השעון התחלף לשעון קיץ ועונת האביב החלה, אבל לצד נגיף הקורונה - הווירוסים החורפיים מקיפים אותנו מכל עבר. אם אתם מרגישים שכולם סביבכם חולים, אינכם מדמיינים. אלו מחלות שמתפשטות כעת. מדוע זה קורה? שוחחנו עם מומחים שמסבירים את המצב.

הסיבה הראשונה והידועה היא התפשטות נגיף הקורונה: נכון להיום ישנם יותר מ-70 אלף מאומתים עם מחלה פעילה בישראל, אלפי נדבקים מתגלים מדי יום ואחד מכל חמישה נבדקים במתחמי הבדיקות המוסדיות מקבל תוצאה חיובית. יחד עם זאת, בשבועיים האחרונים מקדם ההדבקה נמצא בירידה, מה שמצביע על מגמת התכווצות של קצב התפשטות הקורונה בישראל. אז אם נגיף הקורונה נבלם, מה הסיבה שעדיין רבים מרגישים חולים?

ד"ר יאן מיסקין, יועץ מחלות זיהומיות במחוז ירושלים של כללית, מסביר: "בתקופה האחרונה אנחנו רואים במרפאות הרבה מאוד וירוסים: בין השאר הRSV- שעלול להיות מסוכן עבור פגים. זה כאילו שעונות השנה השתגעו קצת. השפעת הגיעה מוקדם, אנחנו רואים באמצע האביב מקרים של תחלואת חורף. אנו מקבלים דיווחים רבים על שיעול ממושך וחום גבוה שמתפרס על פני מספר ימים".

"נגיף ה-RSV נצפה בדרך כלל בסוף דצמבר תחילת ינואר. כשלושה חודשים לאחר מכן עדיין יש עדות לפעילות של הנגיף", מסביר ד"ר מיסקין, "אני ממליץ לעטות מסכות שהן אכן עוזרות. יש השערה לכך שעונת הווירוסים נדחתה בעקבות עטיית המסכות ולכן כעת רואים את הזינוק מפני שאנשים נטשו אותן. גם אם תוצאת בדיקת הקורונה שלכם שלילית - זה לא אומר שהכול בסדר, יכול להיות שאתם חולים פשוט בווירוס אחר".

סיבה נוספת שמחזקת את התחושה שכולם מסביבנו חולים נעוצה בתקופת שגשוג האלרגיות. פרופ' אלון הרשקו, יו"ר האיגוד הישראלי לאלרגיה ואימונולוגיה קלינית, מסביר: "נכנסנו לעונת האביב שבה אנשים סובלים הרבה יותר מנזלת אלרגית. אי אפשר להימנע מזה מפני שאדם לא יכול לבחור את האוויר שהוא נושם".

במקרים רבים קיים קושי להבין בין וירוס לבין נזלת אלרגית. פרופ' הרשקו מתאר: "הנזלת כשלעצמה יכולה להיראות אותו הדבר בווירוס או באלרגיה: נזלת שקופה וסינוסים גדושים. בכל זאת יש כמה הבדלים שיכולים לסייע להבדיל בין התקף אלרגי להידבקות בווירוס: אלרגיה לעולם לא תגרום לחום גבוה".

לדברי פרופ' הרשקו: "נזלת ויראלית תימשך לרוב מספר ימים בעוד שנזלת אלרגית עלולה להימשך שבועות וחודשים ארוכים. סיבה נוספת שיכולה לסייע להבדיל היא שקיימת נטייה משפחתית לאלרגיות - כלומר אם אדם מסוים סובל מנזלת אלרגית, ייתכן שגם בני משפחתו יסבלו מאלרגיה דומה או אחרת כמו אלרגיה למזון או אסטמה של העור. דרך נוספת להבדיל בין השניים הן התופעות הנלוות: אדם שסובל מווירוס ירגיש בסבירות גבוהה תסמינים נוספים כמו כאבי שרירים או שלשולים. מי שחשוד כסובל מנזלת אלרגיה צריך להגיע לרופא אלרגיה שיערוך תבחינים שיחשפו למה האדם אלרגי. כיום יש טיפולים נהדרים לנזלת אלרגית כולל טיפול חיסוני".