משרד הבריאות הודיע אמש על הוספת 7 מדינות חדשות לרשימת המדינות האדומות העמוסה ממילא, ובכך הביא למצב שבו, בפועל, השמיים נסגרים כמעט לחלוטין. מלבד זאת, ישראל אסרה כניסת זרים מאז החל האומיקרון להתפשט. בדיקת N12 מעלה שמדינות רבות לא נקטו צעד כה דרמטי אלא רק הקשיחו הנחיות, ובמקרה החמור ביותר - אסרו כניסת זרים ממדינות עם תחלואה גבוהה של הווריאנט. איסור כניסה גורף לכל הזרים כמו זה שיש בישראל לא הוטל במדיונת אירופה כלל. 

חשוב להזכיר שארגון הבריאות העולמי העביר מסר למדינות העולם בעניין ההתנהלות עם התפשטות האומיקרון, והמליץ ליישם "גישה מבוססת ראיות ומבוססת סיכונים" בהחלטה על סגירת גבולות למבקרים זרים. הארגון טען שהצעדים יכולים לכלול בדיקות או בידוד, אבל הגדיש כי האיסורים הגורפים אינם מונעים את התפשטותו של הווריאנט.

כך מתמודדות מדינות העולם עם האומיקרון

בריטניה הייתה מהמדינות הראשונות לסגור בפני אזרחיהם את הגבולות. אלא שמהר מאוד היא חזרה בה וביטלה את ההגבלה. אמש היא ביטלה הגבלה נוספת - איסור כניסת זרים מ-11 מדינות אפריקה. שר הבריאות סאג'יד ג'וויד הסביר ​​ביום שלישי בפרלמנט כי האיסור יוסר מכיוון שהמדינה כבר זיהתה שהאומיקרון נפוץ בקהילה. "עכשיו, כשהווריאנט התפשט בקהילה, והתפשט באופן כה נרחב גם ברחבי העולם, איסור כניסה ממדינות אדומות פחות יעיל בהאטת התפשטות האומיקרון מחו"ל", הסביר ג'וויד.

הקורונה בבריטניה: צעירים חוזרים לפאבים (צילום: רויטרס_)
בבריטניה ביטלו את הגבלת הכניסה. פאב בממלכה | צילום: רויטרס_

גם צרפת מודאגת מהתפשטות האומיקרון. המדינה המערב אירופית הודיעה הבוקר שתגביר את הפיקוח על נוסעים שמגיעים מבריטניה. דובר הממשלה הסביר שאחרי העלייה במקרי האומיקרון בבריטניה, הצעדים, שייחשפו במלואם על ידי משרד ראש הממשלה מאוחר יותר, לא יכללו סגירת גבולות, אבל כן הפחתת תוקף בדיקות PCR ל-24 שעות מ-48 שעות עבור מטיילים שמגיעים מבריטניה.

איטליה מצידה מחמירה את ההגבלות על כניסות משאר מדינות האיחוד האירופי החל מהיום, ותדרוש הצגת תוצאה שלילית בבדיקת קורונה מכל הנכנסים ובידוד של חמישה ימים למי שלא מחוסן, כך דיווחה סוכנות הידיעות AFP. עד כה, הנכנסים מהאיחוד האירופי היו צריכים להציג תעודת חיסון, החלמה או בדיקה שלילית. הצו שנחתם על ידי שר הבריאות רוברטו ספרנזה וייכנס לתוקף היום, מחייב הצגת בדיקה שלילית לכל המגיעים ממדינות האיחוד האירופי. עבור הלא מחוסנים, בנוסף על הבדיקה השלילית שיצטרכו להציג, יוטל בידוד של חמישה ימים.

בקנדה, הממשלה של ג'סטין טרודו הודיעה שהיא בוחנת מחדש את איסור הכניסה מ-10 המדינות האפריקניות, אחרי שאחד הרופאים הבכירים במדינה אמר שהוא לא יכול להסביר את הרציונל שעומד מאחורי המהלך ומומחים רבים קראו לבחון אותו מחדש. במשך שבועות, קנדה ספגה גינויים בין-לאומיים על האיסור שהטילה על האזרחים ממדינות אפריקה.

צפו בברכה של טרודו (צילום: החדשות)
"בעונת החגים הזו צריך להיזהר". ראש ממשלת קנדב ג'סטין טרודו | צילום: החדשות

הממשל הפדרלי בקנדה טען שההגבלות מוצדקות מכיוון שהוא מזהה התפשטות מאיימת של האומיקרון באותן מדינות, וששיעור הנדבקים שהגיעו מאותן מדינות גבוה יותר בבדיקות שנערכו בקרב נוסעים. אלא שביום שלישי, הסוכנות לבריאות הציבור של קנדה אמרה שהיא לא יכולה לספק נתונים שיגבו את הטענות.

לצד זאת, ממשלת קנדה הפצירה בתושביה שלא לעזוב את המדינה. "אני אומר בצורה מאוד ברורה: עכשיו זה לא הזמן לנסוע", אמר שר הבריאות ז'אן-איב דוקלוס במסיבת עיתונאים. "ברור שיש הדבקה בקהילה של האומיקרון". ראש הממשלה ג'סטין טרודו אמר בתדרוך כתבים שהוא "מבין שזה קשה, אבל יש להיזהר במהלך עונת החגים הזו".

צרפת, קורונה (צילום: getty images)
צרפת בזמן הקורונה | צילום: getty images

המדינות שחסמו כניסת זרים 

ועדיין, כמה מדינות באירופה שהחליטו כבר לפני שלושה שבועות להגביל כניסה ויציאה הותירו את ההגבלות על קנן. בגרמניה, למשל, הרשויות ראו בדרום אפריקה ושבע מדינות נוספות באזור - (נמיביה, זימבבואה, בוטסואנה, מוזמביק, אסווטיני, מלאווי ולסוטו) אזורים בסיכון גבוה שבהם מתפשט האומיקרון. חברות תעופה רשאיות להטיס משם רק אזרחים גרמנים וכאלה שמתגוררים בגרמניה. נוסעים לא מחוסנים ונוסעים מחוסנים המגיעים מהאזור צריכים להיכנס לבידוד של שבועיים, גם אם הם מציגים תוצאה שלילית בבדיקת קורונה.

סבתא מקבלת את פני נכדתה שבאה לביקור בנמל התעופה בווירג'יניה ארה"ב (צילום: רויטרס)
סבתא מקבלת את פני נכדתה שבאה לביקור בנמל התעופה בווירג'יניה ארה"ב | צילום: רויטרס

גם שוויץ החמירה משמעותית את הגבלות הנסיעה. טיסות סדירות מדרום אפריקה, בוטסואנה, אסווטיני, לסוטו, מוזמביק, נמיביה וזימבבואה הושעו ללא הגבלת זמן. אנשים שנכנסים למדינה מדרום אפריקה, מהונג קונג, ישראל, בלגיה, צ'כיה, הולנד, בריטניה, מצרים, מלאווי ומדינות נוספות צריכים להראות בדיקת קורונה שלילית ולהיכנס לבידוד למשך 10 ימים.

ארה"ב אסרה כניסת זרים ממדינות אפריקה כדי להאט את קצת התפשטות האומיקרון. עם זאת, נשיא ארה"ב ג'ו ביידן אמר שהוא לא נמצא באשליה שניתן לעצור את הווריאנט בגבולות. "במוקדם או במאוחר אנחנו הולכים לראות מקרים חדשים של הווריאנט החדש כאן בארה"ב ונצטרך להתמודד עם האיום הזה בדיוק כפי שהתמודדנו עם אלה שהגיעו לפניו", אמר ביידן.

יפן, כמו ישראל, יישמה כמה מהצעדים הקשים ביותר לבלימת האומיקרון. גם יפן סגרה גבולות לכל הזרים, מחוסנים ולא מחסונים, ולא ייחדה את ההגבלה למדינות מסוימות בלבד. מלזיה אסרה זמנית את כניסתם של מטיילים זרים משמונה מדינות בדרום אפריקה וקבעו תשע מדינות ב"בסיכון גבוה", כולל בריטניה, ארצות הברית, אוסטרליה והודו. כל המגיעים ממדינות אלו חייבים לעבור בידוד, ללא קשר למצב החיסון שלהם. אלו שמגיעים מבריטניה יידרשו גם לערוך בדיקות עצמאית יומיות במהלך הבידוד.

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן בוועידת האקלים (צילום: reuters)
"במוקדם או במאוחר אנחנו הולכים לראות מקרים חדשים של הווריאנט". הנשיא ביידן | צילום: reuters

אוסטרליה ומקסיקו עם גישה מפתיעה

בדרום אמריקה, ברזיל הטילה איסור על טיסות משש מדינות בדרום אפריקה. ממשלת מקסיקו, לעומתה, אמרה שלא תטיל הגבלות כניסה חדשות ולא תסגור גבולות אחרי גילוי וריאנט האומיקרון. "אין ראיות לכך שהמוטציה מסוכנת יותר ושחיסונים פחות יעילים נגדו", אמרו הרשויות במקסיקו סיטי.

ודווקא בזמן שרוב המדינות הולכות ונסגרות, אוסטרליה אמרה שהיא מתקדמת לשלב הבא של פתיחת הגבולות שלה מחדש. אחרי שמבצע החיסונים במדינה היה מוצלח במיוחד, הממשלה הכריזה שאזורים מסוימים שהיו סגורים יותר משנה וחצי לתיירים, נפתחים עכשיו. בכך, אוסטרליה מנסה לשפר את הכלכלה שנפגעה במדינה. עם זאת, סוכנות הידיעות רויטרס מדווחת שהתפשטות האומיקרון אילצה חלק מהפקידים לבקש לדחות את הפתיחה מחדש של הנסיעות הבין-לאומיות בשבועיים כדי לקבל מידע נוסף על הווריאנט.