וריאנט אומיקרון הגיע לבתי האבות

לראשונה בגל החמישי זוהתה התפרצות במוסד סיעודי בישראל. ב"בית סביון", הסמוך לאור-יהודה אותרו 25 חיוביים לנגיף, חלקם מאומתים לאומיקרון וכולם במצב קל. במערכת הבריאות יוצאים מנקודת הנחה שזהו המקרה הראשון, אך כלל לא האחרון, וככל שהמגפה תתפשט בציבור הרחב, כך גובר הסיכון לחדירת הנגיף גם למוסדות שבהם נמצאת האוכלוסייה הנמצאת בסיכון הגבוה ביותר.

ראש הממשלה נפתלי בנט ושר הבריאות ניצן הורוביץ החליטו על מדיניות חדשה עבור בתי האבות, ולפיה יש לבצע בדיקות קורונה מהירות בכניסה לכל המוסדות. מיליון ערכות בדיקות מהירות כבר הוסבו לטובת המטרה, והמדינה תבצע רכש של 50 מיליון בדיקות נוספות.

כדי להתמודד עם ההנחייה, בתי האבות ביקשו תוספת של כוח אדם שיבצע את הבדיקות בכניסה למוסדות, לאחר שבעבר היו אלה חיילי פיקוד העורף שנרתמו לביצוע המשימה. "המצב יחסית בשליטה. מעל 95% מהדיירים והצוותים אצלנו מחוסנים באופן מלא", אמר נחי כץ, מנכ"ל איגוד בתי האבות, בשיחה עם N12. "אנחנו מודעים לכך שצפוי להיות פיק בשבועיים-שלושה הקרובים ואנו נערכים לכך. המדינה מבקשת מאיתנו לבצע בדיקות בכניסה למוסדות ואכן נעשה זאת, ביקשנו תוספת של כוח אדם כדי לעמוד במשימה".

בידוד לחולי קורונה במצב קל

שינוי נוסף שמתכוונים בתי האבות לבצע בגל הנוכחי הוא לאפשר לחולים במצב קל להישאר בבידוד במוסד שבו הם מתגוררים, במקום להעבירם למחלקות הקורונה. כץ הסביר: "בגלים הקודמים למדנו שלפעמים מפנים מאומתים לקורונה למחלקה שלא לצורך. לכן הפעם נעדיף לבודד חולי קורונה במצב קל אצלנו במוסדות הסיעודיים. אין סיבה להזיז את הדיירים ממקום למקום כל עוד אין צורך רפואי לכך".

עוד אמר כץ: "למדנו מן הגלים הקודמים שמה שקורה בקהילה בסופו של דבר משתקף גם אצלנו בבתי האבות. אנחנו לא חוששים, ויודעים שזה המצב בכל האוכלוסייה. אנחנו לא חיים במאדים, אבל כל עוד אנחנו ערוכים ומטופלים כמו שצריך, אנחנו מקווים שנעבור את זה בצורה טובה עם התמיכה שאנו זקוקים לה. נושא נוסף שמדאיג אותנו הוא בידוד אנשי הצוות – כרגע, כל מי שנחשף לאומיקרון צריך להיכנס לבידוד וזה מכניס אותנו למחסור. יש לנו שיח מול משרד הבריאות שמי שהיה עם מיגון ונחשף לאומיקרון לא ייכנס לבידוד".

על הצורך בתקצוב מתאים להתמודדות עם המצב החדש ועמידה בדרישות הבדיקות והתו הירוק הוסיף: "שוב המוסדות לא מקבלים תמיכה כספית לזה. אם זה היה אירוע נקודתי זה היה בסדר, אבל אנחנו כבר שנתיים בתוך האירוע הזה. בחודש מאי הופסק התקצוב ואם לא יהיה שינוי, בקרוב אנחנו לא נהיה מסוגלים לטפל כך בדיירים. מוסדות נסגרים וצוברים חובות - אם יש הנחיה לבדוק תו ירוק - תנו גם את התמיכה המתאימה".

פרופ' נמרוד מימון, ראש תוכנית 'מגן אבות ואימהות' ב'מגן ישראל' אמר: "מניסיון העבר למדנו שהפעם לא נסגור את בתי האבות ולא נשאיר את הקשישים לבדם. ההתמודדות שלנו תתבסס על הכפלת כמות הבדיקות, ואנחנו מחכים לאישור מנכ"ל משרד הבריאות לפתוח במבצע הבוסטר הרביעי. מבחינה חוקית, אין לנו אפשרות לחייב את העובדים להתחסן, אבל מי שיסרב - ייבדק באופן סדרתי כדי לא לסכן את הדיירים".

שרון אלרעי פרייס (צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)
שרון אלרעי פרייס | צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

ד"ר שרון אלרעי פרייס, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, התייחסה לסוגיה בדיון קבינט המומחים שנערך ביום חמישי, ואמרה: "הנחת עבודה סבירה לשלב זה היא שיכולת ההשפעה שלנו על התפשטות הגל מוגבלת. לכן, פעולות המייצרות הגנה על הפרט (בדגש על אוכלוסיות בסיכון) מפני מחלה קשה, ובראשן החיסונים לאוכלוסיות בסיכון, ו'מגן אבות' גם בקהילה, הם הצעדים בקדימות הראשונה לזמן היקר שעוד נותר טרם התפשטות המחלה".