נתוני המאומתים יהיו פחות אמינים - משרד הבריאות ייאלץ להסתמך על בתי החולים: מתווה הבדיקות החדש ייכנס מחר (שישי) לתוקף ובעקבותיו עשרות אלפי ישראלים יבצעו בדיקות קורונה ביתיות במקום בתחנות הדיגום הארציות. המשמעות תהיה, בין היתר, השפעה על נתוני התחלואה המדווחים למשרד הבריאות.

פרופ' רן בליצר, ראש קבינט המומחים ומנהל מערך החדשנות בשירותי בריאות כללית, סבור שהשינוי במדיניות הבדיקות הוא כורח המציאות: "הגענו למיצוי יכולת הבדיקות הארצית אבל אחת ההשלכות של השינוי היא שלא נדע במדויק את תמונת התחלואה בישראל ונצטרך להסתמך יותר על דיווחי בתי החולים. זה מה שהוביל אותנו לייצר תעדוף: נרצה לזהות מוקדם ככל האפשר אוכלוסיות בסיכון כשהן נדבקות כדי לאפשר לתת להן טיפול מונע ומציל חיים בחלון הזמנים הצר שבין התסמינים להופעת מחלה משמעותית".

סיבה נוספת שחייבה את השינוי במדיניות הבדיקות היא מחלות ויראליות נוספות שהתפשטו בעונת החורף ומבלבלות את הנבדקים. "כעת מתרחשים שלושה גלי תחלואה בו זמנית: אומיקרון, דלתא ושפעת", מסביר פרופ' בליצר. "שלושתם מכבידים על מערכת הבריאות אבל רק האומיקרון מתפשט בקצב שיא שלא הכרנו בעבר. הנעלם הגדול הוא מה יהיה יחס ההמרה בין הנדבקים למספר המאושפזים במצב קשה".

ד"ר עדי ניב-יגודה, מומחה למדיניות בריאות וחבר קבינט המומחים של "מגן ישראל', מעריך: "אין ספק שברגע שחלק משמעותי מהציבור יעבור לביצוע בדיקות ביתיות זה עשוי לייצר עיוורון ביחס לממדים האמיתיים של התפשטות התחלואה. הכול תלוי בשאלה האם הציבור ייענה להנחיה לגשת לבדיקה מוסדית במקרה של תשובה חיובית. מספר המאומתים נתן לנו תמונת מודיעין על מצב התפשטות המגפה וייתכן שכעת נאבד את הכלי הזה".

ביקורת נוספת על המתווה היא שבדיקות הקורונה הביתיות עולות כסף ובמקרה של צורך בשימוש לעתים תכופות - מדובר בעול כלכלי. תנועת "עומדים ביחד" מותחת על כך ביקורת. "המדיניות החדשה של הבדיקות היא מדיניות לעשירים בלבד", אומר אלון לי גרין, מנהל ארצי שותף של התנועה. "הורוביץ וליברמן שוב קובעים שמי שיש לו כסף יהיה פטור מלעמוד בתור, מלהפסיד ימי עבוד ומלהסתכן במחלה. בסירובם להשקיע כסף במתחמי בידוק נוספים - השרים מיישמים מדיניות אכזרית של איש איש לנפשו שמפקירה את המוחלשים".

כאמור, משרד הבריאות הודיע אתמול על מתווה בדיקות חדש במקרה של חשיפה למאומת לקורונה. לפי המתווה, שייכנס לתוקף ביום שישי הקרוב, בני 60 ומעלה ואוכלוסיות בסיכון שייחשפו למאומת יידרשו לבצע בדיקת PCR, ואילו היתר יידרשו בבדיקת אנטיגן. מחוסנים יוכלו לבצע בדיקה ביתית, ולא מחוסנים יצטרכו בדיקת אנטיגן מוסדית.

מתווה הבדיקות החדש למעשה מפריד לראשונה בין בני 60 ומעלה ואוכלוסיות בסיכון לבני 60 ומטה ללא מחלות רקע. מחוסנים שבאו במגע עם מאומת וייצאו שליליים בבדיקת האנטיגן - יוכלו לחזור לשגרה בלי להיכנס לבידוד. לא מחוסנים שקיבלו תוצאה שלילית בבדיקת האנטיגן יידרשו ל-7 ימי בידוד ובדיקה נוספת ביום השביעי. במקרה של תוצאה חיובית, גם מחוסנים וגם לא מחוסנים יידרשו בבידוד של 10 ימים, ויציאה ממנו תתאפשר רק אחרי אישור מרופא המשפחה וקבלת תעודת מחלים.

"אנחנו מתאימים את הצעדים למצב החדש", אמר שר הבריאות, ניצן הורוביץ, במסיבת עיתונאים שכינס לרגל השינוי במערך הבדיקות. "גל האומיקרון מתנהג שונה ומחייב אותנו לשינוי תפיסה מסוים. העיקרון המנחה כאן הוא הגנה מיוחדת על הקבוצות שבסיכון גבוה יותר לחלות במחלה קשה". אנחנו בוחנים נתונים ומציאות בשטח. נתרגל בימים הקרובים לבדוק את עצמנו. זה יאפשר לשמור משק פתוח. יש מספיק תרופות, אין מה להיכנס ללחץ".