פריצת דרך נוספת? צוות מחקר אמריקני דיווח כי הוא הצליח ככל הנראה לרפא אישה מנגיף ה-HIV, הנגיף אשר עשוי לגרום להתפרצות מחלת האיידס לאחר ההדבקה - כך לפי דיווח ב-NBC. אחרי ששלושה גברים הראו בעבר תוצאות דומות - מדובר בפעם הראשונה שבה אישה מצליחה, אולי, להירפא מהווירוס בעזרת פרוצדורה מתקדמת שמבוססת על השתלת מח עצם.

לאור התוצאות המעודדות, החוקרים הביאו תקווה שעשרות אנשים בשנה יוכלו לקבל טיפול דומה. עם זאת, מומחים שבדקו את המדדים של האישה שנרפאה, הדגישו כי זוהי רק אופטימיות זהירה והם מעדיפים את המילה "הפוגה" על פני "החלמה".

הטיפול מתאים רק למעטים - חולי סרטן שאינם לבנים

לצד ההתרגשות, ההליך הרפואי שעומד מאחורי הטיפול כולל למעשה "החלפה" של מערכת החיסון של החולה - ולכן מאושר בשלב זה רק לטיפול בחולי סרטן שעוברים כימותרפיה. על פי ההסבר שנתנו המומחים, תהליך כולל תחילה הרס של מערכת החיסון הקיימת באמצעות טיפולי כימותרפיה ולעתים גם הקרנות - והתקווה היא שגם תאי החיסון שעדיין כוללים את הנגיף יחוסלו.

ערכה עצמית לבדיקת HIV (צילום: רויטרס)
בדיקת HIV עצמית | צילום: רויטרס

לאחר מכן, מושתלים בחולה תאי גזע דרך דם טבורי שנלקחו מתורם שאצלו התגלה עמידות טבעית נדירה מפני נגיף ה-HIV. אם התהליך הזה עובר בהצלחה, הגוף זוכה בעצם בחסינות מפני הנגיף וגם אם נותרו עותקים של הזיהום - הם לא יכולים לפגוע בתאי החיסון החדשים.

המוטציה שמספקת למערכת החיסון הגנה מפני HIV נמצאת בעיקר באנשים ממוצא צפון אירופי, והשתלת התאים מתאפשרת רק בקרב אנשים שאינם לבנים. עם זאת, במקרה הזה המטופלת זוהתה כבעלת "מוצא מעורב", ובכל זאת הייתה מתאימה להשתלה - מה שעשוי להעיד על מאגר רחב יותר של מושתלים אפשריים.

"הצטברות של ניצחונות חוזרים בריפוי HIV ממשיכה לספק תקווה", אמר ל-NBC קרל דיפנבאך, מנהל חטיבת האיידס במכון הלאומי לאלרגיה ומחלות זיהומיות בארצו הברית. "חשוב שנמשיך להיות הצלחה בקו הזה".

מסכת ייסורים וביורוקרטיה. אילוסטרציה (צילום: 123RF‏)
התהליך מצריך כימותרפיה, ולכן מתאים רק לחולי סרטן (ארכיון) | צילום: 123RF‏

מועדון מצומצם

המקרה הראשון שבו הצליחו הרופאים לעשות שימוש בשיטה היה עם המטופל טימותי ריי בראון האמריקני, שאובחן עם לוקמיה מיאלואידית חריפה (AML). האסטרטגיה הטיפולית פורסמה בשנת 2008 וככל הידוע סייעה לריפוי של שני גברים נוספים, אך מאז היו גם מקרים רבים שבהם נכשלה.

"המטופלת הניו יורקית", כפי שמכנים את האישה שככל הנראה החלימה כעת, אובחנה עם HIV ב-2013 ולוקמיה ב-2017. המטופלת, שמתאורת על ידי החוקרים כאישה בגיל העמידה, נכנסה למועדון מצומצם שכולל שלושה גברים שמומחים ריפאו לכאורה מ-HIV. בנוסף, עד היום ידוע גם על שתי נשים שמערכת החיסון שלהן ניצחה באופן יוצא דופן את הנגיף.

אילוסטרציה (צילום: רויטרס)
הסרט האדום מסמל את המודעות לאיידס | צילום: רויטרס

המומחים מדגישים כי מדובר בהליך "קטלני, רעיל ולא אתי" לכל מי שאין לו סרטן. "זוהי עדיין לא אסטרטגיה ישימה לכולם, אלא רק לקומץ ממיליוני האנשים שחיים עם HIV", אמרה ל-NBC ד"ר דבורה פרסו, מומחית למחלות זיהומיות בילדים בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס.