וריאנט אומיקרון הביא איתו הנחיות משונות, שחלקן סותרות גם הנחיות קודמות של משרד הבריאות בעבר. כך למשל הדרישה ממחלימים "טריים" לעבור בדיקת קורונה במקרה שנתקלו בחולה מאומת. בימים האחרונים מתחמי בדיקות הקורונה עלו על גדותיהם, והעומס שנוצר על מתחמי הדיגום והמעבדות שמפענחות את הבדיקות הפך לבלתי אפשרי.

וריאנט האומיקרון - סיקור N12:

לכן, נשאלת השאלה מדוע הוחלט לחייב גם מחלימים מאומיקרון, שזה עתה קיבלו את תעודת ההחלמה שלהם, לעבור בדיקת קורונה במקרה של מגע עם חולה מאומת? פנינו למשרד הבריאות כדי להבין מה עומד מאחורי המדיניות הזו, ושם הודו: "בוחנים את זה".

אריק, אב לבת 14 שהחלימה מקורונה לפני שבועיים, אמר בשיחה עם N12: "תמיד אמרו שמחלימים לא צריכים לעשות בדיקה לפני שהם טסים לחו"ל כי הנגיף עלול להופיע להם בבדיקות. אז למה עכשיו פתאום שולחים אותם להיבדק? בתחילת הקורונה הרי חולים נשארו שבועות ארוכים בבידודים, כי הם יצאו שוב ושוב חיוביים בבדיקות קורונה. לא הבנתי את הקטע הזה שמחלימים צריכים להיבדק שוב. אם הבת שלי תצא חיובית אחרי בדיקה כזו שוב לא אכניס אותה לבידוד - זה נראה לי קצת הזוי. משרד הבריאות במשך חודשים אמר את ההפך".

פרופ' נדב דוידוביץ', ראש בית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת בן-גוריון וחבר בקבינט המומחים, קרא לשנות דיסקט: "הסיפור כרגע מאוד מורכב. אני מעריך שבשבוע הקרוב נצטרך לשנות ובעצם לקצר ולבטל חלק מהבידודים - בוודאי של מחלימים. הנושא עדיין נמצא בדיונים וממתינים למידע אפידמיולוגי נוסף כדי להבין בדיוק מה הסיכון להדבקה".

"נצטרך בקרוב לשנות את כל נושא הבידודים והבדיקות מכיוון שהעומס הוא אדיר", הוסיף פרופ' דוידוביץ'. "כל ההיגיון שעומד מאחורי מניעת ההדבקה מאבד את יעילותו לנוכח העומס הכבד. יש הבדל בין מחלים שחווה סימפטומים, למי שאין לו תסמינים. השינוי צריך לבוא בקרוב ונערכים על כך דיונים כעת. ההחמרה של ההנחיות נעשתה מלכתחילה בניסיון למנוע את כניסת האומיקרון אבל עכשיו כשהווריאנט נמצא בכל מקום, עלינו לשנות גישה".

ד"ר יותם שנהר, מנהל אגף המעבדות של קופת החולים "לאומית", טען שיש צורך לשנות את המדיניות הקיימת: "בוודאי שאין שום סיבה לבדוק מחלימים ללא סימפטומים. אני חושב שבמצב הנוכחי הניסיון להשתמש בבידודים נועד לכישלון. עלינו לעבור למצב שבו אנחנו בודקים סימפטומים ואוכלוסיות בסיכון".

לדבריו, "עברנו מזמן את הנקודה שבה אנחנו יכולים לקטוע את שרשראות ההדבקה ולשלוט בקצב התחלואה. כעת, הדבר הנכון הוא להתנהג עם הקורונה כמו עם כל מחלה אחרת: לבדוק מי שחווה תסמינים או נמצא בסיכון, היתר לא צריכים להיבדק או להשתמש בבדיקות ביתיות ולשמור על הכלל שלא להגיע חולים לבית הספר או למקום העבודה".

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "בדיקת אנטיגן נועדה לבדוק מחלה פעילה. לאור זאת, בשלב זה, גם מחלימים 'טריים' נדרשים לבצע בדיקת אנטיגן. בדיקת PCR, לעומת זאת, מזהה נוכחות וירוס ומחלימים טריים עשויים להימצא חיוביים בבדיקת PCR, בעוד שבבדיקת אנטיגן הם יימצאו שליליים. בשל גל האומיקרון והתחלואה העולה, קיימת גם החלמה מאומיקרון ומשרד הבריאות בוחן את הנושא לעניין מחלימים טריים מאומיקרון".