בדרך לשיא העומס: גורמי מקצוע במשרד הבריאות מעריכים שבקרוב יישבר שיא החולים הקשים מאז פרוץ המגפה, שעמד על 1,200 בגל השלישי - כך פרסמנו אמש (שלישי) לראשונה ב"מהדורה המרכזית".

סיקור שוטף ב-N12:

למעשה, כבר עכשיו נשבר העומס. בהערכת מצב שקיים היום פרויקטור הקורונה, פרופ' סלמן זרקא, הזהירו גורמים בחטיבת הרפואה במשרד הבריאות מהעומס הגדול שאיתו מתמודדת מערכת האשפוז, והציגו מדד שמפלח את העומס על מרכיביו השונים. המדד מורכב מחולים קל, בינוני, חולים קשה שאינם מונשמים וכאלה שנתמכים נשימתית, חולים קשה שמונשמים באופן פולשני וכאלה המחוברים לאקמו.

 

מחלקת קורונה בית החולים בלינסון (צילום: בית החולים בלינסון)
עוד חולים קשה, עוד עומס. מחלקת קורונה (אילוסטרציה) | צילום: בית החולים בלינסון

על פי המדד הזה, הגענו בגל השלישי ל-2,794 חולים קשה, המומחים מעריכים שבגל הנוכחי מספר החולים קשה עומד על 2,963. במשרד הבריאות אומרים שעל אף שראש הממשלה הנחה להגדיל את כמות המיטות, באוצר ממשיכים להתנגד לכך. נכון לעדכון האחרון של משרד הבריאות, 871 חולים מוגדרים קשה,  19 מהם מחוברים לאקמו, ו-181 מונשמים.

 פרופ' ערן סגל ממכון ויצמן למדע העריך כי גל התחלואה נמצא כעת בשיאו וכי במהלך השבוע הקרוב נתחיל לראות ירידה במספרי המאומתים. הוא הסביר כי כבר ניתן לראות את הירידה המסתמנת בכמה מהמדדים, אבל הבהיר כי בשבוע הקרוב נראה עלייה נוספת במספר החולים שמוגדרים במצב קשה.

"בגרף שהכנו רואים שיש כבר בלימה במספר המאומתים בגילים 60 ומעלה. זה נתון חשוב, כי הוא משפיע ישירות על מספר החולים קשה", הוסיף פרופ' סגל. "כאן המקום להזכיר שכשאנחנו נמצאים בשיא התחלואה, אז מספר הנדבקים בהכפלה האחרונה שווה לסך הנדבקים מתחילת המגפה ועד היום". כלומר, כמיליון אנשים נדבקו עד עכשיו באומיקרון ורק בשבוע האחרון נדבקו יותר מחצי מיליון נוספים.

מעבר לכך, פרופ' סגל הסביר כי הימים הקרובים הם הזמן הכי קריטי להיזהר מפני הידבקות, במיוחד לאנשים שנמצאים בקבוצות סיכון. "עכשיו הסיכוי להידבק הוא יותר גבוה מבשאר המגפה", הבהיר.

ההערכות במשרד הבריאות הן שכמות הנדבקים האמתית בווריאנט האומיקרון בישראל היא בערך פי שלושה לעומת מספר המאומתים הרשמי – כך שעד כה נדבקו כ-2.5-3 מיליון בנגיף. המספר תואם את ההערכה הראשונית של בין שניים לארבעה מיליון נדבקים.