"לתת להורים לבדוק את הילדים - שקר אחד גדול": מתווה החינוך החדש של הממשלה, שאושר בשבוע שעבר, הגיע בניסיון למנוע את מכת הבידודים הבלתי נגמרת במערכת החינוך. המדיניות תיכנס לתוקפה ביום חמישי - אז ההורים יבדקו את ילדיהם בבדיקת אנטיגן ביתית פעמיים בשבוע, בימים ראשון ורביעי לפני ההגעה לבית הספר. אלא שלא כל ההורים מתכוונים לעמוד בדרישה של הממשלה: חלקם מתכוונים "לדלג" על השלב הזה ולשלוח את ילדיהם לבית הספר ללא תוצאה של בדיקה שלילית. בשיחה עם N12 כמה מהם מספרים על תחושות התסכול ומותחים ביקורת על המתווה שהציגו ראש הממשלה בנט, שרת החינוך שאשא ביטון ושר הבריאות הורוביץ.

"אני לא מתכוון לערוך בדיקות לילדים שלי", אמר עמיחי (שם בדוי), אב לתלמידים, בשיחה עם N12. "זה שנותנים להורים לבדוק את הילדים שלהם זה שקר אחד גדול. אם הקורונה מסוכנת באמת לילדים, אז מה לגבי כל שאר ימות השבוע? תחליטו. למה לבדוק רק בראשון ורביעי?" הוא הוסיף עמיחי. "זה תלוש מהמציאות ההנחיה הזו - או שלא יעשו בכלל או שיעשו כל יום בדיקות".

תלמידים מגיעים לבית ספר בתל אביב, ארכיון (צילום: אבשלום שושני, פלאש/90 )
צילום ארכיון | צילום: אבשלום שושני, פלאש/90

לדברי עמיחי, אי-אפשר באמת לסמוך על ההורים מבחינת ביצוע הבדיקות: "מה לגבי הורים שלא דוברים אמת ולא יעשו את הבדיקות? אז אני אומר במפורש, אני לא מתכוון לעשות שום בדיקות. יש אנשים שיגידו לך שהם כן עושים את הבדיקות ושולחים ככה לבית הספר, אבל יש אנשים שמדברים אחד בפה ואחד בלב. אי אפשר לסמוך על הדבר הזה. זו גזרה שהציבור לא יכול לעמוד בה, ולכן היא פשוט לא מקוימת. ההנחיות לא מסודרות ורק מבלבלות את הציבור".

גם חמוטל (שם בדוי), אימא לשלושה תלמידים במערכת החינוך, מתחה ביקורת על המתווה: "זה לא ברור ולא הגיוני כל-כך. אני חושבת שהבדיקות האלה הן בעיקר כסת"ח. אנשים רוצים להרגיש טוב עם עצמם שהם רואים שילדים באים עם בדיקה שלילית וזהו. הממשלה בעיקר רוצה לסמן 'וי' על המתווה הזה כדי לנסות ולהחזיר בכוח את הילדים לבתי הספר". גם חמוטל, כמו הורים אחרים, לא מתכוונת לבדוק את ילדיה: "המתווה והבדיקות האלה מעמידים אותנו בסיטואציה לא פשוטה מול הילדים שלנו, מול הקהילה שאנחנו נמצאים בה, מול הכיתה, מה שזה לא יהיה. אני לא רוצה לגרום לילד שלי לשקר".

בית ספר, קורונה, תלמידים, מורה, כיתה (צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90 )
צילום ארכיון | צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90

"התישו אותנו ויש פה טרפת", אמרה מרים (שם בדוי), אימא לשני ילדים במערכת החינוך. "אין היגיון בבדיקות האלה ואין מטרה. אם הווירוס לא פוגע מאוד בילדים, אז תנו לילדים לחיות עם הווירוס. אין טעם לבדוק אותם פעמיים בשבוע ולהתיש גם אותם. אם גם ככה אין בידודים - תניחו לנו ולילדים, כמו כל נגיף". עוד הוסיפה האם: "גם כשיש להם צינון אנחנו לא רצים כל יומיים לקופת חולים לראות מה מצבם".

משרת החינוך נמסר בתגובה כי "ד"ר יפעת שאשא ביטון, פעלה לבטל את הבידודים, כדי להמשיך ולהבטיח לתלמידים רצף למידה ומענים בתוך מוסדות החינוך. לאור זאת נקבע מתווה חדש שהתקבל על ידי ראש הממשלה יחד עם גורמי המקצוע של משרד הבריאות המהווה בשורה בעבור ההורים והתלמידים".

"לאורך השבועות האחרונים המדינה הביעה אמון וסמכה על אזרחי ישראל שיפעלו בהתאם למתווה הבדיקות שנקבע. משרד החינוך בוודאי שסומך על ציבור ההורים שיבצע גם הוא את הבדיקות כדי להבטיח את רצף הלימודים של ילדיהם וגם את בריאותם".

ממטה ההסברה למאבק בנגיף הקורונה נמסר כי "מתווה הבדיקות והבידודים החדש במערכת החינוך נועד להקל על ההורים וילדיהם ולאפשר, ככל שניתן, שגרת לימודים בריאה. זאת כביטוי למדיניות חיים לצד הקורונה. משרד הבריאות רואה באחריות הפרט חלק בלתי נפרד במימוש מדיניות זו, ועל כן מצופה מההורים לבצע את הבדיקות לילדיהם בהתאם להנחיות, ובמידה ויימצאו מאומתים להשאירם בבית".

"הורה שיבחר שלא לפעול בהתאם להנחיות ולא יבצע את הבדיקות, פוגע לא רק בילדיו אלא גם בסובבים אותם, ומזיק למאמץ הלאומי לגבור על הנגיף ולשמור על חיי שגרה תקינים בישראל".