"כל כך עלוב": אחרי שהבוקר (רביעי) הוכרז כי מנכ"ל חברת פייזר אלברט בורלא יקבל את פרס "בראשית" לשנת 2022, מיהר פרופ' שמואל שפירא לתקוף את ההחלטה בחריפות. שפירא, שעד לאחרונה הוביל את פיתוח החיסון הישראלי במסגרת תפקידו לשעבר כמנהל המכון הביולוגי בנס ציונה, צייץ בטוויטר כי מדובר ב"חיסון בינוני קצר פעולה שהניב לפייזר רווח של מיליארדים עלוב וגלותי".

"יש מדענים ישראלים גדולים הרבה יותר", הסביר פרופ' שפירא בשיחה עם N12. "הוא מנכ"ל חברה שלא עשתה את זה לשם שמים אלא גרפה מיליארדים. במבחן התוצאה החיסון הוא בינוני, מספיק לזמן קצר מאוד. היעילות שלו מאוד קטנה, אני התחסנתי בשלושה חיסונים וחליתי. הרבה אנשים חולים, נדבקים אחרי שהם מחוסנים. לכן זה חיסון שאם מדענים צריכים לתת לו ציון – עם פקטור נדיב הוא חיסון בינוני".

אתה אומר חיסון בינוני, אבל יש סיכוי שהוא הציל פה הרבה אנשים ובלעדיו היינו במקום אחר היום בגל החמישי

"קשה לי לראות שהיינו יכולים להיות במקום יותר רע ממה שאנחנו נמצאים בו היום. גם רפואית, גם כלכלית, גם חברתית, גם חינוכית. ארצות שהתחסנו הרבה פחות והתחסנו בחיסונים של חברות אחרות נמצאות במקום לא פחות טוב ורבות מהן במקום יותר טוב מישראל. אני לא מתנגד חיסונים, אני מתנגד טיפשות".

פייזר היו ראשונים במרוץ, ישראל סגרה איתם מהר עסקה כדי שיהיו לנו את החיסונים

"מאה אחוז, יפה מאוד. אבל זה ביזנס עם קצת בריאות, זה לא לפרס. זו עסקה כלכלית ועל עסקה כלכלית לא נותנים פרסים. כנראה שהעסקה הייתה נכונה לזמנה, במבחן התוצאה לטווח ארוך יש חיסונים שהם כנראה טובים לא פחות לפי עבודות מדעיות, אולי אפילו טובים קצת יותר. כשאתה מכפיל במיליונים אז קצת יותר נהיה הרבה מאוד יותר".

אם היו נותנים את הפרס הזה למפתחי החיסון הישראלי זה היה ראוי בעיניך?

"לא יודע... ודאי שלחלקם זה היה ראוי ויש מדענים ישראלים גדולים אחרים. יש גם מדענים גדולים אחרים בעולם שתרמו לקורונה".

אלברט בורלא (צילום: AP PhotoPablo Martinez Monsivais)
פרופ' שפירא על בורלא: "מנכ"ל חברה שגרפה מיליארדים" | צילום: AP PhotoPablo Martinez Monsivais

אתה אומר שזה ביזנס, אז מה זה משנה מי מפתח את זה?

"החיסון הישראלי ממש לא היה ביזנס. החיסון הישראלי הוא מדע טהור, הוא ממש לא ביזנס. הוא פותח שלא למטרות רווח על ידי המכון הביולוגי שהוא מכון מחקר מדעי והוא לא ביזנס. דרך אגב, יש גם חיסונים אחרים בעולם שפותחו על בסיס לא מסחרי".

אולי אתה חמוץ בגלל שהחיסון שאתה הובלת את הפיתוח שלו לא הצליח להתקדם?

"הניסוי מאוד הצליח, הבירוקרטיה לא הצליחה. החיסון של המכון מאוד הצליח וגם עכשיו הוא נבדק ונכון לאתמול יש תוצאה שלפיה במבחן הנוגדנים של האומיקרון הוא יותר יעיל אז החיסון מאוד הצליח. הבירוקרטיה נכשלה והכשילה".

 

גנץ בסיור במכון הביולוגי (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)
החיסון הצליח, הבירוקרטיה נכשלה. פרופ' שפירא מציג את החיסון לשר הביטחון בני גנץ | צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון

"אני יודע מה זה מדע ומה זה עסקים", הוסיף פרופ' שפירא. "עסקים מוצלחים גם ראויים להערכה אבל לא הערכה על ידי פרסים שניתנים למדענים בדרך כלל. היו הרבה מדענים בארץ ובעולם שתרמו לקורונה ומדענים שעשו את זה לשם המדע ותרמו תרומות גדולות והצליחו לא פחות דרך אגב, גם החיסון שזכה בפרס בעצם פיתחו אותו מדענים באוניברסיטה אחרת, לא הוא פיתח את החיסון. הוא מנכ"ל החברה".

מילה חיובית לבורלא ולחברה שלו אפשר להוציא ממך?

"ודאי. הם היו ראשונים, הם היו חלוצים. הטכנולוגיה היא טכנולוגיה חלוצית, היא טכנולוגיה שמבטיחה לעתיד. במקרה של הקורונה היא סיפקה חלק קטן מהסחורה".