וריאנט "אומיקרון": מנכ"לי פייזר ומודרנה העריכו בשיחות עם ראש הממשלה נפתלי בנט כי ייקחו כשבועיים עד שאפשר יהיה לדעת מה מידת היעילות של החיסון נגד הווריאנט החדש. את הדברים פרסמנו אמש (שבת) ב"חדשות סוף השבוע".

מנכ"ל פייזר אלברט בורלא ומנכ"ל מודרנה סטפן בנסל הסבירו בשיחה כי ההנחה היא שהחיסון יעיל לפחות במידה מסוימת. עם זאת, גם אם יימצא כי החיסון אינו אפקטיבי מול הווריאנט, הם מעריכים כי ייקח לחברות כ-5 חודשים לפתח חיסון חדש. אם יהיה צורך רק לעדכן את החיסון הקיים, הם מעריכים שזה ייקח כ-100 ימים.

אלברט בורלא ונפתלי בנט (עיבוד: רויטרס)
הערכה: פיתוח חיסון חדש ייקח עד 5 חודשים, בורלא ובנט | עיבוד: רויטרס

מה אנחנו כבר יודעים?

אומיקרון, האות ה-15 באלפבית היווני, זהו השם הרשמי שארגון הבריאות העולמי החליט לתת לווריאנט B.1.1.529. הארגון גם סיווג את הווריאנט כ"מעורר דאגה" – זן חמישי שמסווג כך מאז שפרצה הקורונה. הוא התגלה לראשונה בדרום אפריקה, ולפי ארגון הבריאות העולמי הוא מתפשט שם במהירות בכל מחוזות המדינה. יש בו לפחות 50 מוטציות שונות, 32 מהן בחלבון הספייק – שעל בסיסו פותח החיסון.

מה אנחנו עוד לא יודעים?

עדיין לא ברור אם הווריאנט מתפשט כל כך מהר כפי החשש, ואם אפשר להסיק מההתפרצות בדרום אפריקה לגבי יתר העולם. כמו כן, לא ברור אם בסופו של דבר הווריאנט החדש ידחק את זן הדלתא, כפי שהדלתא עשה לקודמיו. חשוב לזכור כי היו כבר זנים שהתפשטו בדרום אפריקה, כמו לדוגמא הבטא, אבל לא הצליחו למצוא אחיזה במדינות אחרות – וגם לא בישראל.

גם אם הווריאנט החדש יצליח לדחוק את זן הדלתא, אי אפשר לדעת בשלב זה מה המשמעות של דחיקה כזאת ואם זה אומר בהכרח שהזן החדש גורם למחלה קשה יותר. עד כה זוהו ברחבי העולם כמאה עד מאתיים מקרים כאלה, כמו שאינה מספיקה כדי לקבוע מסקנות חותכות.