי משרד הבריאות מכחישים זאת בתוקף. ההחלטה הדרמטית על שינוי מדיניות הבדיקות צפויה לגרום לכך שמספר המאומתים האמיתי לא יהיה ידוע - זאת על רקע ההערכות במשרד הבריאות לפיהן מספר הנדבקים היומי צפוי להגיע ל-50 אלף בשבוע הבא - ולאחר מכן ל-100 אלף. לפי ההערכות - אחד מכל שלושה ישראלים צפוי להידבק באומיקרון בשבועות הקרובים - כך פרסמנו אמש (שישי) ב"אולפן שישי".  

נראה שבממשלה השלימו עם כך שהווריאנט החדש כאן ושהוא מתפשט בקצב מהיר - ולכן הפעולות שננקטות נועדו בעיקר לנסות ו"לתחום" אותו עם כל הכלים האפשריים: מתן מנת החיסון הרביעית, התרופה החדשה שמסייעת לחולי הקורונה הקשים - וגם העובדה שזן האומיקרון נחשב לאלים פחות וגורם לתחלואה קשה חמורה פחות בהשוואה לגלים הקודמים של הקורונה. ההערכות הן שהגל הזה יימשך כשבועיים-שלושה, יגיע לשיא עם מספרי המאומתים הגבוהים - ואז ידעך במהירות יחסית. 

אלא שגם ההערכות על מספרי נדבקים אדירים בישראל הן רק הערכות. משבר הקורונה מנוהל כשברקע תמיד מרחפת חוסר ודאות ממה שיילד יום - וייתכן מאוד שבעוד כמה ימים ההערכות הללו יתבררו כשגויות. זו הסיבה שהמדד האמיתי לחומרת המחלה והתפשטותה בישראל בשבועות הבאים יהיה מספר החולים הקשים. השאלה שנשאלת בהקשר זה היא מתי מקבלי ההחלטות ירימו דגל אדום ויגידו שהסכנה גדולה מדי. ההערכה היא שזה יקרה שיהיו בישראל בין 1,500 ל-2,000 חולים קשים - ובינתיים ראש הממשלה בנט דרש להיערך לתרחיש שבו יש 4,000 חולים קשים (תרחיש מרחיק לכת שסביר שלא יתממש).

מתי ירימו דגל אדום? (צילום: N12)
מתי ירימו דגל אדום במשרד הבריאות? | צילום: N12

במשרד הבריאות יבחנו את קצב העלייה של החולים הקשים וגם מה מידת חומרת המחלה של המאושפזים ובהתאם לכך יחליטו באילו צעדים יש לנקוט. מקבלי ההחלטות שואבים עידוד ממה שקורה בבתי החולים בעולם: שם משך האשפוז של חולי האומיקרון הקשים קצר יותר - וגם חומרת המחלה ממנה הם סובלים פחותה.  

אנשים הולכים ברחוב עם מסכות (צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש/90 )
ישראל עוברת בפועל למודל של הדבקה המונית | צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש/90

ד"ר אלרעי-פרייס מכחישה: "לא עברנו להדבקה המונית" 

בריאיון ל"אולפן שישי", הכחישה ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, ד"ר שרון אלרעי-פרייס, שישראל 'הרימה ידיים' וכבר לא פועלת לבלום את הווריאנט: "אם היינו עוברים להדבקה המונית, היינו מפסיקים את כל הבדיקות, וזה ממש לא המצב – אנחנו רק מעלים את כמות הבדיקות". עם זאת, היא הבהירה: "צריך להתאים את מה שאנחנו עושים למציאות של גל הדבקה מאוד גדול". 

על אף ההערכות על מספרים אדירים של נדבקים, ייתכן שבמשרד הבריאות רגועים יותר מבעבר בעקבות הנתונים מהעולם לפיהם הנדבקים באומיקרון הם חולים קלים יותר: "הווריאנט הזה פחות מדבק את הריאות. כרגע אנחנו עם אותה כמות של מונשמים וחולים על אקמו", אמרה.

"כולנו מקווים שזה הסוף, אך המגפה הזו הפתיעה אותנו פעם אחר פעם". לדבריה, "12% מהמאומתים כיום הם מחלימים, שזה משהו שלא נתקלנו בו בעבר. יש לנו גל גדול מאוד להתמודד איתו". ובנוסף לחולי הקורונה - גל השפעת בחורף הזה הוא קשה יותר מקודמו - ורק השבוע אושפזו 1,000 חולי שפעת בבתי החולים - מה שיוצר עומס על המערכת העמוסה ממילא. 

התו הירוק בקניונים ובמרכזי המסחר יבוטל 

בתוך כך, גם בשטח תבוצע התאמה למציאות החדשה שבה הנגיף כבר מפושט במידה נרחבת בקהילה - ותחול הקלה על ההגבלות במרכזי המסחר ובקניונים, זאת גם מתוך כוונה לצמצם את הפגיעה בעסקים.

קורונה בישראל, מסכות, קניון (צילום: ‏אוליבייה  פיטוסי, פלאש/90 )
התו הירוק בקניונים יבוטל. תו סגול מחמיר בדרך | צילום: ‏אוליבייה פיטוסי, פלאש/90

בממשלה ככל הנראה מתכוונים לבטל את מתווה התו הירוק בקניונים מיום שני - ולעבור לתו סגול מחמיר, שיכלול את הקריטריונים הבאים: 

• חובת עטיית מסכות
• 15 מטר רבוע לאדם בשטחים הציבוריים בקניונים/ מתחמים סגורי
• 15 רבוע לאדם בחנויות מעל 100 מטר
• 7 מטר רבוע לאדם בחנויות קטנות מ-100 מטר או 4 לקוחות (הגבוה מביניהם)
• חנות 30 מ״ר תוכל להכניס עד 4 לקוחות
• החלפת אוויר בקניונים 3 פעמים בשעה
• ישיבה במתחם המזון עם תו ירוק בכניסה (יוצב שומר בכניסה למתחם) או איסור הושבה ודרישת תו ירוק בדוכן
• תגבור פקחי קורונה מטעם הקניון