נתוני התחלואה של וריאנט אומיקרון ממשיכים לטפס ויש מי שסבור כי ישראל כבר נמצאת בתחילתו של הגל החמישי. בינתיים, הממשלה תולה את החמרת ההגבלות בנתב"ג בכך שיש צורך "לקנות זמן" כדי לקדם את מבצע החיסונים התקוע. האם חלה התקדמות בזמן שחלף? נראה שהמצב רחוק מכך והחשש בקרב ההורים לחסן את הילדים נותר בעינו.

היום (שני) צפוי ראש הממשלה בנט להיפגש עם שרת החינוך שאשא-ביטון ועם הנהלת המשרד ולקיים דיון סטטוס בעניין היערכות המערכת להמשך ההתמודדות עם הנגיף. הפגישה של השניים מגיעה ברקע ביקורת קשה שהושמעה על שרת החינוך, על כך שהיא לא מגייסת את כל היכולות של המשרד כדי להגדיל את מספר הילדים המתחסנים. אתמול, אולי בצל הביקורת, היא הנחתה את האחיות בבתי הספר להתמקד אך ורק בחיסוני הילדים ולא לעסוק בשום דבר אחר.

נציין כי מאז שבישראל הבינו שיש וריאנט חדש שיש להתמודד עמו, מספר המתחסנים במנות הראשונה, השנייה והשלישית עלה, אבל זה לא היה במספרים דרמטיים, והמרחק לכיסוי הפער של מעל מיליון וחצי לא מוגנים רחוק מאוד. 

סיקור שוטף ב-N12:

רק 10% מהילדים התחסנו לקורונה, מיליוני ישראלים "לא מוגנים"

המצב הזה משתקף בנתונים - רק 10% מקרב בני 11-5 התחסנו עד כה ומיליוני ישראלים מוגדרים "לא מוגנים" בפני הווריאנט. בצל המצב, במשרד הבריאות מנסים לאמץ אסטרטגיה שתאיץ את החיסונים. "ההתפשטות של הגל בעולם כרגע היא עצומה", אמר שר הבריאות ניצן הורוביץ. "לכן, בשבוע הקרוב נכפיל את עמדות החיסון בבתי הספר פי 10 - ב-500 בתי ספר בכל יום יהיה מבצע חיסונים לילדים. אני מקווה שנוכל להגיע כך לאלפי ילדים שיתחסנו בכל יום".

אישה מתחסנת נגד קורונה (צילום: מיכאל גלעדי, פלאש/90 )
רק 10% מקרב בני 11-5 התחסנו | צילום: מיכאל גלעדי, פלאש/90

בחטיבת הביניים דקל וילנאי במעלה-אדומים זוהתה התפרצות בסוף השבוע עם 15 תלמידים שמאומתים לקורונה. מורן, אימא לשלושה ילדים ממעלה-אדומים, סיפרה: "הציבו אצלנו ליד בית הספר ניידת חיסונים עירונית, אבל זה לא משכנע את ההורים. בכיתה של הבת שלי למשל, היו רק שלושה מתחסנים מתוך כיתה של 30 תלמידים וההיענות לא גבוהה. הורים לא ממהרים לחסן, אלא אם יטילו עלינו סנקציות. אנחנו לא יודעים מה ההשלכות ואף אחד לא ממהר לעשות את זה, כי הקורונה היא בדרך כלל מחלה קלה אצל הילדים - ולכן הורים רבים מעדיפים שלא לחסן".

בחברה הערבית המצב מדאיג ביותר

בחברה הערבית הנתונים נמוכים במיוחד. רק 5% מקרב הילדים בני 11-5 התחסנו לנגיף. איימן סיף, פרויקטור הקורונה במגזר הערבי, אמר בראיון ל-N12, כי "עשינו את כל המאמצים בשבועות האחרונים כדי להעלות את שיעור המתחסנים בחברה הערבית. הקמנו מתחמים ברשויות הערביות ויש היענות של הורים והתגייסות של משרד החינוך".

ראש הממשלה, נפתלי בנט בביקור בעיר טייבה במטרה לעודד התחסנות
בחברה הערבית המצב עגום

"אתמול למשל, התחסנו 2,000 ילדים מהמגזר הערבי במתחמים המיועדים לכך ביישובים ובבתי הספר. למרות המספרים הנמוכים, לפי מה שאני חווה בשטח - יש היענות יפה והפוטנציאל קיים. בשבוע הבא מערכת החינוך הערבית יוצאת לחופשה לכן, אנחנו מרכזים את המאמץ של החיסונים לימים הקרובים. זו עבודה סיזיפית ונקודתית -אבל אני אופטימי שהאחוזים יעלו", הוא הוסיף.

השינוי שצפוי לחול השבוע הוא האצת החיסונים בבתי הספר. רות ברוך, מנהלת מבצע החיסונים של קופת החולים 'כללית', מתארת את המצב: "אנחנו מזהים התעוררות מסוימת - יש עלייה בהתחסנות ילדים ובמגזר הכללי אנו עומדים על 15%. אנחנו שולחים מסרונים לילדים שיכולים לבוא להתחסן ובודקים בכל יום את זמינות התורים, כדי להבהיר שאין מצב שמישהו שמעוניין להתחסן - אין עבורו תור זמין".

נאמני קורונה ודיונים בכנסת - כך מנסים להתמודד עם המצב התקוע

בנוסף, כללית החליטה למנות בכל מחוז 'נאמן קורונה' שפועל כדי להגביר את שיעור ההתחסנות במגזר הערבי. ברוך אומרת כי "קשה להצביע על בעיה אחת שמעכבת את ההורים - ייתכן שזה נובע מדעות קדומות או מלחץ חברתי. הציבור לא חש בהילות מכיוון שנתוני התחלואה נמוכים ואולי גם מחשש שהחיסון ביעילות פחותה מול האומיקרון. כרגע הדרך להגן מפני המחלה היא רק החיסון ואנו ממליצים על כך להורים".

בכנסת דנו אתמול על הרחבת רשימת המדינות האדומות שמחייבות בבידוד את השבים מהם. פרופ' ערן סגל במכון ויצמן אמר: "הגבלות הן לא הפתרון - אלא אמצעי שיכול לקנות זמן, אבל את הזמן הזה צריך לנצל כדי להתחסן. כרגע למעשה מבצע החיסונים נכשל. 3 מיליון ישראלים טרם התחסנו, מעל למיליון צריכים לקבל את מנת הבוסטר וכאן צריך לחזק. יש להציב מאות ניידות חיסון כדי להנגיש את החיסונים למוסדות החינוך וליישובים, כרגע אנחנו לא רואים את זה קורה".

ד"ר ערן סגל לשעבר ראש היחידה לטיפול נמרץ בשיבא (צילום: החדשות12)
ערן סגל: "הגבלות - אמצעי לקנות זמן" | צילום: החדשות12

במענה על השאלה מדוע מבצע החיסונים תקוע, אמר השר הורוביץ כי "אנשים מסתכלים על המצב בארץ שהוא הרבה יותר טוב ממדינות העולם ואומרים: 'המצב טוב אז בשביל מה להתחסן?' הציבור לא אשם, אבל זו אחריות של כל הורה לחסן את הילדים שלו". "תסתכלו מה קורה בעולם - לצערנו זה מגיע גם אלינו ועדיף לפגוש את האומיקרון כשאנחנו מוגנים ומחוסנים", הוא סיכם.