מבצע החיסונים הישראלי החל כהצלחה גדולה, אבל ככל שחולף הזמן נראה שהיענות הציבור הולכת ודועכת. על אף קריאות חוזרות ונשנות של בכירי הממשלה ומשרד הבריאות לצאת ולהתחסן, נתוני הימים האחרונים מעידים יותר מתמיד עד כמה האזרחים נוטשים את תחנות החיסון.

כעשרות אלפי ישראלים התחסנו בכל יום בתחילת חודש ינואר. בימים האחרונים צנח הנתון היומי לכמה אלפים בלבד. כך למשל אתמול (יום שני), 8,370 ישראלים בלבד התחסנו בתחנות החיסון – 70% מהם במנה הרביעית, ורק מעטים התחסנו בבוסטר או במנת החיסון הראשונה. בשבת התחסנו כאלף בני אדם, מתוכם – רק 61 התחסנו במנת החיסון הראשונה.

מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' נחמן אש עדכן כי בתוך שבועיים צפויות להיזרק לפח אלפי מנות חיסון של חברת 'פייזר' שיגיעו למועד תוקפם. הבוקר הודיעה פייזר כי ניתן לדחות את תאריכי התפוגה לחיסוני מבוגרים ב-14  ימים נוספים, כל עוד יישמרו בתנאי קירור מתאימים. הרוקחים הראשיים בקופות החולים הונחו כיצד לנהוג עם החיסונים שתוקפם הוארך, אך חשוב להדגיש כי המלאי שתוקפו הוארך אינו מתאים לילדים מתחת לגיל 12.

בעולם: עוקפים את ישראל בשיעור ההתחסנות

מדינת ישראל כיכבה בעבר בצמרת שיעור ההתחסנות העולמית, אלא שביטול התו הירוק בשילוב עם הירידה בשיתוף הפעולה בציבור עם מבצע החיסונים הוביל להידרדרות במדד העולמי. מהשוואה שנערכת באתר Our World in Data עולה כי בחסות גל האומיקרון – יותר ויותר מדינות עוקפות את ישראל בשיעור ההתחסנות.

הממוצע העולמי עומד על 128 מנות חיסון לכל 100 איש. בישראל הנתון גבוה מהממוצע - ומגיע ל-192 מנות חיסון לכל 100 איש. קובה היא המובילה העולמית בהשוואה זו עם 303 חיסונים לכל 100 איש. אחריה ברשימה: צ'ילה, דנמרק, סין, צרפת, בריטניה וגרמניה - כולן עם נתונים גבוהים יותר מישראל.

מבצע החיסון במנה השלישית, שהחל בישראל מוקדם מיתר המדינות, עדיין מביא אותנו לככב בראש הטבלה, אך בצ'ילה ובדנמרק כבר הצליחו לעקוף את ישראל. אוכלוסיית דנמרק עומדת על כ-6 מיליון ועל כן יש לה יתרון מבחינה מספרית. עם זאת, המבצע שם החל באיחור, ובכל זאת ההיענות הייתה גבוהה יותר ביחס לזו שבישראל. בצ'ילה חיים 19 מיליון בני אדם, והמדינה הובילה את קצב ההתחסנות גם בגלי התחלואה הקודמים.

"הנתון שכולם צריכים להכיר"

ד"ר זאב פלדמן יו"ר ארגון רופאי המדינה ומ"מ יו"ר ההסתדרות הרפואית התייחס למצב ואמר: "לא מובן לי הפער והנתק בין העובדות הברורות על היעילות והבטיחות של החיסון, לבין העובדה שבסופו של יום עם ישראל מתחסן בשביל 'תו ירוק' ולא בשביל להגן על החיים. אנשים ברחבי העולם מבקשים להתחסן, בארה"ב - מיליוני ילדים התחסנו וכעת ה-FDA צפוי לאשר חיסון גם לבני 5 ומטה".

התו הירוק בוטל במרבית המקומות רק השבוע, אך הידיעות על כוונת הממשלה לעשות הזאת נפוצו עוד קודם לכן. לדבריו של ד"ר פלדמן, למהלך הייתה השפעה דרמטית על המוטיבציה להתחסן: "היום ברור שגם בגל האומיקרון, המחוסנים מוגנים פי עשרה מתמותה, זה נתון שכל אזרח צריך להפנים ולפעול על פיו. בקרב ילדים, המחלה מקורונה תהיה לרוב קלה, אך חלקם יסבלו מתסמונת דלקתית רב-מערכתית ומתופעות 'לונג-קוביד' ולכן יש חשיבות להתחסן".

קורונה חיסון רביעי (עיבוד: אבשלום שושני, פלאש 90)
קורונה חיסון רביעי | עיבוד: אבשלום שושני, פלאש 90

היכן נמצאות נקודות התרופה? ד"ר פלדמן עונה: "אני חושב שיש חלקים בציבור שלא מתחסנים מפני שהחיסונים לא מספיק מונגשים עבורם - כמו למשל אוכלוסיות במצב סוציואקונומי נמוך, או היכן שיש מחסום של פערי תרבות. גם השפעת מתנגדי החיסונים ברשתות החברתיות עושה את שלה. הקמפיינים לעידוד ההתחסנות חוזרים על עצמם ועשויים 'לשעמם' את הציבור, אבל אני לא חושב שזה פגע במוטיבציה. על כל אחד לעשות את ההשתדלות האישית שלו לשמור על הבריאות".