אסתר בת שבע חלפון ז"ל, בת 58, הלכה לעולמה במחלקת הקורונה בבית החולים לניאדו בנתניה ביום שישי בשבוע שעבר. סיבת המוות: צינור ההנשמה התנתק ואיש לא שם לב לכך. בני משפחתה שקיבלו את הבשורה על מותה בהפתעה גמורה דורשים כעת תשובות מבית החולים, שמצדו הודיע שהחל בתחקור של האירוע הטרגי.

אסתר הייתה מאושפזת במשך כחודש וחצי בגלל דלקת ריאות, ונדבקה בקורונה בבית החולים. בימים האחרונים לחייה היא הסתייעה במכונת הנשמה, שהזרימה חמצן דרך צינור שמחובר לקנה הנשימה שלה. "הגיעו לתת לה תרופות, ומצאו אותה בלי רוח חיים, עם הצינור בחוץ", הוקלט אחד מהרופאים מסביר לבנה, ניר מחלוף. "היא הוציאה את הצינור, זה מה שאנחנו חושבים".

הרופא הוקלט: "כואב לי בלב, אבל אין מה לעשות"

"קיבלתי הודעה מדודה שלי, שאימא שלי נפטרה ולא הבנתי למה כי הרופאים אמרו שאימא עוברת את הקורונה, והיא יצאה מהטיפול הנמרץ", סיפר ניר ל-N12. "הגעתי לבית חולים גם ופגשתי את הרופא, ואמרתי לו בבכי שזה פשוט לא פייר, והוא אמר לי – אתה צודק, אין לי מילים".

כך נשמעה השיחה שקיים ניר עם הרופא:

ניר: "אבל למה קורים דברים כאלה? למה?".

רופא: "כי קורה. כי קורה. כי, לא יודע למה... לצערי הרב, לצערי הרב".

ניר: "אני באתי כל יום לפה".

רופא: "לצערי הרב - זה קורה... זהו. אני נותן לך את כל הכבוד, זה כואב לי ללב, אבל אין לי מה לעשות כי אין לי תשובות".

חולה שמחובר למכונת הנשמה אמור להיות תחת השגחה מוקפדת במיוחד, כדי לזהות תקלות כאלה בזמן אמת. במקרים רבים הרופאים קושרים את ידי המטופלים המונשמים כדי שלא יוכלו למשוך את צינור ההנשמה.

צינור ההנשמה התנתק ואסתר מתה
אסתר מאושפזת

"חשוב שתדע, שששת השבועות קודם, היא הייתה קשורה", מציינים ניר ואביבה, אחותה של אסתר ז"ל. "היא הייתה קשורה בטיפול נמרץ. שאלנו אותו – למה לא קשרו אותה? איפה המוניטור?".

בשיחה שקיים הרופא עם ניר, הוא לא ידע להסביר מדוע אימו לא הייתה קשורה:

ניר: "אבל למה היא לא הייתה קשורה עם הידיים?" .

רופא: "אני לא יודע!"

ניר: "היה מוניטור, למה זה, זה לא מצפצף?".

רופא: "זה לא מצפצף, שוב".

ניר: "למה? בטיפול נמרץ זה מצפצף אם לא מגיעים!"

רופא: "בטיפול נמרץ זה בטיפול נמרץ, היא הייתה בחדר רגיל, זה לא מצפצף!"

ניר: "כמה זמן אבל עבר מהרגע שהיא הוציאה?"

רופא: "אם אתה רוצה, תבדוק עם ביטחון את המצלמות".

בבתי החולים מאושפזים יותר מ-1,200 חולי קורונה קשים, והעומס הוא הכבד ביותר מאז פרוץ המגיפה. "זה מקרה קשה שלא היה צריך לקרות, אבל זה ביטוי ממשי למצוקה שחווים היום בתי החולים כתוצאה מעומס של חולי קורונה קשים, ששואבים את תשומת הלב של המטפלים", מציין ד"ר עדי ניב יגודה, מומחה למדיניות בריאות.

בני משפחתה של אסתר ז"ל (צילום: N12)
ניר מחלוף ואביבה מחפוד | צילום: N12

העומס בבתי החולים כמובן שאינו יכול להצדיק מקרים כאלה, אבל המצוקה היא קשה, וקרוב לוודאי שישנם עוד לא מעט אירועים כאלה, בכל בתי החולים, שאינם מדווחים.

מבית החולים לניאדו נמסר בתגובה: "אנו משתתפים בצערה של המשפחה. בימים אלו מתקיים תחקיר מעמיק על פרטי המקרה - תוצאותיו יעברו כמקובל למשרד הבריאות.

"נציין כי במשך מספר שעות באותו יום שהה איש צוות בחדרה של המנוחה לצורך השגחה על המטופלת השנייה בחדר. זמן קצר לפני האירוע עזב איש הצוות את החדר, היות ולא היה צורך בהמשך הנוכחות שלו. מצב המטופלת היה תקין וכן לא נראו כל סימנים המעידים על מצוקה של המנוחה.

"בית החולים לניאדו מתמודד עם כמות גדולה מאד של מטופלים במהלך הגל החמישי, רק לאחרונה נאלצו 13 מטופלים להמתין שעות ארוכות בחדר המיון, עד שהתפנה מקום עבורם במחלקת קורונה. צוות בית החולים, יחד עם כלל צוותי הרפואה והסיעוד במדינת ישראל, עושה מעל ומעבר כדי להעניק טיפול מיטבי למטופלים בתקופה קשה זו".