נכון להיום יש כ-700 חולים בישראל ב-BA2, הווריאנט החדש של נגיף הקורונה. אך לצד תת הזן המדובר, בעולם כבר צץ בימים האחרונים תת זן נוסף של הנגיף, כרגע שמו BA1.1. "זן זה מאוד דומה לאומיקרון שאנחנו מכירים אבל הוא רכש מוטציה דווקא מה-BA2", מעריך פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת בר אילן וחבר הוועדה המייעצת לניסויים קליניים בחיסוני קורונה. "אנחנו רואים במספר מדינות באירופה תחרות בין הזנים האלה בהתפשטות מהירה".

ההערכה של פרופ' כהן היא כי הווריאנט החדש עדיין לא הגיע לישראל. "גם אם הגיע לארץ, בגלל שהוא מאוד דומה לאומיקרון יכול להיות שלא יסתכלו יותר מדי על הזן הזה. אנחנו רואים אותו עולה כרגע בצרפת, עם כ-15% מהמקרים שם".

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

כמה הווריאנט החדש מדביק?

"זה זן ממשפחת האומיקרון שמדבק עוד יותר, אבל הנתונים מראים שהוא לא גורם לתחלואה קשה יותר", אמר אתמול פרויקטור הקורונה, פרופ' סלמאן זרקא על תת הזן BA2. אך על פי כהן, מדובר במספרים גבוהים בהרבה. "ההערכה היא שיש הרבה יותר נדבקים, בערך עשרה אחוז מהרצפים לפחות, עשרה אחוז מההדבקה בארץ כשחלק זה תחלואה מיובאת, אולם חלק מזה פשוט מסתובב בארץ.

BA2 התחיל בדרום אפריקה כבר בחודש נובמבר, זהו צאצא של האומיקרון, כאשר יש לנו את ה BA1, BA2 ו-BA3, שלושת הזנים של אומיקרון. יש לווריאנט 30 מוטציות שונות מהזן המקורי, שזה המון. הוא ככל הנראה מדבק יבשיעור של 30 עד 50 אחוז יותר מהאומיקרון שאנחנו מכירים. ה BA2 שולט בדנמרק, שם הוא החליף לגמרי את האומיקרון המוכר לנו ועלה מאוד באנגליה, פיליפינים, נפאל והודו".

חולה קורונה מאושפז בבית החולים בילינסון (צילום: יוסי אלוני, פלאש/90 )
חולה קורונה מאושפז בבית החולים בילינסון | צילום: יוסי אלוני, פלאש/90

האם מי שנדבק באומיקרון עתיד להידבק גם ב-BA2?

"מה שקובע האם תידבק או לא מחדש, זה האם אתה פוגש זן שהוא מאוד שונה מזה שחלית בו. אנחנו יודעים על אנשים שחלו בדלתא ועכשיו חולים באומיקרון, או שחלו בעבר באלפא ועכשיו באומיקרון", הוא מסביר, "ככל שהשוני גדל, כך מערכת החיסון מתייחסת אליו כווירוס חדש. 

בצורה מאוד נקודתית יש רמזים ודיווחים, למשל מדנמרק, שזה יכול לקרות וניתן להידבק גם ב BA2. אבל לא מדובר בהדבקה מאסיבית. לאור זה שהאומיקרון מאוד טרי, קשה להאמין שתהיה תחלואה משמעותית באוכלוסייה ב- BA2. זה לא נשמע סביר. בהערכה זהירה ניתן להניח שבשבועות הקרובים, יתכן שגם חודשים, לא נראה חולי אומיקרון נדבקים ב BA2. אבל חשוב לזכור שיש פה דינמיות".

צעירה ישראלית מקבלת את מנסת החיסון השלישית (צילום: פלאש/90 )
צעירה ישראלית מקבלת את מנסת החיסון השלישית בקופת חולים כללית | צילום: פלאש/90

יעילות החיסון מול הווריאנטים החדשים

פרופ' כהן מבקש להרגיע: "וריאנטים תמיד היו ויהיו. במיוחד כאשר יש הדבקות המוניות אז כל אחד מאתנו יכול להיות מכונה של וריאנטים. מה שכן צריך להסתכל עליו, זה הנושא של מחלה קשה וכרגע אנחנו רוצים להיות מעודדים. לפי הנתונים של דנמרק בכל הקשור ל-BA2, אין שוני במחלה הקשה מהאומיקרון. יש נתונים שהתקבלו לפני כמה ימים מאנגליה, המלמדים שהחיסון מראה קצת יותר יעילות מול ה-BA2 מאשר מול האומיקרון. ראו שלאומיקרון יש בערך 63% הגנה ול BA2 יש בערך 70% הגנה".