רופאים בישראל, שעומדים בחזית המאבק בקורונה ואינם חברים בצוות לטיפול במגפות, הביעו זעם רב הבוקר (חמישי) בעקבות התחקיר של יואב אבן שפורסם ב"מהדורה המרכזית" - ולפיו מרבית חברי הצט"מ, שקיבלו את ההחלטה להמליץ על החיסון הרביעי לקורונה, אינם רופאים. הרופאים הביעו פליאה על הרכב הצוות שנקבע, שכולל בין היתר: יועץ משפטי, קצין הביטחון של משרד הבריאות, ארבעה וטרינרים וקציני צבא.

פרופ' דרור מבורך, מנהל מחלקת הקורונה בבית החולים הדסה עין-כרם, מתח ביקורת על ההתנהלות: "אני חושב שיש פה טעם לפגם כשקצין ביטחון ואנשי דוברות מצביעים בצוות לטיפול במגפות. עדיף לקיים צוות קטן, מקצועי ושקוף. האנשים הללו שאינם רופאים הם אולי אנשים נפלאים אבל מה להם ולסיפור הזה? אני לא מבין גם איך בחרו אותם".

"הוועדה שמצביעה על אישור החיסונים בישראל צריכה להיות ועדה קטנה ומקצועית עם 20 איש, ואולי שני נציגי ציבור מתוכם", המשיך פרופ' מבורך. "לא ייתכן שיהיה רוב מוחלט של אנשים שהם חסרי הכשרה מקצועית שלא תמיד יידעו להבין איך לנתח את המידע המוצג בפניהם".

אישה מתחסנת נגד קורונה (צילום: מיכאל גלעדי, פלאש/90 )
צילום: מיכאל גלעדי, פלאש/90

לביקורת זו הצטרף גם ד"ר אבי מזרחי, מנהל מחלקת פנימית ב' באסף הרופא, ששימשה בעבר מחלקת קורונה. "לקבלת החלטות על חיסונים צריך לתת את תשומת הלב המדעית הגבוהה ביותר", אמר. "כעת, כשמתגלה שיותר ממחצית ממקבלי ההחלטות בצוות כלל לא משתייכים לתחום - זה מעורר דאגה".

"מכל ההחלטות שיכולנו לקבל לגבי החיסון, ההחלטה על חיסון רביעי היא המאתגרת ביותר, מכיוון שאין אפילו שמץ של מחקר שבו אנו משערים מה המשמעות של המהלך הזה", הוסיף ד"ר מזרחי. "נכון לעכשיו ההחלטה על חיסון רביעי לא מבוססת על שום מידע רפואי קוהרנטי ועל כן לא מפתיע שחברי הוועדה שתמכו בכך אינם אנשי מקצוע".

אחד המייסדים של הצוות לטיפול במגפות הוא ד"ר יואב יחזקאלי, מומחה לרפואה פנימית ומנהל רפואי. "הצוות שייסדנו ב-1989 כלל 15 מומחים בתחומים שונים שהוגדרו כחשובים בניהול מגפה", הוא הסביר. "אנשים בעלי שיעור קומה שנבחרו בקפידה. הצוות הקטן הוא אפקטיבי. הרכבו לא השתנה - עד שעבר למשרד הבריאות באמצע שנות ה-2000".

"מאז, להבנתי, הצוות תפח מאוד ונוספו לו נציגים ואנשים לא מקצועיים מגופים שונים. הם לא אמורים להיות חברים בצוות כזה - אלא לשמש משקיפים או שהם מוזמנים לפי צורך להציג עמדה. הם לא אמורים להשתתף בהחלטה מה תהיה ההמלצה המסכמת. צוות מומחים כשמו כן הוא - צריך להיות מצומצם ומוגדר כדי להביא לידי ביטוי מומחיות ולהיות אפקטיבי", הסביר ד"ר יחזקאלי.

בכתבה אמש פורסם שמתוך 90 חברי הצט"מ, 48 אינם רופאים. מתוכם יש גם כאלה שחסרים הכשרה רפואית קלינית רלוונטית לקבלת החלטות קריטיות כמו ההחלטה על החיסון: דוברים, חוקרת תקשורת ופקידים במערכת הבריאות. כמו כן, זהותם של כשליש מחברי הצוות נותרה חסויה, משום שמדובר בנציגי צה"ל, המל"ל והמכון הביולוגי.