בבית החולים שיבא פרסמו נתונים עדכניים מהמחקר על החיסון הרביעי, וסיפקו תמונת מצב מאכזבת. החיסון הרביעי נמצא בעל יעילות נמוכה מול וריאנט אומיקרון. המנה הרביעית הגבירה את הנוגדנים פי חמישה וסיפקה הגנה מפני הזנים הקודמים של הקורונה, אך לא נמצאה יעילה נגד הווריאנט החדש. "אין פה שחור ולבן ואנחנו לא מופתעים מהתוצאות", אמר הבוקר (שלישי) מנכ"ל משרד הבריאות נחמן אש. "ההגנה מתחלואה קשה עדיין קיימת בזכות החיסון הרביעי ולכן אני קורא לציבור לבוא ולהתחסן".

סיקור נרחב של מגפת הקורונה ב-N12:

• המתווה שיאפשר למאומתים בעבודות חיוניות לצאת מבידוד

• כאוס במשרד הבריאות: "ההמתנה לתוצאה תהיה ארוכה"

• הבידוד קוצר, ההנחיות עודכנו: כל מה שצריך לדעת

הממצאים הללו הציתו מחדש את הדיון בנוגע לנחיצות של מנה נוספת. "אין טעם להרחיב את החיסון הרביעי ליתר אוכלוסיית ישראל", אמר פרופ' אורן צמחוני, חבר הצוות לטיפול במגפות ומנהל היחידה למחלות זיהומיות במרכז הרפואי קפלן. "כרגע לא צריך להרחיב את מתן הבוסטר הנוסף ומנגד אין סיבה להפסיק עם החיסון הרביעי לבני שישים ומעלה, מפני שהחיסון בטוח ולכן אין מה להפסיד מתוספת הגנה".

מסיבת עיתונאים משרד הבריאות (צילום: שלו שלום, TPS)
מנכ"ל משרד הבריאות נחמן אש, ארכיון | צילום: שלו שלום, TPS

אז האם צריך להמתין לחיסון מותאם לזן החדש? פרופ' צמחוני סבור שלא: "ברגע שיהיה חיסון מותאם לאומיקרון - ההתפרצות כבר תהיה מאחורינו. מה שיעצור את ההתפשטות זה חומה משולבת של מחלימים ומחוסנים. אין מה לחכות לחיסון מותאם כי זה לא רלוונטי במיוחד. עד שיהיה יחלפו לפחות חודשיים וזה כבר לא יהיה רלוונטי".

פרופ' דרור מבורך, מנהל מחלקת הקורונה בהדסה, טען שיש להסתמך בשלב הזה על הזיכרון החיסוני שלנו. "הטלתי ספק בחיסון הרביעי כבר בהתחלה מכיוון שזו לא השיטה וברפואה צריך להמתין למידע", אמר. "ברור שלאחר מתן חיסון יש עלייה בנוגדנים וטבעי שתוך זמן קצר תהיה ירידה מפני שכך הגוף עובד. קיים זיכרון חיסוני שלא נמדד בנוגדנים ולכן אין טעם להתחסן מחדש בכל ארבעה חודשים אלא לסמוך על הזיכרון החיסוני של הגוף".

יחד עם זאת, גם לדבריו אין סיבה לעצור את ההתחסנות לקשישים: "אפשר להמשיך במבצע אך לטעמי אין צורך לחסן את הצוותים הרפואיים במנה נוספת".

פרופ' גליה רהב, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות בבית החולים שיבא תל-השומר אמרה ל-N12: "מוקדם לבוא ולהגיד: 'החיסון הרביעי לא יעיל'. מצד שני, כרגע אכן אין צורך להרחיב לקבוצות נוספות. החיסון הרביעי עדיין חשוב לאוכלוסיות הסיכון כדי למנוע תחלואה קשה".

לאחר שהשתתפה בעצמה במחקר, הנוגדנים של פרופ' רהב זינקו פי עשרה. "במקרה שלי הייתה עלייה יפה אבל גם אם רמת הנוגדנים לא עלתה כפי שצריך, יש עדיין תרומה מסוימת", ציינה. "המחקר מראה על הדבקות גם בקרב מי שקיבלו את החיסון הרביעי אבל אני לא מכירה אף חולה קשה שחוסן במנה הרביעית. עוד אין נתונים מספקים וכדאי להמתין לנתוני האמת של חצי מיליון המחוסנים במנת הבוסטר הנוספת".

הנתונים מעלים סימני שאלה לגבי העתיד. האם נידרש להתחסן שוב בעקבות התפרצות של וריאנט חדש? פרופ' מבורך הסביר: "אם יתגלה וריאנט חדש נבדוק במעבדה מה יכולת הניטרול של הנוגדנים הקיימים כלפי אותו וריאנט. לאחר הבדיקה יהיה ניתן לקבוע את הצורך בחיסון ולהחליט מתי יש סיבה לעורר את 'תאי הזיכרון' לנגיף ולייצר נוגדנים חדשים. במידה ויגיע וריאנט חדש שהחיסון יימצא יעיל כלפיו - נרצה לחסן שוב באופן מידי. אבל המצב הנוכחי כרגע בישראל הוא שקיימת הגנה טובה מול אומיקרון בזכות החיסון השלישי והדבר מתבטא בכך שבמרבית המקרים ישנה מחלה קלה בלבד".